Zrobiłam w niedzielę. Mąż powiedział, że nie chce już słyszeć o kotletach
Siedzisz przed komputerem, ale w marzeniach już podziwiasz górskie widoki? Mamy pomysł na potrawę, która może przybliżyć wakacyjny klimat. Oczywiście to tylko namiastka, ale za to jaka smaczna. Przygotuj kurczaka po ustrzycku, a dni do urlopu upłyną szybciej.
23.07.2024 | aktual.: 23.07.2024 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli już wybierasz mięso w takie upalne dni, to pewnie najczęściej jest to drób. Kurczak jest delikatny i lekkostrawny, ma sporo białka. A proponowane przez nas danie ma jeszcze jedną zaletę - nie wymaga smażenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pochodzi z Ustrzyk
Kurczak po ustrzycku? Nie wiem, czy tak przygotowują mięso drobiowe mieszkańcy Ustrzyk, ale na pewno potrzebny jest do niego ser, a konkretnie rolada ustrzycka. Ten rodzaj sera rzeczywiście powstał w Ustrzykach Dolnych. Teraz ma go w ofercie wiele spółdzielni mleczarskich i bez problemu można go kupić w całym kraju.
Z górskim charakterem
Górskie sery mają swój zdecydowany charakter. Nie można tego odmówić i roladzie ustrzyckiej. To ser naturalnie wędzony, który ma konkretny smak. Dlatego tak idealnie pasuje do delikatnego kurczaka. Mdłe filety? Zapomnij. W takim wydaniu mają tę nutę zadziorności. Do potrawy potrzebne są też grzyby, które wiadomo, zawsze tworzą świetny duet z serem. Mogą to być pieczarki, ale to danie smakuje wyśmienicie także z grzybami leśnymi.
Kurczak po ustrzycku
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 500 g ulubionych grzybów,
- 14-16 plastrów rolady ustrzyckiej,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka bulionu,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- gałązka świeżego rozmarynu, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyść z błonek i podziel je na mniejsze części. Każdy kawałek delikatnie rozbij. Kotleciki posyp z każdej strony solą oraz pieprzem, następnie obtocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim mięso. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po usmażeniu przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Grzyby dokładnie oczyść i wypłucz, pokrój je w plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na tej samej patelni, na której smażony był kurczak podsmaż warzywa i grzyby. Na koniec dolej bulion i zagotuj.
- Łyżkę mąki dodaj do niewielkiej ilości bulionu, wymieszaj. Mieszankę wlej do sosu i ponownie wymieszaj.
- Sosem polej ułożone w naczyniu kawałki mięsa. Wierzch udekoruj plastrami sera.
- Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, połóż na wierzchu rozmaryn i pozostaw na następne 10 minut, by ser mógł się podpiec.