W PRL-u były hitem. Dzisiaj niektórym cofa się na samą myśl

Nie wyglądają zbyt apetycznie, ale odpowiednio przyrządzone stają się przysmakiem. W PRL-u podawano je z chlebem na prywatkach, ale dziś budzą głównie niesmak.

Niektórzy krzywią się na sam widokNiektórzy krzywią się na sam widok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Płucka wieprzowe to jedna z części tzw. piątej ćwiartki, czyli podrobów. Do piątej ćwiartki zaliczamy te części zwierzęcia, które nie są mięśniami szkieletowymi, a więc takie elementy jak wątroba, nerki, ozorki, głowa, ogon i nogi. W kuchni staropolskiej podroby były bardzo popularne i cenione, a płucka wieprzowe były jednym z częściej wykorzystywanych składników. Mięso nie było tak dostępne jak dziś, więc z szacunkiem podchodzono do każdej jego części, używając w kuchni każdej nadającej się do jedzenia części.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Płucka wieprzowe na kwaśno

Płucka wieprzowe na kwaśno to danie, które nieco już odeszło w zapomnienie. Warto jednak zdmuchnąć z przepisu warstewkę kurzu i wrócić wspomnieniami do laty, gdy podroby nie były ani niczym zaskakujący, ani kontrowersyjnym.

Płucka na kwaśno - odważysz się?
Płucka na kwaśno - odważysz się? © Canva | SANALRENK

Płucka wieprzowe, podobnie jak inne podroby, mają specyficzny, intensywny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak odpowiednio przygotowane, w połączeniu z aromatycznym sosem na bazie włoszczyzny i octu, stają się niezwykle smacznym i sycącym daniem.

Składniki:

  • 1 kg płucek wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • ocet,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płucka dokładnie umyj pod bieżącą wodę i odkrój tchawicę.
  2. Włoszczyznę obierz, umyj i przełóż do garnka.
  3. Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj płucka, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
  4. Gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż płucka będą miękkie.
  5. Wyjmij podroby z garnka i ostudź. Nie wylewaj wywaru.
  6. Pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnię z rozgrzanym smalcem.
  7. Gdy płucka się zarumienią, dorzuć posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
  8. Następnie oprósz całość mąką i podlej 1-2 szklankami wywaru, w którym gotowały się płucka i duś przez 15 minut.
  9. Dopraw do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.

Tak przygotowane płucka na kwaśno podaj w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub kromki świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥