PrzepisObiadW PRL-u były hitem. Dzisiaj niektórym cofa się na samą myśl

W PRL‑u były hitem. Dzisiaj niektórym cofa się na samą myśl

Nie wyglądają zbyt apetycznie, ale odpowiednio przyrządzone stają się przysmakiem. W PRL-u podawano je z chlebem na prywatkach, ale dziś budzą głównie niesmak.

Niektórzy krzywią się na sam widok
Niektórzy krzywią się na sam widok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płucka wieprzowe to jedna z części tzw. piątej ćwiartki, czyli podrobów. Do piątej ćwiartki zaliczamy te części zwierzęcia, które nie są mięśniami szkieletowymi, a więc takie elementy jak wątroba, nerki, ozorki, głowa, ogon i nogi. W kuchni staropolskiej podroby były bardzo popularne i cenione, a płucka wieprzowe były jednym z częściej wykorzystywanych składników. Mięso nie było tak dostępne jak dziś, więc z szacunkiem podchodzono do każdej jego części, używając w kuchni każdej nadającej się do jedzenia części.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Płucka wieprzowe na kwaśno

Płucka wieprzowe na kwaśno to danie, które nieco już odeszło w zapomnienie. Warto jednak zdmuchnąć z przepisu warstewkę kurzu i wrócić wspomnieniami do laty, gdy podroby nie były ani niczym zaskakujący, ani kontrowersyjnym.

Płucka na kwaśno - odważysz się?
Płucka na kwaśno - odważysz się?© Canva | SANALRENK

Płucka wieprzowe, podobnie jak inne podroby, mają specyficzny, intensywny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak odpowiednio przygotowane, w połączeniu z aromatycznym sosem na bazie włoszczyzny i octu, stają się niezwykle smacznym i sycącym daniem.

Składniki:

  • 1 kg płucek wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • ocet,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płucka dokładnie umyj pod bieżącą wodę i odkrój tchawicę.
  2. Włoszczyznę obierz, umyj i przełóż do garnka.
  3. Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj płucka, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
  4. Gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż płucka będą miękkie.
  5. Wyjmij podroby z garnka i ostudź. Nie wylewaj wywaru.
  6. Pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnię z rozgrzanym smalcem.
  7. Gdy płucka się zarumienią, dorzuć posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
  8. Następnie oprósz całość mąką i podlej 1-2 szklankami wywaru, w którym gotowały się płucka i duś przez 15 minut.
  9. Dopraw do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.

Tak przygotowane płucka na kwaśno podaj w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub kromki świeżego pieczywa. Smacznego!

przepispodrobypiąta ćwiartka

Wybrane dla Ciebie