W PRL‑u były hitem. Dzisiaj niektórym cofa się na samą myśl
Nie wyglądają zbyt apetycznie, ale odpowiednio przyrządzone stają się przysmakiem. W PRL-u podawano je z chlebem na prywatkach, ale dziś budzą głównie niesmak.
Płucka wieprzowe to jedna z części tzw. piątej ćwiartki, czyli podrobów. Do piątej ćwiartki zaliczamy te części zwierzęcia, które nie są mięśniami szkieletowymi, a więc takie elementy jak wątroba, nerki, ozorki, głowa, ogon i nogi. W kuchni staropolskiej podroby były bardzo popularne i cenione, a płucka wieprzowe były jednym z częściej wykorzystywanych składników. Mięso nie było tak dostępne jak dziś, więc z szacunkiem podchodzono do każdej jego części, używając w kuchni każdej nadającej się do jedzenia części.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Płucka wieprzowe na kwaśno
Płucka wieprzowe na kwaśno to danie, które nieco już odeszło w zapomnienie. Warto jednak zdmuchnąć z przepisu warstewkę kurzu i wrócić wspomnieniami do laty, gdy podroby nie były ani niczym zaskakujący, ani kontrowersyjnym.
Płucka wieprzowe, podobnie jak inne podroby, mają specyficzny, intensywny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak odpowiednio przygotowane, w połączeniu z aromatycznym sosem na bazie włoszczyzny i octu, stają się niezwykle smacznym i sycącym daniem.
Składniki:
- 1 kg płucek wieprzowych,
- włoszczyzna,
- 2 liście laurowe,
- 2-4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 łyżka mąki,
- ocet,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Płucka dokładnie umyj pod bieżącą wodę i odkrój tchawicę.
- Włoszczyznę obierz, umyj i przełóż do garnka.
- Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj płucka, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
- Gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż płucka będą miękkie.
- Wyjmij podroby z garnka i ostudź. Nie wylewaj wywaru.
- Pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnię z rozgrzanym smalcem.
- Gdy płucka się zarumienią, dorzuć posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
- Następnie oprósz całość mąką i podlej 1-2 szklankami wywaru, w którym gotowały się płucka i duś przez 15 minut.
- Dopraw do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.
Tak przygotowane płucka na kwaśno podaj w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub kromki świeżego pieczywa. Smacznego!