W PRL-u były hitem. Dzisiaj niektórym cofa się na samą myśl

Nie wyglądają zbyt apetycznie, ale odpowiednio przyrządzone stają się przysmakiem. W PRL-u podawano je z chlebem na prywatkach, ale dziś budzą głównie niesmak.

Niektórzy krzywią się na sam widokNiektórzy krzywią się na sam widok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Płucka wieprzowe to jedna z części tzw. piątej ćwiartki, czyli podrobów. Do piątej ćwiartki zaliczamy te części zwierzęcia, które nie są mięśniami szkieletowymi, a więc takie elementy jak wątroba, nerki, ozorki, głowa, ogon i nogi. W kuchni staropolskiej podroby były bardzo popularne i cenione, a płucka wieprzowe były jednym z częściej wykorzystywanych składników. Mięso nie było tak dostępne jak dziś, więc z szacunkiem podchodzono do każdej jego części, używając w kuchni każdej nadającej się do jedzenia części.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Płucka wieprzowe na kwaśno

Płucka wieprzowe na kwaśno to danie, które nieco już odeszło w zapomnienie. Warto jednak zdmuchnąć z przepisu warstewkę kurzu i wrócić wspomnieniami do laty, gdy podroby nie były ani niczym zaskakujący, ani kontrowersyjnym.

Płucka na kwaśno - odważysz się?
Płucka na kwaśno - odważysz się? © Canva | SANALRENK

Płucka wieprzowe, podobnie jak inne podroby, mają specyficzny, intensywny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak odpowiednio przygotowane, w połączeniu z aromatycznym sosem na bazie włoszczyzny i octu, stają się niezwykle smacznym i sycącym daniem.

Składniki:

  • 1 kg płucek wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • ocet,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płucka dokładnie umyj pod bieżącą wodę i odkrój tchawicę.
  2. Włoszczyznę obierz, umyj i przełóż do garnka.
  3. Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj płucka, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
  4. Gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż płucka będą miękkie.
  5. Wyjmij podroby z garnka i ostudź. Nie wylewaj wywaru.
  6. Pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnię z rozgrzanym smalcem.
  7. Gdy płucka się zarumienią, dorzuć posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
  8. Następnie oprósz całość mąką i podlej 1-2 szklankami wywaru, w którym gotowały się płucka i duś przez 15 minut.
  9. Dopraw do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą.

Tak przygotowane płucka na kwaśno podaj w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub kromki świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik