W tych naleśnikach nie ma jajek. Wyjdą elastyczne, miękkie i cieniutkie

Kiedy lodówka ewidentnie domaga się uzupełnienia, a ciebie naszło akurat na słodki podwieczorek, nie załamuj rąk. Okazuje się, że dobre naleśniki możesz przyrządzić nawet bez dodania jajka. Jak? Zobacz ten przepis, a wszystko stanie się jasne. 

Obrazeknaleśniki bez jajka - Pyszności; foto: Canva

Dobre naleśniki bez jajka nie istnie... stop! Tego mitu nie będziesz już musiał więcej powtarzać. W końcu mówi się, że nie ma osób ani rzeczy niezastąpionych. Receptura, którą za chwilę zobaczysz, potwierdza tę tezę.

Po co w ogóle jajko w naleśnikach?

Obrazek
naleśniki bez jajka - Pyszności; foto: Canva

Wydaje się, że naleśniki bez jajka to dość odważny pomysł. Po co w ogóle dodaje się naleśniki do jajek?. Tu akurat niespodzianki nie ma — podobnie jak w przypadku kotletów mielonych, jajko w cieście naleśnikowym pełni przede wszystkim funkcję spoiwa.

Istnieje wiele patentów na zastąpienie jajka produktami, które odegrają tę samą rolę. Niektórzy używają do tego siemienia lnianego. Inni stawiają na pudding z nasion chia albo aquafabę, czyli wodę z puszkowanej ciecierzycy. My jednak umówiliśmy się przecież na scenariusz, w którym twoje kuchenne zasoby niemal się wyczerpały. W takiej sytuacji możesz postąpić na jeszcze inny sposób: zaplanować takie proporcje pozostałych składników ciasta naleśnikowego, żeby po usmażeniu konsystencja placków była równie dobra — lub nawet lepsza — niż z użyciem jajka.

Nie wierzysz, że to się uda? Zaprezentowaliśmy takie proporcje w przepisie poniżej. Wypróbuj i sam się przekonaj!

Naleśniki bez jajka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju

 

Obrazek
naleśniki bez jajka - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Łatwiejszego w wykonaniu przepisu już dzisiaj nie zobaczysz. To banalnie proste: mąkę przesyp do miski i dodaj do niej mleko i olej. Ten ostatni składnik ułatwi ci też smażenie, które będzie mogło odbyć się na zupełnie suchej patelni.
  2. Wszystkie elementy połącz przy użyciu rózgi. Patelnię rozgrzej i nakładaj na nią niewielką ilość wyrobionego ciasta.
  3. Smaż z obu stron i podawaj z ulubioną konfiturą.
  4. Jeśli jej również nie posiadasz, koniecznie zobacz ten przepis na domową konfiturę z buraków. Smacznego!

A z filmiku z naszego kanału na YouTube możesz zainspirować się do stworzenia najlepszego kremu z pieczonych pomidorów w życiu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej