W tych naleśnikach nie ma jajek. Wyjdą elastyczne, miękkie i cieniutkie
20.03.2023 16:03, aktual.: 20.03.2023 16:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy lodówka ewidentnie domaga się uzupełnienia, a ciebie naszło akurat na słodki podwieczorek, nie załamuj rąk. Okazuje się, że dobre naleśniki możesz przyrządzić nawet bez dodania jajka. Jak? Zobacz ten przepis, a wszystko stanie się jasne.
Dobre naleśniki bez jajka nie istnie... stop! Tego mitu nie będziesz już musiał więcej powtarzać. W końcu mówi się, że nie ma osób ani rzeczy niezastąpionych. Receptura, którą za chwilę zobaczysz, potwierdza tę tezę.
Po co w ogóle jajko w naleśnikach?
Wydaje się, że naleśniki bez jajka to dość odważny pomysł. Po co w ogóle dodaje się naleśniki do jajek?. Tu akurat niespodzianki nie ma — podobnie jak w przypadku kotletów mielonych, jajko w cieście naleśnikowym pełni przede wszystkim funkcję spoiwa.
Istnieje wiele patentów na zastąpienie jajka produktami, które odegrają tę samą rolę. Niektórzy używają do tego siemienia lnianego. Inni stawiają na pudding z nasion chia albo aquafabę, czyli wodę z puszkowanej ciecierzycy. My jednak umówiliśmy się przecież na scenariusz, w którym twoje kuchenne zasoby niemal się wyczerpały. W takiej sytuacji możesz postąpić na jeszcze inny sposób: zaplanować takie proporcje pozostałych składników ciasta naleśnikowego, żeby po usmażeniu konsystencja placków była równie dobra — lub nawet lepsza — niż z użyciem jajka.
Nie wierzysz, że to się uda? Zaprezentowaliśmy takie proporcje w przepisie poniżej. Wypróbuj i sam się przekonaj!
Naleśniki bez jajka
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Łatwiejszego w wykonaniu przepisu już dzisiaj nie zobaczysz. To banalnie proste: mąkę przesyp do miski i dodaj do niej mleko i olej. Ten ostatni składnik ułatwi ci też smażenie, które będzie mogło odbyć się na zupełnie suchej patelni.
- Wszystkie elementy połącz przy użyciu rózgi. Patelnię rozgrzej i nakładaj na nią niewielką ilość wyrobionego ciasta.
- Smaż z obu stron i podawaj z ulubioną konfiturą.
- Jeśli jej również nie posiadasz, koniecznie zobacz ten przepis na domową konfiturę z buraków. Smacznego!
A z filmiku z naszego kanału na YouTube możesz zainspirować się do stworzenia najlepszego kremu z pieczonych pomidorów w życiu.