W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W wielu domach pieczenie pierników jest okazją do spotkania w większym rodzinnym gronie. Takie sytuacje często generują pomysły, na które trudno wpaść w pojedynkę. W tym roku zupełnie poza standardowym planem powstały u nas piernikowe bransoletki, które dzieciaki dostaną pod choinkę obok większych, standardowych prezentów.
Bransoletki zrobiłam z klasycznego ciasta na pierniki, które wzbogaciłam o dodatek zmielonych orzechów włoskich i startej skórki pomarańczowej. To niewielka zmiana, ale jednak znacząco wpływa na aromat i smak świątecznych ciasteczek. Dodatkowo możesz obtoczyć koraliki w lukrze do pierników lub roztopionej czekoladzie. Jednak wtedy trzeba będzie poczekać, aż polewa zastygnie i dopiero potem będzie można nawlekać koraliki na sznurek.
Podlaskie racuchy z makiem. Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło swój przepis
Jak zrobić bransoletki z pierników?
Po upieczeniu pierniki są miękkie, ale dość szybko stygną i już po chwili twardnieją. Właściwie po 15 minutach od wyciągnięcia blachy z piekarnika można je nawlekać na sznurek (chyba że decydujesz się na lukier lub polewę). Jeśli oczka do przewlekania zasklepiły się podczas wypiekania, użyj drewnianego patyczka, aby je delikatnie poszerzyć.
Składniki:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 300 g miodu,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 20 g zmielonych orzechów włoskich,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Dodatkowo: sznurek jutowy.
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej masło. Dodaj cukier, miód, przyprawę do piernika. Wymieszaj i podgrzewaj do uzyskania spójnej masy (nie powinna się zagotować). Dodaj zblendowane orzechy i startą skórkę z pomarańczy, odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą. Dodaj wystudzoną masę i 2 jajka. Ciasto zagnieć w kulę, a następnie owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odkrój 1/3 i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości ok. 2–3 mm.
- Z ciasta wykrawaj małe kółka o średnicy ok. 2 cm (ja zrobiłam to przy pomocy lejka). W środku każdego kółka zrób dziurkę metalową słomką.
- Koraliki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut.
- Na przestudzeniu nawlekaj koraliki na sznurek jutowy (u mnie po 15 sztuk), zawiąż końcówki w ten sposób, aby bransoletki mogły przejść przez dłoń dziecka.
- Z pozostałego ciasta na pierniki zrób kolejne koraliki lub ciasteczka w dowolnym kształcie.