W Wielki Piątek robię śledzie po bieszczadzku. Rozpływają się w ustach

Na piątkowy obiad królują śledzie. W moim domu przede wszystkim te po bieszczadzku z prostym sosem majonezowo-musztardowym. Smakują tak dobrze, że nikt nie może doczekać się obiadu.

Śledzie po bieszczadzkuŚledzie po bieszczadzku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Naren Winter
Ewa Malinowska

Wielki Piątek to dzień, kiedy katolików obowiązuje post, ale nie brakuje też osób, które w zwykłe piątki stawiają na ryby. Królują przede wszystkim śledzie pod różnymi postaciami. Nic w tym dziwnego, bo są niedrogie, łatwo dostępne i pozwalają na wiele ciekawych połączeń. W moim domu uznaniem domowników cieszą się śledzie po bieszczadzku. Robię je znacznie częściej niż tylko w Wielki Piątek — są tak smaczne, że żal czekać na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Śledzie po bieszczadzku

To śledzie, które dostrzec można czasem w sklepach rybnych, ale przepis w moim domu spisano już wiele lat temu. Krąży po całej rodzinie, nieustannie zachwycając prostotą i smakiem. Filety zanurzone w majonezowo-śmietanowym sosie, podkręconym o dodatek pikantnej musztardy sarepskiej rozpływają się w ustach. Całość zwieńcza dodatek jajek

Śledzie w śmietanie - Pyszności
Śledzie w śmietanie - Pyszności © Canva | iko636

To danie idealne na Wielki Piątek, świąteczne śniadanie czy po prostu obiad ze śledziami w roli głównej. Możesz podawać je samodzielnie, z dodatkiem pieczywa lub w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a'la matias,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie mocz przez 2-3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Na koniec spróuj kawałek, czy są już odpowiednio słone.
  2. Pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.
  3. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do osobnego naczynia.
  4. Do cebuli dodaj majonez, musztardę, śmietanę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Powstałym sosem polej przygotowane wcześniej śledzie.
  6. Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i zetrzyj.
  7. Dodaj na wierzch śledzi i udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.

Śledzie po beskidzku są już gotowe. Możesz włożyć je do lodówki na 2-3 godziny, aby lepiej przeszły smakiem. Jeśli jednak nie masz czasu, możesz od razu zabrać się za jedzenie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem