PrzepisProste przepisyW Wielki Piątek robię śledzie po bieszczadzku. Rozpływają się w ustach

W Wielki Piątek robię śledzie po bieszczadzku. Rozpływają się w ustach

Na piątkowy obiad królują śledzie. W moim domu przede wszystkim te po bieszczadzku z prostym sosem majonezowo-musztardowym. Smakują tak dobrze, że nikt nie może doczekać się obiadu.

Śledzie po bieszczadzku
Śledzie po bieszczadzku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Naren Winter

Wielki Piątek to dzień, kiedy katolików obowiązuje post, ale nie brakuje też osób, które w zwykłe piątki stawiają na ryby. Królują przede wszystkim śledzie pod różnymi postaciami. Nic w tym dziwnego, bo są niedrogie, łatwo dostępne i pozwalają na wiele ciekawych połączeń. W moim domu uznaniem domowników cieszą się śledzie po bieszczadzku. Robię je znacznie częściej niż tylko w Wielki Piątek — są tak smaczne, że żal czekać na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Śledzie po bieszczadzku

To śledzie, które dostrzec można czasem w sklepach rybnych, ale przepis w moim domu spisano już wiele lat temu. Krąży po całej rodzinie, nieustannie zachwycając prostotą i smakiem. Filety zanurzone w majonezowo-śmietanowym sosie, podkręconym o dodatek pikantnej musztardy sarepskiej rozpływają się w ustach. Całość zwieńcza dodatek jajek

Śledzie w śmietanie - Pyszności
Śledzie w śmietanie - Pyszności© Canva | iko636

To danie idealne na Wielki Piątek, świąteczne śniadanie czy po prostu obiad ze śledziami w roli głównej. Możesz podawać je samodzielnie, z dodatkiem pieczywa lub w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a'la matias,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie mocz przez 2-3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Na koniec spróuj kawałek, czy są już odpowiednio słone.
  2. Pokrój na kawałki i ułóż na półmisku.
  3. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do osobnego naczynia.
  4. Do cebuli dodaj majonez, musztardę, śmietanę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Powstałym sosem polej przygotowane wcześniej śledzie.
  6. Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i zetrzyj.
  7. Dodaj na wierzch śledzi i udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.

Śledzie po beskidzku są już gotowe. Możesz włożyć je do lodówki na 2-3 godziny, aby lepiej przeszły smakiem. Jeśli jednak nie masz czasu, możesz od razu zabrać się za jedzenie. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinywielkanoc

Wybrane dla Ciebie