Ksiądz rozwiewa wątpliwości. Czy w Wielką Sobotę można już jeść mięso?

Wielkanoc to nie tylko uroczyste śniadanie w niedzielny poranek, ale całe Triduum Paschalne. W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post. Co to oznacza i jak się do niego przygotować?

Kanapka ze śledziem, jajkiem i ogórkiemKanapka ze śledziem, jajkiem i ogórkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

W Kościele katolickim ścisły post obowiązuje jedynie przez dwa dni w roku. Pierwszy to Środa Popielcowa, otwierająca okres Wielkiego Postu. Drugim dniem jest Wielki Piątek. Chociaż to zakorzeniona w wielu domach tradycja, to nie każdy wie, jak powinien wyglądać jadłospis tego dnia. Z pomocą przyszedł ksiądz Marek Sawicki, duszpasterz akademicki i twórca kanału "Ksiądz w wielkim mieście", na co dzień urzędujący w jednej z parafii w Warszawie. Post nie ma jednak miejskich granic i obejmuje zarówno wieś na Podkarpaciu, jak i modną warszawską dzielnicę. Zasady wszędzie panują takie same.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny pasztet jajeczny. Pysznie zapieczony z zewnątrz i soczysty w środku

Zasady poszczenia w Wielki Piątek

Wielki Piątek to w tradycji chrześcijańskiej dzień upamiętniający mękę i śmierć Jezusa Chrystusa na krzyżu. Post ma być wyrazem pokuty i przejawem solidarności.

- W Wielki Piątek obowiązuje post jakościowy i ilościowy. Co to oznacza? Po prostu się nie objadamy i oczywiście też nie spożywamy mięsa - wyjaśnia ksiądz Marek Sawicki.

Zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wiernych od 14. roku życiu, a post ścisły obowiązuje wiernych od 18. do 60. roku życia. Oczywiście od reguły są wyjątki - nie muszą pościć osoby chore, kobiety w ciąży czy też ci, którzy korzystają ze zbiorowego żywienia i nie mają możliwości samodzielnego wyboru tego, co pojawi się w ich jadłospisie.

Poszczą również księża

Nie od dziś wiadomo, że przykład idzie z góry. Ksiądz Marek liczbę posiłków zmniejsza dodatkowo o jeden. Tego dnia na stole duchownego pojawia się nieduże śniadanie i obiad, najczęściej zupa. Często jest to postny kapuśniak, za którym sam ksiądz specjalnie nie przepada. Śmieje się jednak, że to kolejna forma poszczenia.

- Na śniadanie jem najczęściej śledzia w śmietanie. Ale tak dosłownie odrobinę, aby nie być głodnym, żeby tylko zaspokoić potrzebę. Na obiad najczęściej jest to zupa, często kapuśniak. Wolę na co dzień rosół czy pomidorową, ale w Wielki Piątek staram się nie jeść czegoś, co jest moim przysmakiem. Zdarza się, że tego dnia kolacji już nie jadam - opowiada twórca kanału "Ksiądz w wielkim mieście".
Postna sałatka śledziowa
Postna sałatka śledziowa © Adobe Stock

Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post?

W sobotni poranek często pada pytanie o to, czy można już jeść mięso. Odpowiedź jest prosta - Kościół nie nakazuje w tym dniu postu. Może to być zaskoczeniem dla wielu, gdyż w znakomitej większości domów tradycyjnie czeka się ze zjedzeniem kiełbasy czy ukrojeniem sobie domowego pasztetu jeszcze w tym dniu.

- W wielu miejscach ukształtowała się już taka tradycja. Niejednokrotnie wygląda to tak, że mięso je się po poświęceniu pokarmów lub dopiero po Wigilii Paschalnej, czyli liturgii sprawowanej w noc Zmartwychwstania Pańskiego. To zależy właśnie od rodziny czy od regionu. Oficjalne wytyczne Kościoła mówią tylko o Wielkim Piątku i Środzie Popielcowej - tłumaczy ksiądz Marek.

W czasie niedzielnego śniadania można już bez większego zastanowienia jeść kiełbasy, pasztety i inne mięsiwa. Warto pamiętać jednak o tym, co najważniejsze jest w trakcie Świąt.

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje