W zakładowych stołówkach ustawiały się po nią kolejki. Dziś wielu wspomina z niesmakiem

Fasolka po bretońsku przed laty była hitem. W zakładowych stołówkach okrzyknięto ją prawdziwą królową i ustawiały się po nią kolejki. Dziś rzadziej gości na naszych stołach, ponieważ dla wielu jest przykrym wspomnieniem z dzieciństwa. Co ciekawe, tylko nieliczni wiedzą, że ta wyjątkowa potrawa wcale nie pochodzi z Bretanii, tak jak wskazuje jej nazwa.  

Fasolka po bretońsku. Fot. AdobeStockFasolka po bretońsku. Fot. AdobeStock

Niektórzy twierdzą, że przepis na fasolkę po bretońsku trąci już myszką. Nic bardziej mylnego. To wciąż smaczny, a na dodatek bardzo pożywny obiad. Kluczem do sukcesu jest sporo ziół i składniki bardzo dobrej jakości. Podpowiadamy, jak przygotować fasolkę po bretońsku, by smakowała każdemu członkowi rodziny. Zdradzimy również, skąd pochodzi fasolka po bretońsku, co dla wielu może być ogromnym zaskoczeniem.

Fasolka po bretońsku - skąd pochodzi? Odpowiedź zaskakuje

Fasolka po bretońsku nie pochodzi z Bretanii, a na dodatek ma niewiele wspólnego z Francją. Odpowiedź na pytanie, skąd wzięła się fasolka po bretońsku, potrafi zaskoczyć, gdyż nie jest jednoznaczna. Niektórzy upatrują się jej początków w Anglii, ponieważ przypomina tamtejszy przysmak serwowany na śniadanie - pieczoną fasolę.

Inne źródła wskazują z kolei, że fasola po bretońsku po raz pierwszy pojawiła się w Ameryce, gdzie była podstawą diety Indian, którzy podawali ją z dziczyzną i tłuszczem niedźwiedzim z dodatku syropu klonowego, a następnie zawijali w skórę jelenią i piekli w dołach z gorącymi kamieniami.

Fasolka po bretońsku. Fot. Pixabay
Fasolka po bretońsku. Fot. Pixabay

Fasolka po bretońsku - przepis Magdy Gessler. Jest najlepsza z najlepszych

Składniki: 

  • 400 g fasoli,
  • opakowanie krojonych pomidorów,
  • średniej wielkości słoik koncentratu pomidorowego,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • dwie cebule,
  • majeranek,
  • pieprz i sól,
  • trzy ząbki czosnku,
  • suszony cząber,
  • suszona ostra papryka.

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolę dokładnie płuczemy i zalewamy zimną wodą. Następnie odstawiamy na całą noc do wymoczenia.
  2. Odcedzamy fasolę i ponownie ją płuczemy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, gotując na małym ogniu.
  3. Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do garnka z fasolą.
  4. Dodajemy pomidory krojone oraz koncentrat, a następnie dodajemy ulubione przyprawy.
  5. Gotujemy przez około godzinę, aż do miękkości składników.
Fasolka po bretońsku. Fot. AdobeStock
Fasolka po bretońsku. Fot. AdobeStock

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym

Wybrane dla Ciebie
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel