W zakładowych stołówkach ustawiały się po nią kolejki. Dziś wielu wspomina z niesmakiem

Fasolka po bretońsku przed laty była hitem. W zakładowych stołówkach okrzyknięto ją prawdziwą królową i ustawiały się po nią kolejki. Dziś rzadziej gości na naszych stołach, ponieważ dla wielu jest przykrym wspomnieniem z dzieciństwa. Co ciekawe, tylko nieliczni wiedzą, że ta wyjątkowa potrawa wcale nie pochodzi z Bretanii, tak jak wskazuje jej nazwa.  

Fasolka po bretońsku. Fot. AdobeStockFasolka po bretońsku. Fot. AdobeStock

Niektórzy twierdzą, że przepis na fasolkę po bretońsku trąci już myszką. Nic bardziej mylnego. To wciąż smaczny, a na dodatek bardzo pożywny obiad. Kluczem do sukcesu jest sporo ziół i składniki bardzo dobrej jakości. Podpowiadamy, jak przygotować fasolkę po bretońsku, by smakowała każdemu członkowi rodziny. Zdradzimy również, skąd pochodzi fasolka po bretońsku, co dla wielu może być ogromnym zaskoczeniem.

Fasolka po bretońsku - skąd pochodzi? Odpowiedź zaskakuje

Fasolka po bretońsku nie pochodzi z Bretanii, a na dodatek ma niewiele wspólnego z Francją. Odpowiedź na pytanie, skąd wzięła się fasolka po bretońsku, potrafi zaskoczyć, gdyż nie jest jednoznaczna. Niektórzy upatrują się jej początków w Anglii, ponieważ przypomina tamtejszy przysmak serwowany na śniadanie - pieczoną fasolę.

Inne źródła wskazują z kolei, że fasola po bretońsku po raz pierwszy pojawiła się w Ameryce, gdzie była podstawą diety Indian, którzy podawali ją z dziczyzną i tłuszczem niedźwiedzim z dodatku syropu klonowego, a następnie zawijali w skórę jelenią i piekli w dołach z gorącymi kamieniami.

Fasolka po bretońsku. Fot. Pixabay
Fasolka po bretońsku. Fot. Pixabay

Fasolka po bretońsku - przepis Magdy Gessler. Jest najlepsza z najlepszych

Składniki: 

  • 400 g fasoli,
  • opakowanie krojonych pomidorów,
  • średniej wielkości słoik koncentratu pomidorowego,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • dwie cebule,
  • majeranek,
  • pieprz i sól,
  • trzy ząbki czosnku,
  • suszony cząber,
  • suszona ostra papryka.

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolę dokładnie płuczemy i zalewamy zimną wodą. Następnie odstawiamy na całą noc do wymoczenia.
  2. Odcedzamy fasolę i ponownie ją płuczemy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, gotując na małym ogniu.
  3. Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do garnka z fasolą.
  4. Dodajemy pomidory krojone oraz koncentrat, a następnie dodajemy ulubione przyprawy.
  5. Gotujemy przez około godzinę, aż do miękkości składników.
Fasolka po bretońsku. Fot. AdobeStock
Fasolka po bretońsku. Fot. AdobeStock

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne