WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

WHO wycofuje aspartam z ważnego powodu. Znana lekarka ostro to komentuje

Czy to koniec coli zero? WHO wycofuje aspartam, czyli sztuczny słodzik dodawany do napojów i przekąsek. Dlaczego? Okazuje się, że substancja ta może być czynnikiem rakotwórczym. Decyzję te skomentowała znana lekarka.

ObrazekWHO wycofuje aspartam. Znana lekarka komentuje (Adobe, Instagram)
Paulina Hermann

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała aspartam za "potencjalnie kancerogenny dla ludzi". W oświadczeniu nie ma jednak informacji o tym, jakie dawki są niebezpieczne. O tym dowiemy się z JECFA (komitetu zajmującego się rolnictwem, żywnością oraz dodatkami do żywności).

Aspartam rakotwórczy? WHO ma zamiar go zakazać

14 lipca IARC oficjalnie opublikuje swoją decyzję. Może to wywołać falę protestów. Od 1981 roku WHO twierdziło, że picie napojów z aspartamem jest całkowicie bezpieczne. Problem zacząłby się wtedy, gdybyśmy wypijali kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt puszek coli dziennie. Rzecznik IARC powiedział, że "wniosek stanowi pierwszy fundamentalny krok do zrozumienia problemu rakotwórczości". Dodał, że JECFA "przeprowadza ocenę ryzyka, która określa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu w określonych warunkach".

Jak podaje Reuters, działania IARC mają ogromny wpływ na opinię publiczną. W 2015 roku komiet stwierdził, że glifosat jest "potencjalnie rakotwórczy". Kilka lat później różne organy, w tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zakwestionowały tę decyzję. Jednak koncerny jeszcze długo zmagały się ze skutkami tego oświadczenia. Firma Bayer (producent Aspiryny) cały czas musi płacić odszkodowania pacjentom, którzy obwiniają ich o to, że przez leki zachorowali na raka.

Obrazek
Aspartam znajduje się w napojach typu zero (wallpaperflare)

Znana lekarka komentuje całą sytuację. Jej słowa nie pozostawiają złudzeń

- Żadne metaanalizy nie wskazują na to, że aspartam ma właściwości rakotwórcze - mówi dr Cubala na filmiku udostępnionym na Instagramie.

Zdaniem lekarki nie znajdziemy dowodów na cały czas podkreślaną przez WHO kancerogenność. Pani doktor opowiedziała jednak o innym problemie związanym ze słodzikiem. Jasno wyraziła, że zakaz jego spożywania byłby dobrym pomysłem. Dlaczego?

- Rozszczelnia barierę jelitową i działa jako ekscytotoksyna pobudzająca nam mózg - wyjaśnia.

Osoby z zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera oraz dzieci z zaburzeniami neurorozwojowymi nie powinny sięgać po produkty z aspartamem. W ich przypadku substancja ta może wyrządzić wiele złego. Mogą pojawić się problemy z pamięcią oraz dezorientacja. Dodatkowo spożywanie napojów ze sztucznym słodzikiem może wywołać większe pobudzenie niż zwykłe soki.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser