WHO wycofuje aspartam z ważnego powodu. Znana lekarka ostro to komentuje

Czy to koniec coli zero? WHO wycofuje aspartam, czyli sztuczny słodzik dodawany do napojów i przekąsek. Dlaczego? Okazuje się, że substancja ta może być czynnikiem rakotwórczym. Decyzję te skomentowała znana lekarka.

ObrazekWHO wycofuje aspartam. Znana lekarka komentuje (Adobe, Instagram)
Paulina Hermann

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała aspartam za "potencjalnie kancerogenny dla ludzi". W oświadczeniu nie ma jednak informacji o tym, jakie dawki są niebezpieczne. O tym dowiemy się z JECFA (komitetu zajmującego się rolnictwem, żywnością oraz dodatkami do żywności).

Aspartam rakotwórczy? WHO ma zamiar go zakazać

14 lipca IARC oficjalnie opublikuje swoją decyzję. Może to wywołać falę protestów. Od 1981 roku WHO twierdziło, że picie napojów z aspartamem jest całkowicie bezpieczne. Problem zacząłby się wtedy, gdybyśmy wypijali kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt puszek coli dziennie. Rzecznik IARC powiedział, że "wniosek stanowi pierwszy fundamentalny krok do zrozumienia problemu rakotwórczości". Dodał, że JECFA "przeprowadza ocenę ryzyka, która określa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu w określonych warunkach".

Jak podaje Reuters, działania IARC mają ogromny wpływ na opinię publiczną. W 2015 roku komiet stwierdził, że glifosat jest "potencjalnie rakotwórczy". Kilka lat później różne organy, w tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zakwestionowały tę decyzję. Jednak koncerny jeszcze długo zmagały się ze skutkami tego oświadczenia. Firma Bayer (producent Aspiryny) cały czas musi płacić odszkodowania pacjentom, którzy obwiniają ich o to, że przez leki zachorowali na raka.

Obrazek
Aspartam znajduje się w napojach typu zero (wallpaperflare)

Znana lekarka komentuje całą sytuację. Jej słowa nie pozostawiają złudzeń

- Żadne metaanalizy nie wskazują na to, że aspartam ma właściwości rakotwórcze - mówi dr Cubala na filmiku udostępnionym na Instagramie.

Zdaniem lekarki nie znajdziemy dowodów na cały czas podkreślaną przez WHO kancerogenność. Pani doktor opowiedziała jednak o innym problemie związanym ze słodzikiem. Jasno wyraziła, że zakaz jego spożywania byłby dobrym pomysłem. Dlaczego?

- Rozszczelnia barierę jelitową i działa jako ekscytotoksyna pobudzająca nam mózg - wyjaśnia.

Osoby z zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera oraz dzieci z zaburzeniami neurorozwojowymi nie powinny sięgać po produkty z aspartamem. W ich przypadku substancja ta może wyrządzić wiele złego. Mogą pojawić się problemy z pamięcią oraz dezorientacja. Dodatkowo spożywanie napojów ze sztucznym słodzikiem może wywołać większe pobudzenie niż zwykłe soki.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo