Wielu z nas myje mięso przed smażeniem. To poważny błąd, który można przypłacić zdrowiem

Przygotowując obiad na bazie mięsa, zawsze wcześniej je myjesz? Czy wiesz, że działania tego typu mogą mieć poważne skutki? Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem w całości. To bardzo poważny temat, którego nie należy lekceważyć. 

ObrazekCzy surowe mięso należy myć przed użyciem?/źródło: CUKMEN/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Mycie mięsa jest dość kontrowersyjny tematem w naszym kraju. Zarówno opcja z myciem, jak i kategorycznym zakazem robienia tego, ma swoich zagorzałych zwolenników. Każda z grup ma oczywiście swoje racje. Przeciwnicy mycia mięsa uważają na przykład, że to zbędne zadanie, bo przecież potencjalne bakterie i tak przestaną być problemem po obróbce cieplnej. Z kolei zwolennicy mycia mięsa, nie wyobrażają sobie, że mogliby pominąć ten etap. Po prostu praca z nieumytym mięsem jest dla nich nieprzyjemna.

Do której grupy ty się zaliczasz? Myjesz mięso w swojej kuchni, czy zupełnie pomijasz ten krok?

Mycie mięsa przed obróbką cieplną — tak czy nie?

Nie wiem jak ty, ale ja pamiętam, że zarówno moja mama, jak i babcia zawsze dokładnie płukały mięso przed użyciem. Sama też tak robiłam, ale okazuje się, że nie jest to wcale potrzebne. Co więcej, stosowanie takich zabiegów, może mieć nieprzyjemne i niebezpieczne skutki. Jakie? Już za moment wszystko stanie się jasne.

Obrazek
Mycie surowego mięsa/źródło: tiverylucky/Adobe Stock

Na zakupionym mięsie oczywiście potencjalnie mogą znajdować się bakterie. Nie oznacza to jednak, że mycie go w zlewie pod bieżącą wodą jest dobrym pomysłem. I to z trzech powodów. Po pierwsze, myjąc mięso w ten sposób, możesz doprowadzić do sytuacji, w której bakterie z produktu spożywczego rozprzestrzenią się po całej kuchni — czy to na powierzchni zlewu, kuchennych blatów, a nawet gadżetów kuchennych, które będą znajdować się w pobliżu. A przecież pracujesz z nimi codziennie, wykonując całą masę domowych obowiązków. Tym samym narażasz się na poważne niebezpieczeństwo. Jak podkreśla portal WP kuchnia niebezpiecznych bakterii może być wiele.

"Salmonella, Listeria, Campylobacter czy Escherichia coli. Ich przeniknięcie do naszego organizmu skutkuje często problemami układu pokarmowego oraz moczowego, które objawiają się bólami brzucha, biegunką i gorączką. Naukowcy ostrzegają, że np. zakażenie bakterią Campylobacter może prowadzić także do poważniejszych zaburzeń: sepsy, zespołu jelita drażliwego albo zespołu Guillaina-Barrégo" - czytamy na WP.

Po drugie, nawet jeśli na mięsie znajdują się jakieś bakterie, to i tak przestaną być problemem po obróbce cieplnej. Niezależnie czy mięso będziesz smażyć na patelni, gotować, dusić, czy też piec, z wysoką temperaturą bakterie po prostu nie mają szans. Dlatego też bezpieczniej jest nie myć mięsa, tylko po prostu poddać je obróbce cieplnej.

Należy wspomnieć tu również, że podczas kontaktu z wodą, zamiast pozbyć się bakterii z mięsa, możesz doprowadzić do sytuacji, że zaczną się one mnożyć.

Czy mięso można myć przed mrożeniem?

Skoro wiesz już, że mycie mięsa przed obróbką cieplną nie ma sensu, a wręcz stwarza potencjalne zagrożenie, co z mięsem, które chcesz włożyć do lodówki lub zamrażarki? Czy w takich przypadkach mycie mięsa jest uzasadnione?

Mycie mięsa i w takich przypadkach nie jest wskazane. I należy brać tu pod uwagę zarówno kwestię z potencjalnym rozwojem bakterii na mięsie, jak i zainfekowaniem kuchennych elementów "pasażerami na gapę". Mięso po zakupach najlepiej od razu umieścić w szczelnym pojemniku lub woreczku, aby nie miało bezpośredniego kontaktu z innymi produktami.

Jeśli nie mycie, to co?

Na koniec mam jeszcze jedną wiadomość. Rozumiem, że dla wielu osób włożenie "nieoczyszczonego" mięsa może być niepojęte. Jeśli już musisz to robić, to najlepiej załóż gumowe rękawiczki. Mięso umyj ostrożnie zwilżonym ręcznikiem kuchennym, który po zakończonym czyszczeniu od razu powinien trafić do kosza na śmieci.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować