WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Wody smakowe - czy to dobre rozwiązanie na upały?

Nadchodzą wyjątkowo upalne dni. Jeśli wychodzimy na zewnątrz, nie powinniśmy zapominać o butelce wody. Podczas upałów nawadnianie organizmu jest konieczne. Co najlepiej pić w takie dni? Czy wody smakowe to dobre rozwiązanie?

ObrazekWody smakowe - czy to dobre rozwiązanie na upały - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Co znajduje się w wodzie smakowej?

Obrazek
Picie wody - Pyszności; Foto: Canva.com

Obecnie w sprzedaży mamy szeroki wybór wód smakowych. Na półkach sklepowych znajdziemy napój o smaku cytrynowym, truskawkowym, czy nawet owoców leśnych. Poza tym produkt ten często reklamuje producent wody mineralnej bądź źródlanej. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co znajduje się w takim napoju?

Okazuje się, że oprócz wody, produkt zawiera  m.in. cukier, syrop glukozowo - fruktozowy, aromaty, czy konserwanty. Nie brzmi to dobrze. Duża zawartość cukru i słodzików wpływa negatywnie na działanie naszego organizmu. Stanowi główną przyczynę nadwagi, próchnicy i cukrzycy. Czy w takim razie jest to dobre rozwiązanie na upały?

Wody smakowe na upalne dni

Wody smakowe nie są najlepszym rozwiązaniem na upały. Tak jak inne słodzone napoje, gaszą one pragnienie na chwilę. Po tym czasie musimy znowu się napić. W konsekwencji dostarczamy naszemu organizmowi niesamowicie dużej ilości cukru.

Jednym z często występujących konserwantów w wodzie smakowej jest benzoesan sodu. Składnik ten podrażnia przewód pokarmowy. Niekiedy wywołuje również reakcje alergiczne. W związku z tym, jeśli dbamy o swoje zdrowie, to nie należy kupować wody smakowej podczas upalnych dni.

Co najlepiej pić, aby ugasić pragnienie?

Obrazek
Woda - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas upałów, tracimy dużo cennych elektrolitów. W związku z tym powinniśmy je regularnie uzupełniać. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie zwykła woda mineralna bądź źródlana. Taki napój szybko ugasi nasze pragnienie i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Jeśli chcesz wzbogacić smak wody, dodaj do niej np. sok z cytryny bądź pomarańczy. Wystarczy, że dodasz jedną łyżkę soku na 1 litr wody. Taki napój będzie odznaczał się zawartością witaminy C. Dzięki temu uzyskasz domową, zdrową "wodę smakową".

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drink błękitna laguna krok po kroku. Napój jest idealny na imprezę!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze