Wszyscy się nim zachwycają ze względu na kolor. Co roku robię po kilka słoików

Kiszony kalafior o intensywnym różowym kolorze zawsze robi furorę. Wiele osób zastanawia się, jak to w ogóle jest możliwe i nie znam nikogo, kto nie byłby oczarowany jego smakiem. Szykujesz sałatkę na grilla? Tego składnika nie może w niej zabraknąć.

Różowy kolor kiszonego kalafiora podkręcam w naturalny sposóbRóżowy kolor kiszonego kalafiora podkręcam w naturalny sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kapusta i ogórki kiszone nadal utrzymują silną czołową pozycję, ale stale rosnąca popularność kiszonek sprawia, że w słoikach lądują także inne, mniej popularne warzywa, takie jak rzodkiewki czy cukinia, a nawet owoce – ostatnio wiele osób zachwyca się kiszonym arbuzem. Do grono efektownych kiszonek zaprosiłam niepozorny kalafior – po ukiszeniu pokochałam go jeszcze bardziej.

Jak zrobić różowy kiszony kalafior?

Kalafior pod wpływem procesu fermentacji naturalnie zmienia kolor na różowy. Jednak dodatek buraków znacznie podkręca ten efekt.

Składniki:

  • 2–3 buraki,
  • 1 kg kalafiora,
  • 1 główka czosnku,
  • pęczek kopru z baldachami,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 3 litry wody,
  • 6 łyżek soli kamiennej niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj buraki i owiń w folię aluminiową. Wstaw przy okazji pieczenia innych potraw lub ciasta do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 60 minut. Ostudź i obierz ze skórki.
  2. Kalafior podziel na różyczki i sparz wrzątkiem. Ułóż ciasno w czystych słoikach przekładając kilkoma plasterkami buraka. Do każdego słoika wrzuć także ząbek czosnku, gałązkę kopru i kawałek korzenia imbiru.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą. Przestudź i zalej przygotowane warzywa w słoikach. Zakręć lekko pokrywki, pozostawiając niewielki dostęp powietrza.
  4. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 5–7 dni. Po tym czasie możesz dokręcić słoiki i odstawić do chłodnej piwniczki lub lodówki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni