Tani dodatek do grillowanej karkówki. Jeszcze lepszy niż mizeria

Wystarczy 10 minut, by przygotować prosty i pyszny dip, który będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla, świeżych warzyw, krakersów czy frytek. Grecki sos tzatziki nieprzypadkowo zyskał wielką popularność na całym świecie. Jak go przyrządzić?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Nie wiadomo dokładanie, skąd pochodzi nazwa tego specjału. Źródeł określenia tzatziki historycy doszukują się bowiem w wielu językach: greckim, tureckim, perskim, ormiańskim, a nawet kurdyjskim. XVII-wieczny turecki podróżnik Evliya Çelebi pisał w swoich dziennikach o cacıχ, czyli ziołach dodawanych do potraw. Pierwszy udokumentowany przepis na tzatziki, rozumiane jako jogurtowy sos, pochodzi natomiast z 1876 roku.

Dziś trudno sobie bez niego wyobrazić kuchnię grecką. Dip stanowi obowiązkowy dodatek do rozmaitych potraw mięsnych, smażonych czy grillowanych, choćby słynnych klopsików keftedes. Znakomicie pasuje do dań rybnych. Jada się go też z warzywami, zarówno surowymi, jak i pieczonymi. Świetnie smakuje z pitą, frytkami czy krakersami.

Bez tzatziki Grecy nie wyobrażają sobie mezze, czyli zestawu przystawek, w skład którego wchodzą m.in. grillowane owoce morza, smażone warzywa, rozmaite sery oraz pieczywo czosnkowe.

Jogurtowo-ogórkowy dip sprawdzi się również jako dodatek do popularnych dań kuchni polskiej, np. kotleta mielonego czy schabowego. Jak przygotować tradycyjne tzatziki?

Jogurt to podstawa

Sos jest nie tylko pyszny, ale również pełen wartości odżywczych, które zawdzięcza m.in. głównemu składnikowi, czyli jogurtowi. Mieszkańcy śródziemnomorskiego kraju często wykorzystują produkty z mleka owczego lub koziego, jednak doskonale sprawdzi się także łatwiej dostępny w polskich sklepach gęsty jogurt grecki.

To wyrób skrywający dużą porcję łatwo przyswajalnych białek oraz wapnia – podstawowego budulca kości i zębów, a także mikroelementu potrzebnego do prawidłowego działania komórek, biorącego udział w przemianie materii oraz procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

Jogurt naturalny jest silnym probiotykiem skutecznie przywracającym równowagę flory bakteryjnej organizmu, zakłóconą przez nieprawidłowe odżywienie, chorobę czy antybiotykoterapię. Dzięki aktywności drobnoustrojów odpowiedzialnych za procesy fermentacyjne reguluje pracę przewodu pokarmowego i przynosi ulgę w jego dolegliwościach, obniża poziom „złego” cholesterolu LDL oraz wzmacnia i pobudza do działania układ odpornościowy.

Cenne właściwości prozdrowotne wykazuje też drugi ważny składnik sosu tzatziki, czyli ogórek, bogaty w wartościowe związki fenolowe. Na największą uwagę zasługują flawonoidy, które korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi oraz lignany – fitoestrogeny wykazujące działanie przeciwnowotworowe, zmniejszające poziom „złego” cholesterolu LDL, a także łagodzące dolegliwości związane z menopauzą.

Tzatziki – jak to zrobić?

Do przygotowania dipu potrzebujemy 2-3 średniej wielkości ogórków gruntowych, które obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub dużych ostrzach. Następnie odciskamy je, używając gazy lub ręczników papierowych – usunięcie nadmiaru wody zapobiegnie późniejszemu rozwarstwieniu sosu.

Ogórki przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki: gęsty jogurt grecki (szklanka), sok świeżo wyciśnięty z cytryny lub biały ocet winny (łyżka), oliwę z oliwek (pół łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek) oraz szczyptę soli morskiej. Grecy często wzbogacają tzatziki świeżymi, posiekanymi ziołami, np. miętą, doskonale sprawdzi się też koperek.

Dokładnie mieszamy, po czym umieszczamy sos w lodówce, na minimum 2 godziny. Wiele przepisów sugeruje, żeby dzień wcześniej przygotować masę jogurtową (mieszamy wszystkie składniki oprócz ogórka i ziół) i schłodzić ją przez całą noc w lodówce, a dopiero później połączyć z ogórkiem oraz doprawić świeżymi ziołami.

Autor: Rafał Natorski

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy