Wybierz odpowiedni chlebak. Pieczywo nie spleśnieje i dłużej zachowa świeżość

Jak często wyrzucasz stare pieczywo? Każdemu zdarzy się kupić coś w nadmiarze. Nie jest to jednak jedyny powód marnowania żywności. Wiele osób wyrzuca jedzenie, które nie nadaje się do spożycia z powodu niewłaściwego sposobu przechowywania. Okazuje się, że odpowiednie zabezpieczenie pieczywa może przynieść znaczne oszczędności w skali roku oraz zminimalizować ilość odpadów. Jak przechowywać chleb? Które rozwiązanie będzie ekologiczne i najzdrowsze? 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Jak przechowywać chleb w zdrowy sposób?

„Pieczywa przede wszystkim nie powinno się pozostawiać bez przykrycia. Chleb powinien znajdować się w suchym miejscu w temperaturze pokojowej” – radzi Wiola Lis z ekologicznego centrum Arkana Smaku. W zależności od możliwości finansowych oraz miejsca w kuchni możemy się zdecydować na kilka sposobów przechowywania.

Zainwestuj w dobry chlebak!

Chlebak jest uniwersalnym rozwiązaniem do każdej kuchni. Gdy ograniczona zostaje cyrkulacja powietrza, chleb może być przechowywany znacznie dłużej.

Najlepszym wyborem będą drewniane chlebaki – z uwagi na swoją solidność i ponadczasowy wygląd. Najpopularniejsze są chlebaki bambusowe, często z metalowymi elementami. Minimalistyczne wnętrze świetnie dopełni sprzęt ze stali w odcieniach czerni, szarości czy srebra.

Warto pamiętać o regularnym wietrzeniu chlebaka. Gdy nie ma w nim pieczywa, powinien pozostawać otwarty.

Czym są woskowijki i dlaczego warto rozważyć ich wybór?

Specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku wyjaśnia:

„Woskowijki to rozwiązanie, które coraz bardziej zyskuje na popularności z uwagi na rosnącą świadomość dotyczącą zdrowia i środowiska naturalnego. To opakowania na żywność, które z powodzeniem mogą zastąpić folię aluminiową. Rozwiązanie to jest w 100 proc naturalne – bawełniane ściereczki pokrywa się po prostu warstwą wosku”.

Warto wybierać woskowijki wykonane z bawełny organicznej z dodatkiem oczyszczonego wosku pszczelego, wosku sojowego, żywicy lub olejku jojoba. Naturalne składniki utrzymują świeżość pieczywa bez narażania nas na szkodliwe dla zdrowia toksyny.

Odpowiednio przechowywane i czyszczone woskowijki będą trwałe i posłużą nam bardzo długo.

Lniany worek – naturalny materiał uchroni chleb przed wyschnięciem

To dobry sposób, by przechowywać chleb, szczególnie polecany dla osób, które nie mają miejsca w kuchni. Len wydłuży świeżość pieczywa. W tym przypadku należy koniecznie zwracać uwagę na skład materiału. Aby worek rzeczywiście był przydatny, musi być wyprodukowany ze 100 proc. lnu, bez dodatków poliestru.

Jak przechowywać chleb? Postaw na mrożenie

Jednym z rozwiązań mających na celu wydłużenie przydatności do spożycia pieczywa jest mrożenie. Możemy w ten sposób przedłużyć jego świeżość, należy jednak pamiętać o tym, aby nie mrozić czerstwego chleba. Jak przechowywać chleb w zamrażalniku?

„Mrożenie jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które kupują cały bochenek, którego nie są w stanie zjeść w kilka dni. Ta metoda nie powoduje utraty składników odżywczych. Aby przyspieszyć proces odmrażania, warto podzielić wcześniej chleb na pojedyncze kromki. Wówczas można wyciągnąć z zamrażarki wyłącznie potrzebną ilość”

– podpowiada specjalistka z Arkanów Smaku.

Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Gdy pieczywo ma już kilka dni i powoli staje się czerstwe, możemy z niego przygotować półprodukty lub użyć jako składnika dań. Wśród możliwości wymienia się:

  1. Bułkę tartą. Wystarczy wyjąć pieczywo z chlebaka, następnie położyć je na blaszce i poczekać, aż stanie się zupełnie suche. Można je później zetrzeć na tarce lub zblendować. Domowa bułka tarta jest zdecydowanie lepsza od tej ze sklepów. Mamy pewność, że nie zawiera dodatkowych składników i ulepszaczy.
  2. Grzanki. Zamiast je kupować, wystarczy je samodzielnie przygotować, co wiąże się również z oszczędnościami. Chleb lub bułkę należy pokroić w kostkę, następnie odstawić do wysuszenia. Tak przygotowane kawałki warto podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub rozmarynem. W ten sposób można przygotować również włoską bruschettę.
  3. Namoczone w wodzie lub mleku pieczywo można dodać jako wypełnienie do kotletów mielonych. Wersja ta będzie mniej kaloryczna niż samo mięso. Mielone będą też bardziej zwarte i nie będą się rozpadać. To tradycyjna metoda naszych babć.
Obrazek
Chleb - Pyszności / fot. Adobe Stock

Stare pieczywo – czego należy się wystrzegać?

Kiedyś resztkami pieczywa karmiło się ptaki. Te czasy już dawno minęły, obecnie wiemy już, że nie wolno dokarmiać ich chlebem, niezależnie od tego, czy jest świeży czy czerstwy. Udowodniono, że układ pokarmowy ptaków nie radzi sobie dobrze z pieczywem, a jego nadmierne spożywanie może prowadzić do zadławienia się zwierzęcia. Ponadto dostarczanie dzikim zwierzętom pokarmu, kiedy jest on łatwo dostępny, zniechęca je do samodzielnego pozyskiwania pożywienia. W wielu miejscach znajdują się tabliczki informujące o zakazie karmienia zwierząt.

Resztki pieczywa wydają się bezużyteczne, dlatego bywają zbyt wcześnie przez nas wyrzucane. Często wyrzucamy również elementy, za którymi nie przepadamy, np. piętki.  Wydaje się, że nie wiąże się to z wysokimi kosztami. W skali roku mogą to być jednak spore sumy. Biorąc pod uwagę, że co tydzień wydajemy na zakup pieczywa co najmniej kilkanaście złotych, w skali roku odpowiednie przechowywanie może przynieść oszczędności sięgające kilkuset złotych, w przypadku kilkuosobowej rodziny może to być nawet kilka tysięcy.

Oczywiście nie można jeść ani przetwarzać pieczywa, które dotknęła już pleśń. Należy je wyrzucić i dokładnie umyć pojemnik, w którym było przechowywane.

Na szczęście odpowiednie zabezpieczenie i trzymanie chleba w suchym miejscu powinno zminimalizować ryzyko psucia się i możemy cieszyć się smacznym pieczywem dłużej.

Informacja o autorze:

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mini bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀