Wygląda jak jabłko, a to zupełnie inny owoc. Jest idealna na upalne dni

Owoc, który wygląda jak jabłko, a w rzeczywistości smakuje jak gruszka – ale to co innego. Idealne na upalne dni, ale warto wiedzieć, co dokładnie jesz.

Gruszka nashiGruszka nashi
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Paulina Hermann

Na rynku letnich owoców pojawia się coraz więcej egzotycznych ciekawostek. Tym razem mowa o owocu, który wygląda znajomo, ale potrafi zaskoczyć. Trafia do sklepów i na stragany, zyskując zwolenników dzięki swojej świeżości i wartościom odżywczym. Warto poznać ją dokładniej, bo to nie jest zwykła modna nowinka – jej właściwości dobrze sprawdzą się zwłaszcza w upalne dni. To gruszka nashi - owoc, który łączy to, co najlepsze z jabłka i gruszki, ale potrafi dużo więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak działa obwarzankomat? Oceniamy smak i cenę krakowskich specjałów

Dlaczego gruszka nashi to letni must-have

Gruszka nashi (zwana też azjatycką lub jabłkogruszką) ma wyjątkową przewagę nad zwykłymi owocami: zalety, które przekładają się na lepsze samopoczucie podczas upałów. Po pierwsze, miąższ wypełniony jest wodą. Ma więc w sobie bardzo dużą świeżość oraz zapewnia nawodnienie, którego latem wszyscy potrzebujemy. Po drugie, w 200 g porcji znajdzie się ok. 4–5 g błonnika (15 proc. dziennego zapotrzebowania), czyli solidna dawka dla jelit i uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu nie będziesz mieć dużych problemów z zaparciami. Jak myślisz: czy ma mniej kalorii niż tradycyjna niesłodka gruszka? Tak, bo 100 g ma ok. 40 kcal. Jednocześnie się nawadniasz, dostarczasz sobie błonnika i nie pochłaniasz zbyt wielu kalorii.

Oprócz tego gruszka nashi zawiera potas, który jest ważny przy upałach, bo pomaga regulować ciśnienie i nawodnienie komórek. Do tego reguluje ciśnienie krwi. Witamina C i przeciwutleniacze dodają jej bonusu zdrowotnego: wspierają układ odpornościowy, chronią serce i naczynia. Walczą też z wolnymi rodnikami. Taki zestaw na talerzu oznacza konkretny, letni "pakiecik" dla organizmu.

Gruszka nashi – jak ją jeść, by wykorzystać pełen potencjał

Chcesz skorzystać z jej właściwości? Po prostu jedz na surowo, tylko najlepiej makuje, jak jest dobrze schłodzona. Pokrój na kawałki i dorzuć do lunchboxa albo zjedz w przerwie między pracą. Gruszka nashi sprawdzi się jako przekąska i zastępnik przekąsek typu baton, ciasto czy chipsy. Inna opcja jest taka: umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i połóż na grillu. Gruszka zyska lekko karmelowy aromat i świetnie sprawdzi się obok mięsa, sera lub tofu. W sałatce wyjdzie dobrze w towarzystwie rukoli, orzechów i sera koziego.

A do koktajlu? Kawałki gruszki nashi z imbirem, miętą i lodem: dają smak lata i natychmiastowe orzeźwienie. Unikasz cukru, pijesz zdrowie i wykorzystujesz błonnik. To nie tylko modne, ale i wspomoże twój organizm. Same plusy!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej