Wystarczy łyżeczka do herbaty albo naleśników. Ten dżem to witaminowa bomba

Ten dżem jest o wiele lepszy niż cukier. Dodaj go do herbaty i zobacz, jak bardzo poprawi jej smak. Możesz też posmarować nim naleśniki (z masłem orzechowym smakuje wybornie) zamiast nutellą. Dzięki temu placuszki będą zdrowsze i bardziej pożywne.

Dżem z rokitnika wspiera odpornośćDżem z rokitnika wspiera odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dżem z rokitnika to źródło witaminy C, czyli jednego z najważniejszych dla nas oksydantów. To właśnie te związki wspierają odporność i pomagają w trakcie infekcji. To nie jest jedyna jego zaleta, bo taki dżem wspiera nasz organizm na wielu polach, a poza tym smakuje wybornie. Koniecznie zrób go w domu i ciesz się jego unikalnym aromatem. Dodaj go do jesiennej herbatki i zobacz, jak bardzo się ona zmieni.

Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów

Dlaczego dżem z rokitnika jest taki dobry?

Rokitnik nazywany jest "złotem Syberii", bo głównie tam rośnie naturalnie. Ma w sobie kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytrusy, co sprawia, że od wieków stosuje się go jako środek na przeziębienie i wzmocnienie odporności. To było szczególnie ważne dla ludzi żyjących w regionach Syberii (przerażające zimno i trudne warunki pogodowe).

Owoc działa przeciwzapalnie, wspomaga gojenie ran, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto wspiera układ pokarmowy, regulując trawienie i "motywując" jelita do pracy. Opóźnia też procesy starzenia się skóry, co jest zasługą obecności witaminy E oraz innych antyoksydantów.

A jak zachować właściwości tego owocu jak najdłużej? To bardzo proste! Przygotuj dżem z rokitnika. Wszystko zamkniesz w słoiku i będziesz mógł cieszyć się tym smakiem oraz pozytywnym działaniem przez całą zimę. I nie musisz się nim objadać, by skorzystać z jego dobrodziejstw.

Jak zrobić dżem z rokitnika?

Składniki:

  • kilogram owoców,
  • 3 szklanki cukru,
  • 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce rokitnika dokładnie przejrzyj, przebierz z listków i umyj. Następnie włóż je do garnka. Zalej wszystko wodą i zagotuj.
  2. Owoce gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, pamiętaj o tym, by przykryć garnek pokrywką.
  3. Powstałą masę przecedź, a mus przelej do garnka. Dodaj też cukier i zagotuj jeszcze raz.
  4. Gotuj tak długo, aż owocowy przecier zacznie być gęsty.
  5. Dżem z rokitnika przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręć je i ułóż do góry dnem. Odczekaj i już możesz zacząć się nim zajadać.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇