Wystarczy łyżeczka do herbaty albo naleśników. Ten dżem to witaminowa bomba

Ten dżem jest o wiele lepszy niż cukier. Dodaj go do herbaty i zobacz, jak bardzo poprawi jej smak. Możesz też posmarować nim naleśniki (z masłem orzechowym smakuje wybornie) zamiast nutellą. Dzięki temu placuszki będą zdrowsze i bardziej pożywne.

Dżem z rokitnika wspiera odpornośćDżem z rokitnika wspiera odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dżem z rokitnika to źródło witaminy C, czyli jednego z najważniejszych dla nas oksydantów. To właśnie te związki wspierają odporność i pomagają w trakcie infekcji. To nie jest jedyna jego zaleta, bo taki dżem wspiera nasz organizm na wielu polach, a poza tym smakuje wybornie. Koniecznie zrób go w domu i ciesz się jego unikalnym aromatem. Dodaj go do jesiennej herbatki i zobacz, jak bardzo się ona zmieni.

Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów

Dlaczego dżem z rokitnika jest taki dobry?

Rokitnik nazywany jest "złotem Syberii", bo głównie tam rośnie naturalnie. Ma w sobie kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytrusy, co sprawia, że od wieków stosuje się go jako środek na przeziębienie i wzmocnienie odporności. To było szczególnie ważne dla ludzi żyjących w regionach Syberii (przerażające zimno i trudne warunki pogodowe).

Owoc działa przeciwzapalnie, wspomaga gojenie ran, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto wspiera układ pokarmowy, regulując trawienie i "motywując" jelita do pracy. Opóźnia też procesy starzenia się skóry, co jest zasługą obecności witaminy E oraz innych antyoksydantów.

A jak zachować właściwości tego owocu jak najdłużej? To bardzo proste! Przygotuj dżem z rokitnika. Wszystko zamkniesz w słoiku i będziesz mógł cieszyć się tym smakiem oraz pozytywnym działaniem przez całą zimę. I nie musisz się nim objadać, by skorzystać z jego dobrodziejstw.

Jak zrobić dżem z rokitnika?

Składniki:

  • kilogram owoców,
  • 3 szklanki cukru,
  • 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce rokitnika dokładnie przejrzyj, przebierz z listków i umyj. Następnie włóż je do garnka. Zalej wszystko wodą i zagotuj.
  2. Owoce gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, pamiętaj o tym, by przykryć garnek pokrywką.
  3. Powstałą masę przecedź, a mus przelej do garnka. Dodaj też cukier i zagotuj jeszcze raz.
  4. Gotuj tak długo, aż owocowy przecier zacznie być gęsty.
  5. Dżem z rokitnika przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręć je i ułóż do góry dnem. Odczekaj i już możesz zacząć się nim zajadać.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka