Wystarczy łyżeczka do herbaty albo naleśników. Ten dżem to witaminowa bomba
Ten dżem jest o wiele lepszy niż cukier. Dodaj go do herbaty i zobacz, jak bardzo poprawi jej smak. Możesz też posmarować nim naleśniki (z masłem orzechowym smakuje wybornie) zamiast nutellą. Dzięki temu placuszki będą zdrowsze i bardziej pożywne.
Dżem z rokitnika to źródło witaminy C, czyli jednego z najważniejszych dla nas oksydantów. To właśnie te związki wspierają odporność i pomagają w trakcie infekcji. To nie jest jedyna jego zaleta, bo taki dżem wspiera nasz organizm na wielu polach, a poza tym smakuje wybornie. Koniecznie zrób go w domu i ciesz się jego unikalnym aromatem. Dodaj go do jesiennej herbatki i zobacz, jak bardzo się ona zmieni.
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Dlaczego dżem z rokitnika jest taki dobry?
Rokitnik nazywany jest "złotem Syberii", bo głównie tam rośnie naturalnie. Ma w sobie kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytrusy, co sprawia, że od wieków stosuje się go jako środek na przeziębienie i wzmocnienie odporności. To było szczególnie ważne dla ludzi żyjących w regionach Syberii (przerażające zimno i trudne warunki pogodowe).
Owoc działa przeciwzapalnie, wspomaga gojenie ran, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto wspiera układ pokarmowy, regulując trawienie i "motywując" jelita do pracy. Opóźnia też procesy starzenia się skóry, co jest zasługą obecności witaminy E oraz innych antyoksydantów.
A jak zachować właściwości tego owocu jak najdłużej? To bardzo proste! Przygotuj dżem z rokitnika. Wszystko zamkniesz w słoiku i będziesz mógł cieszyć się tym smakiem oraz pozytywnym działaniem przez całą zimę. I nie musisz się nim objadać, by skorzystać z jego dobrodziejstw.
Jak zrobić dżem z rokitnika?
Składniki:
- kilogram owoców,
- 3 szklanki cukru,
- 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce rokitnika dokładnie przejrzyj, przebierz z listków i umyj. Następnie włóż je do garnka. Zalej wszystko wodą i zagotuj.
- Owoce gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, pamiętaj o tym, by przykryć garnek pokrywką.
- Powstałą masę przecedź, a mus przelej do garnka. Dodaj też cukier i zagotuj jeszcze raz.
- Gotuj tak długo, aż owocowy przecier zacznie być gęsty.
- Dżem z rokitnika przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręć je i ułóż do góry dnem. Odczekaj i już możesz zacząć się nim zajadać.