Wziął parówkę pod mikroskop. "Przez ciebie już nigdy nie zjem żadnej"

Parówki lądują na twoim talerzu niemal codziennie? Niestety, nie mamy dla ciebie dobrych wiadomości. Pewien tiktoker postanowił sprawdzić ich zawartość pod mikroskopem. Ostrzegamy — widok może wywołać obrzydzenie.

Tiktoker włożył parówkę pod mikroskopTiktoker włożył parówkę pod mikroskop
Źródło zdjęć: © TikTok

Wokół parówek narosło wiele mitów. Jeszcze do niedawna uważano, że znajdują się w nich zmielone kości, skóra, odpady odzwierzęce, a nawet papier toaletowy. Prawda jest taka, że parówki z dobrym składem, zawierające przynajmniej 90 proc. mięsa, to przyzwoite źródło białka.

Zdaniem dietetyków, nadal nie jest to najlepszy wybór żywieniowy. Z całą pewnością nie mogą stanowić podstawy diety, bowiem są pozbawione cennych składników odżywczych. Pewien tiktoker postanowił wziąć parówki pod lupę. Dokładniej, pod mikroskop. To, co zobaczył, może całkowicie zniechęcić cię do jedzenia parówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Jak wybrać dobre parówki?

Wybierając parówki, patrz przede wszystkim na skład. Znajdziesz w nim informacje, co tak naprawdę znajduje się w parówce. Na co zwrócić szczególną uwagę? Na ilość mięsa i ewentualne dodatki. Dobre parówki to takie, które zawierają przynajmniej 90 proc. chudego mięsa, np. szynki i przyprawy. Wszelkie wypełniacze czy konserwanty powinny wzbudzić twoją czujność.

Jak często można jeść parówki? Jak już wspomnieliśmy, to nie najlepsze źródło białka. Niestety, dla niektórych dzieci to jedyne akceptowalne mięso. Jeśli twoje dziecko przepada za parówkami, przestudiuj dokładnie ich skład. Postaraj się podawać je nie częściej niż raz w tygodniu.

Wziął parówkę pod mikroskop. Efekty są szokujące

Rosyjski tiktoker, tworzący pod pseudonimem @mir_glazami_microscopa publikuje filmiki, na którym pokazuje różne produkty pod mikroskopem. W jednej ze swoich ostatnich publikacji wziął pod lupę plasterek parówki. Okazało się, że w środku, poza mięsem, znajdowało się mnóstwo odpadków, a nawet... martwe larwy.

Nagranie zebrało ponad 4 tysiące komentarzy. "Przez ciebie już nigdy nie zjem żadnej parówki", "dobrze, że już dawno przestałem jeść parówki", "to dlatego nie chcę mieć mikroskopu w domu" - czytamy pod filmikiem.


Część komentujących podeszła do publikacji ze sporym dystansem. "Trochę keczupu i będzie git", "o, dodatkowa porcja białka" - żartowali.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy