Wziął parówkę pod mikroskop. "Przez ciebie już nigdy nie zjem żadnej"

Parówki lądują na twoim talerzu niemal codziennie? Niestety, nie mamy dla ciebie dobrych wiadomości. Pewien tiktoker postanowił sprawdzić ich zawartość pod mikroskopem. Ostrzegamy — widok może wywołać obrzydzenie.

Tiktoker włożył parówkę pod mikroskopTiktoker włożył parówkę pod mikroskop
Źródło zdjęć: © TikTok

Wokół parówek narosło wiele mitów. Jeszcze do niedawna uważano, że znajdują się w nich zmielone kości, skóra, odpady odzwierzęce, a nawet papier toaletowy. Prawda jest taka, że parówki z dobrym składem, zawierające przynajmniej 90 proc. mięsa, to przyzwoite źródło białka.

Zdaniem dietetyków, nadal nie jest to najlepszy wybór żywieniowy. Z całą pewnością nie mogą stanowić podstawy diety, bowiem są pozbawione cennych składników odżywczych. Pewien tiktoker postanowił wziąć parówki pod lupę. Dokładniej, pod mikroskop. To, co zobaczył, może całkowicie zniechęcić cię do jedzenia parówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Jak wybrać dobre parówki?

Wybierając parówki, patrz przede wszystkim na skład. Znajdziesz w nim informacje, co tak naprawdę znajduje się w parówce. Na co zwrócić szczególną uwagę? Na ilość mięsa i ewentualne dodatki. Dobre parówki to takie, które zawierają przynajmniej 90 proc. chudego mięsa, np. szynki i przyprawy. Wszelkie wypełniacze czy konserwanty powinny wzbudzić twoją czujność.

Jak często można jeść parówki? Jak już wspomnieliśmy, to nie najlepsze źródło białka. Niestety, dla niektórych dzieci to jedyne akceptowalne mięso. Jeśli twoje dziecko przepada za parówkami, przestudiuj dokładnie ich skład. Postaraj się podawać je nie częściej niż raz w tygodniu.

Wziął parówkę pod mikroskop. Efekty są szokujące

Rosyjski tiktoker, tworzący pod pseudonimem @mir_glazami_microscopa publikuje filmiki, na którym pokazuje różne produkty pod mikroskopem. W jednej ze swoich ostatnich publikacji wziął pod lupę plasterek parówki. Okazało się, że w środku, poza mięsem, znajdowało się mnóstwo odpadków, a nawet... martwe larwy.

Nagranie zebrało ponad 4 tysiące komentarzy. "Przez ciebie już nigdy nie zjem żadnej parówki", "dobrze, że już dawno przestałem jeść parówki", "to dlatego nie chcę mieć mikroskopu w domu" - czytamy pod filmikiem.


Część komentujących podeszła do publikacji ze sporym dystansem. "Trochę keczupu i będzie git", "o, dodatkowa porcja białka" - żartowali.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji