Z okazji Dnia Matki zrobiłam dla mamy serduszka w jadalnym wydaniu. Prezent okazał się strzałem w 10!
Nie masz pomysłu na ciekawy i oryginalny prezent dla swojej mamy? Przygotuj słodką niespodziankę w uroczym wydaniu. Każda kobieta będzie zachwycona takim podarunkiem.
26.05.2024 09:47
26 maja to bardzo ważna data w naszym kalendarzu. Tego dnia święto obchodzą nasze cudowne mamy. I choć nigdy nie będziemy w stanie odwdzięczyć się im za cały trud i miłość włożoną w nasze wychowanie, możemy w tym wyjątkowym dniu podarować im coś wspaniałego.
Prezenty zrobione własnoręcznie mają szczególne znaczenie. Nie inaczej jest również w przypadku domowych słodkości, które spiszą się w tej roli wręcz idealnie. A kiedy jesteś jeszcze w stanie połączyć genialne smaki i ciekawą formę podania, to już w ogóle sztos. Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z naszymi serduszkowymi słodkościami, a natychmiast się w nich zakochasz. Czeka tu na ciebie niezwykła kombinacja delikatnego ciasta francuskiego, kremowej śmietanki, kultowej nutelli oraz soczystych truskawek. Brzmi ciekawie, prawda? Gwarantuje ci, że te cudowności smakują jeszcze lepiej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj dla swojej mamy słodką niespodziankę z serduszkowym akcentem. Na pewno będzie nią zachwycona
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- mleko do posmarowania,
- cukier do posypania,
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 6-8 łyżek nutelli,
- 10 sztuk truskawek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania serduszek z ciasta francuskiego. Do tego celu używam foremki do ciastek w kształcie serduszka, dzięki której już po chwili mam idealnie wycięte elementy.
Krok 2. Gotowe serduszka przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smaruję je delikatnie mlekiem przy pomocy kuchennego pędzelka i posypuję dodatkowo drobnym cukrem.
Przyszłe ciasteczka wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję krem do słodkiej niespodzianki. Aby go zrobić, ubijam dobrze schłodzą śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego.
Krok 4. Upieczone i ostudzone ciasteczka dzielę na pół, po czym rozprowadzam na każdym spodzie nutellę. To oczywiście nie koniec, bo kolejną warstwę robię z wcześniej ubitej śmietanki.
Krok 5. Bezpośrednio na kremie układam dodatkowo kilka plastrów świeżych truskawek, po czym umieszczam na wierzchu drugą końcówkę serduszka zrobionego z ciasta francuskiego.
Krok 6. Tak przygotowane słodkości możesz serwować solo lub dodatkowo posypać je cukrem pudrem. I to wszystko, smacznego!