Zamiast do śmietnika, wrzuć do garnka z bigosem. Podziękujesz sobie

W ferworze świątecznych przygotowań naprawdę warto o chwilę nieuwagi. Przypalony bigos to jeszcze nie jest tragedia. Wystarczy chwycić za korek od wina.

Bigos - PysznościBigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Świąteczny bigos długo się gotuje i dusi, aby wydobyć wszystko, co najlepsze ze składników. W niektórych przepisach można znaleźć również wino, którego wytrawna nuta świetnie podkręca smak dania. Gotując bigos, warto mieć butelkę wina pod ręką nie tylko ze względu na aromat, ale również znajdujący się w niej korek. Niepozorne zamknięcie uratuje przypaloną potrawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Jak robi się korki?

Aby zamknąć butelkę wina korkiem potrzeba aż 25 lat. I nie mam tu na myśli dojrzewania czy skomplikowanych procesów wytwarzania wina, a samo powstawanie korka. Najczęściej robi się go z kory dębu korkowego. Nie dość, że drzewo musi wyrosnąć, to ściągnięta z niego kora nadaje się do obróbki dopiero po 10 latach.

Korki do wina - Pyszności
Korki do wina - Pyszności © Canva | oksanashufrych

Korki do wina zupełnie niesłusznie lądują po otwarciu butelki w koszu na śmieci. W sieci nie brakuje inspiracji, jak można je wykorzystać do stworzenia domowych dekoracji. Okazuje się jednak, że pomocny może być również w czasie przedświątecznego gotowania.

Ratunek na przypalony bigos

Chwila zamieszania, dużo rzeczy na głowie, odrobina nieuwagi i pyszny bigos zaczyna się przypalać. Zanim jednak załamiesz ręce i uznasz, że w kuchni doszło do katastrofy, sięgnij po korek od wina.

Korek uratuje przypalony bigos
Korek uratuje przypalony bigos © Canva | matrosskaxxx

Bigos przełóż do nowego naczynia, nie zdrapując przypalonych kawałków z dna, aby nie nie przenosić zapachu spalenizny. Gdy danie będzie już w nowym garnku, dodaj korek po winie i ponownie zagotuj. Jeśli masz ich więcej, dorzuć nawet kilka sztuk. Drewno pochłonie zapach spalenizny i bigos będzie smakował jak nowy. Pamiętaj, aby potrawę mieszać i pilnować, by nie doszło do ponownego przypalenia.

Korki po winie pomogą uratować również inne dania. Warto mieć je na podorędziu. Wystarczy po otwarciu trunku schować je do szuflady i wyjąć, gdy dopadnie nas kryzysowa sytuacja. Kto by pomyślał, że zwykły korek może uratować Święta?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇