Zamiast do śmietnika, wrzuć do garnka z bigosem. Podziękujesz sobie

W ferworze świątecznych przygotowań naprawdę warto o chwilę nieuwagi. Przypalony bigos to jeszcze nie jest tragedia. Wystarczy chwycić za korek od wina.

Bigos - PysznościBigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Świąteczny bigos długo się gotuje i dusi, aby wydobyć wszystko, co najlepsze ze składników. W niektórych przepisach można znaleźć również wino, którego wytrawna nuta świetnie podkręca smak dania. Gotując bigos, warto mieć butelkę wina pod ręką nie tylko ze względu na aromat, ale również znajdujący się w niej korek. Niepozorne zamknięcie uratuje przypaloną potrawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Jak robi się korki?

Aby zamknąć butelkę wina korkiem potrzeba aż 25 lat. I nie mam tu na myśli dojrzewania czy skomplikowanych procesów wytwarzania wina, a samo powstawanie korka. Najczęściej robi się go z kory dębu korkowego. Nie dość, że drzewo musi wyrosnąć, to ściągnięta z niego kora nadaje się do obróbki dopiero po 10 latach.

Korki do wina - Pyszności
Korki do wina - Pyszności © Canva | oksanashufrych

Korki do wina zupełnie niesłusznie lądują po otwarciu butelki w koszu na śmieci. W sieci nie brakuje inspiracji, jak można je wykorzystać do stworzenia domowych dekoracji. Okazuje się jednak, że pomocny może być również w czasie przedświątecznego gotowania.

Ratunek na przypalony bigos

Chwila zamieszania, dużo rzeczy na głowie, odrobina nieuwagi i pyszny bigos zaczyna się przypalać. Zanim jednak załamiesz ręce i uznasz, że w kuchni doszło do katastrofy, sięgnij po korek od wina.

Korek uratuje przypalony bigos
Korek uratuje przypalony bigos © Canva | matrosskaxxx

Bigos przełóż do nowego naczynia, nie zdrapując przypalonych kawałków z dna, aby nie nie przenosić zapachu spalenizny. Gdy danie będzie już w nowym garnku, dodaj korek po winie i ponownie zagotuj. Jeśli masz ich więcej, dorzuć nawet kilka sztuk. Drewno pochłonie zapach spalenizny i bigos będzie smakował jak nowy. Pamiętaj, aby potrawę mieszać i pilnować, by nie doszło do ponownego przypalenia.

Korki po winie pomogą uratować również inne dania. Warto mieć je na podorędziu. Wystarczy po otwarciu trunku schować je do szuflady i wyjąć, gdy dopadnie nas kryzysowa sytuacja. Kto by pomyślał, że zwykły korek może uratować Święta?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟