Zamiast dodawać do rosołu, zaparz jak herbatę. Pożegnasz wzdęcia

Nadaje zupom przyjemnego aromatu, łagodzi bóle menstruacyjne, wspiera pracę układu trawiennego, a według przesądów ma też zbawienne działanie na pożycie małżeńskie. Jak sam widzisz, to ziele ma naprawdę wiele zastosowań, dlatego, zamiast używać go jedynie do rosołu, warto też pić przygotowany z niego napar. Zapewne już się domyślasz, o jaką roślinę chodzi, ale i tak warto zrobić mu prawidłową prezentację. Przed państwem... lubczyk!

ObrazekLubczyk szybko przemienisz w zdrowy napar - Pyszności; foto: Canva

Zanim jeszcze ludzkość poznała niesamowite prozdrowotne właściwości lubczyku, ziele to już odgrywało ważną rolę w przygotowywaniu potraw. To zasługa jego niezwykle intensywnego aromatu i wpływu na smak doprawionych nim dań. Do Europy lubczyk przybył z Bliskiego Wschodu, został doceniony przez benedyktynów, a następnie spopularyzowany w całym przemyśle spożywczym.

Obrazek
Lubczyk, roślina o wielu zastosowaniach - Pyszności; foto: Canva

Za wydzielanym przez lubczyk aromatem stoi ogromna ilość olejków eterycznych, które znajdują się w liściach ziela. To z kolei wpłynęło na przeznaczenie rośliny, która obecnie, w formie sproszkowanej, jest nieodłącznym elementem mieszanek ziołowych i kostek rosołowych. To właśnie z lubczyku tworzone było kiedyś słynne maggi. Kiedyś — bo o tym, co aktualnie znajduje się w tej przyprawie, pisaliśmy w innym artykule.

Lubczyk, poza nadaniem potrawom zielnego zapachu, ma też jeszcze jedno, ważne zadanie: wspieranie pracy układu pokarmowego. Ziele charakteryzuje się działaniem wiatropędnym i pobudzającym trawienie; to dlatego zaleca się go dodawać do dań z grochem czy fasolą. Jeśli jednak akurat takich nie szykujesz, a chcesz przeciwdziałać wzdęciom i bólom brzucha, warto poznać się z naparem z lubczyka. Jego przygotowanie to dosłownie chwila roboty — a korzyści jest co niemiara.

Napar z lubczyka

Obrazek
Lubczyk wspomaga pracę układu trawiennego - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Suszone liści lubczyka ogrodowego zalej szklanką wrzątku, a następnie przykryj i parz przez około 20 minut. Napój przelej przez sito i gotowe. Napar z lubczyka pij dwa razy dziennie. Wspomoże trawienie i... podniesie libido, bo jest uznawany za naturalny afrodyzjak. Ponoć łagodzi wszystkie kłótnie i pozytywnie wpływa na pożycie małżeńskie. No po prostu ideał!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej