WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Zamiast pasztecików z mięsem, robię tatarskie czebureki. Farsz to prawdziwa petarda

Wygląda jak połączenie pierogów z pasztecikami. Pod chrupiącym ciastem skrywa się pyszny, mięsny farsz. Ten tatarski przysmak szybko podbija serca.

CzeburekiCzebureki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Czebureki to tradycyjne danie Tatarów krymskich, które zyskało ogromną popularność nie tylko na Krymie, ale także w całej Ukrainie, Rosji, na Kaukazie i w Azji Środkowej. Są to duże, smażone pierogi, które wyróżniają się chrupiącym ciastem i soczystym, zazwyczaj mięsnym farszem. Idealnie sprawdzą się jako ciepła kolacja, ciekawa przekąska, czy nawet nietypowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnisz o polskich gołąbkach. Zapiekana wersja po włosku zachwyca smakiem

Przepis na czebureki

Tradycyjne ciasto na czebureki jest przaśne, czyli przygotowywane z mąki, wody i soli, czasem z dodatkiem jajka lub spirytusu. Nie ma tutaj drożdży ani zakwasu. Ważne jest, aby ciasto było elastyczne i cienko rozwałkowane. Dodatek alkoholu ma zapobiegać nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Farsz najczęściej jest mięsny, z wieprzowiny, wołowiny lub baraniny. Coraz częściej spotyka się także czebureki z farszem serowym (np. z sera żółtego, białego, fety), grzybami, ziemniakami, kapustą, a nawet jajkami ze szczypiorkiem i ryżem.

Czeburek to znany na świecie przysmak
Czeburek to znany na świecie przysmak © Adobe Stock

W Polsce czebureki trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego, ze względu na mniejszość tatarską i bliskość kuchni wschodniej. To właśnie tam można znaleźć je w tradycyjnych restauracjach, ale chrupiący przysmak bez problemu odtworzysz w swoim domu.

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 450-500 g mąki pszennej,
  • 180-240 ml wody,
  • 80 ml oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka spirytusu, wódki lub octu.

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki lub kolendry,
  • 2-4 łyżki wody lub bulionu,
  • sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej wodę, dodaj sól, cukier oraz olej i zagotuj.
  2. Zdejmij z ognia. Wsyp do gotującej się wody 1 szklankę mąki i szybko, energicznie wymieszaj, aż powstanie gęsta masa. Odstaw do lekkiego przestygnięcia tak, aby można było dotknąć ciasto ręką.
  3. Na stolnicę wysyp resztę mąki. Dodaj przestudzoną, zaparzoną mąkę, żółtko oraz spirytus.
  4. Stopniowo zagniataj ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę więcej wody, jeśli jest za twarde, lub mąki, jeśli się klei. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dobrze odchodzić od ręki.
  5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne.
  6. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj posiekane cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
  7. Dopraw farsz i dokładnie wymieszaj.
  8. Stopniowo dodawaj wodę lub bulion, mieszając, aż farsz będzie wilgotny i soczysty, ale nie wodnisty.
  9. Odrywaj nieduże kawałki ciasta i wałkuj je bardzo cienko na okrągłe, cienkie placki o średnicy około 15-20 cm. Możesz użyć talerzyka deserowego do wykrawania.
  10. Na jedną połowę każdego placka nałóż około 1-2 łyżki farszu mięsnego, zostawiając ok. 1-2 cm na zalepienie.
  11. Złóż placek na pół, tworząc półksiężyc. Dokładnie dociśnij brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.
  12. Na dużej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju.
  13. Wkładaj czebureki partiami na rozgrzany olej, nie przesadzając z ich ilością na raz, aby nie obniżać temperatury tłuszczu.
  14. Smaż na złoty kolor z obu stron. . Podczas smażenia, możesz ostrożnie polewać wierzch czebureków gorącym tłuszczem – pomoże to w powstaniu charakterystycznych pęcherzyków na cieście.

Usmażone czebureki wyjmuj i kładź na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Możesz podawać je samodzielnie lub w towarzystwie sosu czosnkowego albo jogurtowo-ziołowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą