Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze

Marzysz o kremowych lodach pistacjowych bez wyrzutów sumienia? Zamiast przepłacać w lodziarni, zrób je sam! To prostsze niż myślisz, a efekt? Pyszny, fit i pełen białka deser, dzięki któremu twoje lato będzie słodsze i zdrowsze.

Lody pistacjoweLody pistacjowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Lody pistacjowe to deser, który zawsze kojarzył mi się z luksusem – kremowy, intensywnie orzechowy smak i lekka, rozpływająca się w ustach konsystencja. W lodziarni za małą porcję trzeba zapłacić niemało, a skład bywa dyskusyjny. Dlatego postanowiłem przygotować lody pistacjowe samodzielnie w domu. Okazało się, że nie tylko smakują jeszcze lepiej, ale są też zdrowsze, bogatsze w wartości odżywcze i... gotowe w kilka chwil (nie licząc chłodzenia).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Lody pistacjowe – pełne smaku i wartości odżywczych

Domowe lody pistacjowe to świetna alternatywa dla gotowych słodyczy z marketu. W składzie znajdziesz samo dobro: awokado pełne zdrowych tłuszczów, lekki serek wiejski jako źródło białka, naturalne pistacje i odżywkę białkową, która zwiększa ich wartość energetyczną, szczególnie po treningu. Syrop klonowy zero kalorii delikatnie dosładza całość, nie obciążając deseru zbędnym cukrem.

A co najważniejsze – wiesz dokładnie, co jesz. Zero konserwantów, zero barwników. Tylko smak i zdrowie.

Przepis na domowe lody pistacjowe

Składniki:

  • 60 g dojrzałego awokado,
  • 75 g lekkiego serka wiejskiego (3 proc.),
  • 20 g syropu klonowego zero kalorii,
  • 25 g pistacji (obranych, niesolonych),
  • 20 g odżywki białkowej WPC (np. waniliowej lub naturalnej).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkładam obrane awokado, serek wiejski, syrop klonowy, 20 g pistacji oraz odżywkę białkową.
  2. Blenduję wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę.
  3. Masę przekładam do silikonowych foremek lub jednej większej miseczki.
  4. Wstawiam do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
  5. Po wyjęciu ponownie blenduję, by uzyskać kremową konsystencję.
  6. Przekładam do miseczki, posypuję pozostałymi pistacjami i opcjonalnie polewam syropem klonowym zero.

Najczęściej serwuję je klasycznie – w miseczce, z dodatkiem świeżych malin lub truskawek. Ale gdy mam gości albo chcę zrobić wrażenie, przygotowuję jadalne kubeczki z gorzkiej czekolady. Wystarczy roztopić czekoladę, przelać do silikonowych foremek i po zastygnięciu wypełnić lodami. Pistacje i czekolada to duet idealny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty