Zamiast wyrzucać, wkładam do doniczki z ziemią. Za każdym razem zbiór jest obfity

Zapomniana marchewka czy niewykorzystany kawałek imbiru to coś, co kryje się w każdej lodówce. Nie chciałam ich wyrzucać, więc włożyłam je do wody. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam któreś z tych warzyw na targu.

Domowa hodowla imbiruDomowa hodowla imbiru
Źródło zdjęć: © Getty Images | Karl Tapales
SKOMENTUJ

Ruch zero waste zakłada, że wykorzystujemy każdy produkt i każdą rzecz do końca, nie rzadko dając jej drugie życie. Dotyczy to zarówno ubrań, kosmetyków jak i żywności. Tej ostatniej marnujemy szczególnie dużo, bowiem rocznie, w Polsce, na śmietnik trafia aż 5 mln ton jedzenia.

Jak temu zapobiec? Wykorzystujmy ją do końca, planując posiłki. Niezjedzone resztki nabiału można wykorzystać do przygotowania sosu czy zapiekanki. Warzywa i owoce mogą trafić do resztkowej zupy czy przecieru albo... na parapet, tak jak u mnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Jak założyć domowy warzywnik?

Od kilku lat każdy z nas ma obowiązek segregowania odpadów. Nie można nie zauważyć, jak dużo resztek jedzenia trafia do kubła z odpadkami bio. Zwykle są to stare, zapomniane warzywa, które tygodniami skrywają się gdzieś za słoikami czy plastikowymi opakowaniami w lodówce. Prawda jest taka, że jeżeli nie ma na nich pleśni, nie muszą trafiać do śmietnika. Można wykorzystać je do przygotowania domowego warzywnika. Jak to zrobić?

Kiedy znajduję zapomnianą marchewkę, sałatę, fenkuł czy pak choy, wkładam je do miski wypełnionej czystą wodą. Po kilku dniach, kiedy puszczą już korzonki, przesadzam je do niewielkiej doniczki z wilgotną ziemią. Podlewam regularnie, przynajmniej dwa razy w tygodniu, niewielką ilością odstanej wody. Po kilku tygodniach, z marchewki wyrasta pyszna natka, którą wykorzystuje do domowego pesto. Zapomniana sałata czy pak choy wypuszcza nowe liście, które zrywam wtedy, kiedy mam ochotę na sałatkę czy kanapkę z sałatą. Wszystkie doniczki trzymam na parapecie w kuchni, dzięki czemu zawsze mam je pod ręką.

Zostawiam w wodzie na całą noc, a rankiem sadzę w ziemi. Nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam imbir

Imbir to jedna z moich ulubionych roślin. Jesienią i zimą wykorzystuje go do przygotowania domowego, rozgrzewającego naparu. Latem ścieram go na tarce o drobnych oczkach, mieszam z sosem sojowym i miodem, a następnie, mieszam ze smażonym makaronem. To mój ulubiony sposób na chińszczyznę. Od lat nie kupuję już korzeniu imbiru, bowiem nie mam takiej potrzeby — uprawiam go samodzielnie. Resztki korzenia wrzucam do wody i rankiem sadzę go w ziemi, w szerokiej i płaskiej doniczce. Podlewam go co dwa, trzy dni. Po kilku tygodniach z ziemi wyłania się nowe kłącze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu