Zamiast ziemniaków wybieram inne warzywo. W Bieszczadach te placki to prawdziwy hit

Placki z młodą lub kiszoną kapustą to obowiązkowe danie w Bieszczadach. Świetnie smakują w zestawieniu z bryndzą – delikatnym białym serem podpuszczkowym, który jest wytwarzany z owczego mleka. Wiosną niezbędny jest dodatek świeżych ziół, młodego szpinaku lub rukoli.

W Bieszczadach podawane są z bryndząW Bieszczadach podawane są z bryndzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Placki z młodą kapustą przygotowywane są w podobny sposób jak łemkowskie fuczki. Wystarczy wymieszać poszatkowaną kapustę z mąką i jajkami, a jeśli ciasto jest za gęste, możesz dodać śmietanę. W oryginalnym przepisie zamiast mąki pszennej, dodawana jest owsiana, która jest bogatsza w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Inne pomysły na wiosenne placki

Placki z dodatkiem młodych warzyw są świetnym pomysłem na przemycenie dzieciakom porcji wartościowych składników odżywczych. W podobny sposób możesz przygotować także placki z cukinii, marchewki lub z dodatkiem cebuli dymki.

Usmażone na złoto na oleju kokosowym lub oleju z awokado będą zdrową i smaczną przekąską. Takie placki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możesz je zabrać na piknik lub wycieczkę rowerową.

Przepis na placki z młodą kapustą

Placki z młodej kapusty są lekko słodkie i delikatne w smaku, zatem doskonale komponują się z wyrazistymi sosami na bazie jogurtu greckiego. Jogurt możesz wymieszać z czosnkiem lub rzodkiewką. Dodaj miętę, kolendrę bądź tymianek, a będzie orzeźwiający i pełen aromatu.

Składniki:

  • 300 g młodej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 2 duże łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia. 

Wykonanie:

  1. Kapustę pokrój w cienkie paseczki.
  2. Dodaj jajka, mąkę, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj niewielkie placki.
  4. Smaż przez ok. 7-8 minut z jednej, a potem z drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste