Zamiast ziemniaków wybieram inne warzywo. W Bieszczadach te placki to prawdziwy hit
Placki z młodą lub kiszoną kapustą to obowiązkowe danie w Bieszczadach. Świetnie smakują w zestawieniu z bryndzą – delikatnym białym serem podpuszczkowym, który jest wytwarzany z owczego mleka. Wiosną niezbędny jest dodatek świeżych ziół, młodego szpinaku lub rukoli.
Placki z młodą kapustą przygotowywane są w podobny sposób jak łemkowskie fuczki. Wystarczy wymieszać poszatkowaną kapustę z mąką i jajkami, a jeśli ciasto jest za gęste, możesz dodać śmietanę. W oryginalnym przepisie zamiast mąki pszennej, dodawana jest owsiana, która jest bogatsza w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Inne pomysły na wiosenne placki
Placki z dodatkiem młodych warzyw są świetnym pomysłem na przemycenie dzieciakom porcji wartościowych składników odżywczych. W podobny sposób możesz przygotować także placki z cukinii, marchewki lub z dodatkiem cebuli dymki.
Usmażone na złoto na oleju kokosowym lub oleju z awokado będą zdrową i smaczną przekąską. Takie placki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możesz je zabrać na piknik lub wycieczkę rowerową.
Przepis na placki z młodą kapustą
Placki z młodej kapusty są lekko słodkie i delikatne w smaku, zatem doskonale komponują się z wyrazistymi sosami na bazie jogurtu greckiego. Jogurt możesz wymieszać z czosnkiem lub rzodkiewką. Dodaj miętę, kolendrę bądź tymianek, a będzie orzeźwiający i pełen aromatu.
Składniki:
- 300 g młodej kapusty,
- 2 jajka,
- 2 duże łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Kapustę pokrój w cienkie paseczki.
- Dodaj jajka, mąkę, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj niewielkie placki.
- Smaż przez ok. 7-8 minut z jednej, a potem z drugiej strony.