Zamówili płonące danie. Gdy kelner do nich podszedł, stało się najgorsze

Włoska restauracja w centrum Madrytu stanęła w ogniu. W wyniku pożaru śmierć poniosły dwie osoby, a 10 zostało rannych - donosi hiszpański dziennik "El Pais". Według świadków ogniem zająć się miały sztuczne dekoracje na suficie i ścianach budynku, kiedy kelner serwował płonące danie.

ObrazekPixabay

Do tragicznego w skutkach pożaru doszło w nocy, z 21 na 22 kwietnia we włoskiej restauracji przy placu Becerra. Według potwierdzonych przez hiszpańskie służby informacji, jedną z osób, które zginęły, był pracownik lokalu. Wstępne doniesienia wskazują na to, że ogień zaprószyć miał kelner, serwując płonącą pizzę - jedną ze specjalności knajpy. Na miejscu zdarzenia pracowało 12 jednostek straży pożarnej, około 10 karetek pogotowia ratunkowego i policja.

Pożar restauracji w Madrycie. Powodem płonące danie

Służby, cytowane przez "El Pais", wyjaśniły że ​​pożar wybuchł w pobliżu wejścia do restauracji, co utrudniło ewakuację. Płomienie błyskawicznie miały rozprzestrzenić się wzdłuż ścian i sufitu. Ogień pojawił się około godz. 23.

Jedna z klientek, która była na miejscu zdarzenia, w rozmowie z "El Pais" powiedziała, że kelner trzymał płonący talerz w jednej ręce, a palnik w drugiej. Kiedy przechodził obok dekoracji, te zajęły się w przeciągu kilku sekund. Inny gość restauracji wskazał, że ostatnią rzeczą, jaką widział przed wyjściem, był kelner z gaśnicą, który próbował ugasić pożar.

Szef straży pożarnej Carlos Marín wyjaśnił, że choć dotarcie na miejsce nie zajęło im dużo czasu - najbliższa jednostka jest oddalona o około 300 metrów - nie udało się zapobiec tragedii ze względu na szybko rozprzestrzeniający się ogień.

- Chociaż dotarliśmy na miejsce szybko, dym bardzo szybko się rozprzestrzenił. Musieliśmy przeprowadzić 12 akcji ratowniczych, a następnie sprawdziliśmy schody w oficynach – relacjonował.

Ofiary to 25-letni kelner, który pracował w restauracji dopiero od tygodnia oraz 43-letnia pielęgniarka z Bilbao, która przebywała na wakacjach w Madrycie i przyjechała do tej restauracji na kolację. Policja bada przyczyny pożaru.

Gdy emocje nieco opadną i wróci apetyt, wypróbuj nasz przepis na pizzę na podpłomyku. Jest przepyszna.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę