Zanim Makłowicz doda jajka do mięsa, robi jedną rzecz. Gwarancja pulchnych i niewiarygodnie soczystych kotletów

Trudno oprzeć się tak soczystym i puszystym kotletom. Mimo że przypominają mielone, wyróżnia je sposób przygotowania. Robert Makłowicz podzielił się trikiem na osiągnięcie kulinarnej doskonałości.

Robert Makłowicza pochwalił się przepisem na soczyste kotlety pożarskieRobert Makłowicza pochwalił się przepisem na soczyste kotlety pożarskie
Źródło zdjęć: © Canva: ALLEKO, Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot)

Kotlety pożarskie przypominają nieco kotlety mielone, ale nie sposób nie zauważyć różnic między tymi daniami. Kotlet pożarski tradycyjnie powstaje z mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny, które nie jest mielone a siekane. Robert Makłowicz wyłamał się z tego zwyczaju i zaproponował mielone kotlety pożarskie. Ich smak i konsystencja są niezrównane dzięki jednemu trikowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Soczyste i chrupiące kotlety pożarskie według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz postawił na kotlety pożarskie bez dodatku siekanego mięsa. Jak wynika z przepisu, którym kulinarny spec podzielił się na swojej stronie maklowicz.pl, mięso z indyka należy zmielić i wymieszać z pozostałymi dodatkami (warto użyć grubego oka, by mięso nie było mocno rozdrobnione). Można więc odnieść wrażenie, że przepis ten do złudzenia przypomina przepis na kotlety mielone. Jednak nic bardziej mylnego.

Poza tym, że kotlet pożarski powstaje z drobiowego mięsa (ewentualnie z dodatkiem cielęcego), to również sposób jego przygotowania jest całkiem osobliwy. Jak poucza Robert Makłowicz, do mięsnej masy dodajemy ubite na sztywno białka i żółta utarte z masłem. Dzięki temu kotlety będą cieszyć się puszystością oraz soczystym, delikatnym wnętrzem.

Zobacz przepis na kotlet pożarski Roberta Makłowicza
Zobacz przepis na kotlet pożarski Roberta Makłowicza © Canva | Pavel Kostenko

Mielone kotlety pożarskie. Przepis Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka,
  • 1 czerstwa pszenna bułka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz,
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Bułkę zanurz w mleku. Po chwili odciśnij ją i przepuść przez maszynkę razem z mięsem.
  2. Żółtka utrzyj z masłem, dodaj mięsnej masy. Zacznij wyrabiać masę dłońmi, dodając w międzyczasie sól, pieprz, drobno posiekany koperek.
  3. Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj do mięsnej masy i delikatnie wymieszaj.
  4. Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety. Następnie oprósz je mąką, zanurz w rozkłóconym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Smaż od razu na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj z ziemniakami i cząstkami cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak