Zanim Makłowicz doda jajka do mięsa, robi jedną rzecz. Gwarancja pulchnych i niewiarygodnie soczystych kotletów

Trudno oprzeć się tak soczystym i puszystym kotletom. Mimo że przypominają mielone, wyróżnia je sposób przygotowania. Robert Makłowicz podzielił się trikiem na osiągnięcie kulinarnej doskonałości.

Robert Makłowicza pochwalił się przepisem na soczyste kotlety pożarskieRobert Makłowicza pochwalił się przepisem na soczyste kotlety pożarskie
Źródło zdjęć: © Canva: ALLEKO, Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot)

Kotlety pożarskie przypominają nieco kotlety mielone, ale nie sposób nie zauważyć różnic między tymi daniami. Kotlet pożarski tradycyjnie powstaje z mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny, które nie jest mielone a siekane. Robert Makłowicz wyłamał się z tego zwyczaju i zaproponował mielone kotlety pożarskie. Ich smak i konsystencja są niezrównane dzięki jednemu trikowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Soczyste i chrupiące kotlety pożarskie według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz postawił na kotlety pożarskie bez dodatku siekanego mięsa. Jak wynika z przepisu, którym kulinarny spec podzielił się na swojej stronie maklowicz.pl, mięso z indyka należy zmielić i wymieszać z pozostałymi dodatkami (warto użyć grubego oka, by mięso nie było mocno rozdrobnione). Można więc odnieść wrażenie, że przepis ten do złudzenia przypomina przepis na kotlety mielone. Jednak nic bardziej mylnego.

Poza tym, że kotlet pożarski powstaje z drobiowego mięsa (ewentualnie z dodatkiem cielęcego), to również sposób jego przygotowania jest całkiem osobliwy. Jak poucza Robert Makłowicz, do mięsnej masy dodajemy ubite na sztywno białka i żółta utarte z masłem. Dzięki temu kotlety będą cieszyć się puszystością oraz soczystym, delikatnym wnętrzem.

Zobacz przepis na kotlet pożarski Roberta Makłowicza
Zobacz przepis na kotlet pożarski Roberta Makłowicza © Canva | Pavel Kostenko

Mielone kotlety pożarskie. Przepis Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka,
  • 1 czerstwa pszenna bułka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz,
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Bułkę zanurz w mleku. Po chwili odciśnij ją i przepuść przez maszynkę razem z mięsem.
  2. Żółtka utrzyj z masłem, dodaj mięsnej masy. Zacznij wyrabiać masę dłońmi, dodając w międzyczasie sól, pieprz, drobno posiekany koperek.
  3. Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj do mięsnej masy i delikatnie wymieszaj.
  4. Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety. Następnie oprósz je mąką, zanurz w rozkłóconym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Smaż od razu na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj z ziemniakami i cząstkami cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę