Zapłaciła w restauracji 1500 złotych. Jednak to wysokość napiwku zaskakuje najbardziej

Restauracje z gwiazdką Michelin słyną z wykwintnych dań, perfekcyjnej obsługi i… astronomicznych cen. Wizyta w takim miejscu to nie lada wydatek, a do rachunku często doliczany jest napiwek, który potrafi zwalić z nóg. Tak było w przypadku tiktokerki o imieniu Aga, która za 3,5-godzinną ucztę w warszawskiej "Nucie" zapłaciła 1556 zł, z czego sprą część stanowił napiwek.

Zapłaciła w restauracji 1500 złotych. Jednak to wysokość napiwku zaskakuje najbardziej (fot. TikTok/wyzszy_instytut_smaku)Zapłaciła w restauracji 1500 złotych. Jednak to wysokość napiwku zaskakuje najbardziej (fot. TikTok/wyzszy_instytut_smaku)
Źródło zdjęć: © TikTok
Marcin Michałowski

Wizyta w prestiżowej restauracji z gwiazdką Michelin to dla wielu kulinarne marzenie. Tiktokerka Aga, prowadząca profil "Wyższy instytut smaku", podzieliła się swoim doświadczeniem z drugiej wizyty w warszawskiej restauracji "Nuta". Choć za 3,5-godzinną ucztę zapłaciła ponad 1500 zł, to wysokość napiwku, który musiała doliczyć do rachunku, okazała się być najbardziej zaskakującym elementem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Koszt uczty w "Nucie" i nieoczekiwany element rachunku

Za 3,5-godzinną ucztę w "Nutę" Tiktokerka zapłaciła 1 500 zł, a do rachunku doliczono 10 proc. opłaty za serwis. Choć smaki niektórych dań nie dorównywały ich prezentacji, Aga doceniła wysoką jakość składników i kreatywność szefa kuchni. Najbardziej jednak zaskoczyła wysokość napiwku, który wyniósł aż 141,50 zł. To właśnie on stał się głównym tematem dyskusji po tej wyjątkowej kulinarno-artystycznej podróży.

Restauracja "Nuta" słynie ze swojego kreatywnego podejścia do kuchni, łącząc wpływy ziem włoskich, polskich i kuchni azjatyckiej. Przystawki okazały się hitem, jednak im dalej w menu, tym według Agi dania stawały się "coraz bardziej esencjonalne". Nie brakowało kąśliwych uwag na temat nadmiaru soli.

Wbrew obiegowej opinii, Aga nie musiała "dopychać się" kebabem po wizycie w "Nucie". Porcje, choć niewielkie, były wystarczające, aby zaspokoić głód. Tiktokerka szczególnie chwali przystawki, które były prawdziwym hitem.

Wizyta w restauracji z gwiazdką Michelin to nie tylko kwestia zaspokojenia głodu, ale również doświadczenie kulinarne. Należy jednak wziąć pod uwagę, że wiąże się to z wysokimi kosztami. Czy warto? To zależy od indywidualnych preferencji i zasobności portfela.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀