Trzeba zostawiać napiwek? Specjalistka nie pozostawia żadnych wątpliwości

Zostawić napiwek czy nie? A jeśli tak, to ile? Jeśli takie pytania chodzą wam po głowie, dobrze trafiliście. Zobaczcie, co specjalistka od zasad savoir-vivre'u mówi na temat podziękowań dla obsługi restauracji w formie dodatkowych pieniędzy. Czy praktyka jest wyrazem kultury i klasy, czy może niekoniecznie?

ObrazekNapiwek w restauracjach. Czy powinno się zostawać? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jeśli jesteśmy zadowoleni z wykonanej usługi, zostawiamy napiwek. Gratyfikujemy nie tylko pracowników restauracji, ale też fryzjerów, taksówkarzy czy dostawców jedzenia. Pytanie brzmi czy to rzeczywiście dobra praktyka? Jeśli tak, to jaką kwotę zostawić, by była zgodna z zasadami savoir-vivre'u? Co powinniśmy zrobić w przypadku, gdy jakość wykonanej usługi nie spełniła oczekiwań?

Czy trzeba zostawiać napiwek? Jeśli tak, to ile powinien wynosić?

Napiwek jest dobrowolny. Nie musimy zostawiać dodatkowych pieniędzy za wykonanie usługi, natomiast uważa się, że jest to w dobrym tonie. Jak zaznaczyła Małgorzata Jóźwiak, ekspertka od zasad savoir-vivre'u w rozmowie z "Dzień Dobry TVN", napiwek powinien stanowić ok. 10 proc. kwoty, którą wydaliśmy w restauracji (lub salonie fryzjerskim, kosmetycznym itd.). Są jednak wyjątki.

- Jeśli są to wysokie bardzo sumy, które płacimy, wtedy schodzi to do 5 proc. Nie powinniśmy dawać napiwków szerokim gestem. To wszystko powinno odbywać się dyskretnie - wyjaśniła ekspertka w "Dzień Dobry TVN".

Jóźwiak dodała też, że jeśli decydujemy się na zostawienie napiwku, kwota nie powinna być zbyt niska. Tak więc, jeśli rachunek opiewa na 48 złotych i chcemy podnieść go do 50 złotych, to - według specjalistki -  jest zdecydowanie za mało. W przypadku kiedy nie dysponujemy gotówką, ale chcemy wyrazić wdzięczność, docenić osobę, która nas obsługiwała, wystarczy podziękować. Warto wiedzieć, że formą napiwku-podziękowania jest również wystawienie pozytywnej opinii w internecie.

Obrazek
Napiwek jest dobrowolny - Pyszności; Fot. Pixabay

Co, jeśli obsługa w restauracji nie była zadowalająca?

Jeśli jakość obsługi w restauracji nie spełniła oczekiwań, nie musimy zostawiać napiwku. W takim wypadku dobrze jest wyjaśnić kelnerowi, z czego nie byliśmy zadowoleni. Warto podkreślić, że są miejsca, w których serwis jest doliczany do rachunku, co powinno być zaznaczone w karcie menu. Zdarza się, że obsługa restauracji informuje o tym gości przed złożeniem zamówienia.

Anna Dąbrowska, dziennikarka i ekspertka savoir-vivre'u w rozmowie z serwisem haps.pl tłumaczy, że w dobrym tonie jest zostawienie napiwku kurierom, listonoszom czy szatniarzom. Żaneta Pawlak, stylistka fryzur wyznała w "Dzień Dobry TVN", że wdzięczność wyrażają nie tylko dodatkowe pieniądze. Jedna z klientek miała podarować kobiecie drewniany hamak. Inne, zazwyczaj w okolicach świąt, obdarowują stylistkę bombkami czy stroikami.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni