Kelner był wściekły, bo dostał tylko 3,27 zł napiwku. Później dostał wzruszający

Kelner po długim serwisie dostał wyjątkowo niski napiwek. Złość minęła mu błyskawicznie po przeczytaniu szczerego listu od klientów.

ObrazekKelner dostał niski napiwek. Ten list zmienił jego zdanie- Pyszności; źródło: Adobe
Ewa

Praca w restauracji to naprawdę ciężki kawałek chleba. Krąży nawet żartobliwe  powiedzenie, że kto w gastronomii nie pracował, ten nie zna życia. Mediana wynagrodzenia na stanowisku kelnera wynosi 3 760 PLN brutto, co stanowi niewiele więcej niż najniższa krajowa. Mogą oni jednak liczyć na napiwki, które często stanowią spory dodatek do podstawowej pensji. Łukasz, kelner z kilkuletnim doświadczeniem, nieprzyjemnie zaskoczył się wysokością jednego z nich. Szybko jednak zmienił zdanie.

Kiedy dać napiwek?

Kultura wręczania napiwków różni się w zależności od części świata. W Stanach Zjednoczonych najczęściej określony procent doliczany jest obligatoryjnie do całego rachunku, a jego wysokość można zmienić na wyraźną prośbę klienta. Mówi się, że zwyczajowo powinniśmy zostawiać 10-20% wartości całego rachunku. W Polsce jednak napiwki zazwyczaj są pomijane przez gości, a ich wręczenie uzależnione od tego, czy obsługa była wyróżniająca się i nienaganna.

Jeden z kelnerów na branżowej grupie podzielił się historią swojego napiwku. Restaurację, w której pracuje mężczyzna, odwiedziła grupka nastolatków.

Nie ma nic bardziej frustrującego, gdy dajesz z siebie wszystko, a nie otrzymujesz w zamian nic. Tak właśnie było ostatnio, kiedy obsługiwałem grupkę nastolatków, która zostawiła mi nieco ponad 3 złote napiwku, a wychodząc z restauracji szeroko się uśmiechali. Wszystko to wyglądało tak, jakby zrobili to z przekąsem i uszczypliwością- relacjonuje Łukasz

Pracownik restauracji uznał to za cios w twarz. Taka kwota jest, według niego, po prostu wyrazem braku szacunku i już lepiej wypadłoby, gdyby nastolatkowie nie zostawili ani grosza.

Te uśmiechy wydawały mi się fałszywe. Sam kiedyś byłem młody, ale rodzice nauczyli mnie szacunku do innych osób, widocznie tym osobom zabrakło wychowania…

Kelner szybko zmienił zdanie

Mężczyzna w natłoku pracy zapomniał o tej sytuacji. Tydzień później podczas sprzątania jednego ze stolików znalazł zaadresowany do niego list. Autorami była grupa nastolatków, których tak surowo ocenił Łukasz. Do listu dołączone były pieniądze. Dzieci podziękowały za wspaniałą obsługę i wyjaśniły, że ich zachowanie spowodowane było brakiem środków. Nie mogli zostawić wyższego napiwku, ponieważ zabrakło im gotówki.

Fragment listy napisanego przez dzieci
Kelner i niski napiwek- Pyszności
Fragment listu od nastolatków
List od nastolatków- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥