WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Zapomniany przysmak PRL-u. Smakują o niebo lepiej niż zwykłe kotlety mielone

Lata temu, zajadaliśmy się nimi na obiad. Mamy najczęściej podawały je w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ciepłych buraków. Z niewiadomych przyczyn, zapomnieliśmy o tym smacznym, zdrowym i sycącym daniu. Pora, aby przeżyło swój renesans.

Zapomniany przysmak sprzed lat — kotlety jajeczneZapomniany przysmak sprzed lat — kotlety jajeczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Delikatne, sycące, zdrowe i niezwykle soczyste. Jeszcze dwadzieścia lat temu gościły na naszych stołach średnio raz w tygodniu. To jedno z tych dań, którymi zajadali się wegetarianie, kiedy to nikt nie pomyślałby, że na sklepowych półkach pojawią się jakiekolwiek roślinne odpowiedniki mięsa.

Tym daniem są kotlety jajeczne z pieczarkami. To bardzo zdrowe i sycące danie, które można podać zarówno do obiadu, jak i na kolację. Większość składników z pewnością masz już w swojej lodówce. Wyjaśniamy, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Wegetariańskie dania za PRL-u

Gruźlica, anemia, łamliwe kości — tak straszono wegetarian jeszcze trzydzieści lat temu. Niejedzenie mięsa uważano za zbędny wymysł, a propaganda typowa dla czasów Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej głosiła, że mięso było częścią ówczesnego "dobrobytu". Dieta składająca się z produktów mącznych, nabiału oraz warzyw i owoców kojarzona była z powojenną biedą. Co gorsza, na sklepowych półkach brakowało podstawowych produktów spożywczych, nie wspominając tu o jakichkolwiek produktach roślinnych. Słowem, jarosze nie mieli lekko. Nie oznacza to jednak, że żywili się wyłącznie produktami mącznymi czy warzywami i owocami. To właśnie wtedy wymyślono jarskie kotlety jajeczne, które jeszcze kilkanaście lat temu tak często gościły na naszych stołach.

Kotlety jajeczne z pieczarkami — przepis

Składniki:

  • 9 jajek,
  • 10 pieczarek,
  • pęczek koperku lub szczypiorku,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. 7 jajek wrzuć do wrzącej wody i gotuj je tak przez 8-10 minut. Po ugotowaniu wrzuć je do zimnej wody, a kiedy ostygną, obierz je ze skorupki.
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, a następnie, przełóż je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Smaż tak długo, aż staną się rumiane.
  3. Szczypiorek lub koperek umyj i posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
  4. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Obrane jajka posiekaj w drobną kostkę. Przełóż je do dużej miski razem z serem, szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami. Do masy wbij dwa surowe jajka, a na końcu, dodaj dwie łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety.
  6. Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej, a następnie, usmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.


Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne