Zapomniany przysmak PRL‑u. Smakują o niebo lepiej niż zwykłe kotlety mielone
Lata temu, zajadaliśmy się nimi na obiad. Mamy najczęściej podawały je w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ciepłych buraków. Z niewiadomych przyczyn, zapomnieliśmy o tym smacznym, zdrowym i sycącym daniu. Pora, aby przeżyło swój renesans.
16.10.2023 15:14
Delikatne, sycące, zdrowe i niezwykle soczyste. Jeszcze dwadzieścia lat temu gościły na naszych stołach średnio raz w tygodniu. To jedno z tych dań, którymi zajadali się wegetarianie, kiedy to nikt nie pomyślałby, że na sklepowych półkach pojawią się jakiekolwiek roślinne odpowiedniki mięsa.
Tym daniem są kotlety jajeczne z pieczarkami. To bardzo zdrowe i sycące danie, które można podać zarówno do obiadu, jak i na kolację. Większość składników z pewnością masz już w swojej lodówce. Wyjaśniamy, jak je zrobić.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegetariańskie dania za PRL-u
Gruźlica, anemia, łamliwe kości — tak straszono wegetarian jeszcze trzydzieści lat temu. Niejedzenie mięsa uważano za zbędny wymysł, a propaganda typowa dla czasów Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej głosiła, że mięso było częścią ówczesnego "dobrobytu". Dieta składająca się z produktów mącznych, nabiału oraz warzyw i owoców kojarzona była z powojenną biedą. Co gorsza, na sklepowych półkach brakowało podstawowych produktów spożywczych, nie wspominając tu o jakichkolwiek produktach roślinnych. Słowem, jarosze nie mieli lekko. Nie oznacza to jednak, że żywili się wyłącznie produktami mącznymi czy warzywami i owocami. To właśnie wtedy wymyślono jarskie kotlety jajeczne, które jeszcze kilkanaście lat temu tak często gościły na naszych stołach.
Kotlety jajeczne z pieczarkami — przepis
Składniki:
- 9 jajek,
- 10 pieczarek,
- pęczek koperku lub szczypiorku,
- 100 g żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- olej.
Sposób przygotowania:
- 7 jajek wrzuć do wrzącej wody i gotuj je tak przez 8-10 minut. Po ugotowaniu wrzuć je do zimnej wody, a kiedy ostygną, obierz je ze skorupki.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, a następnie, przełóż je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Smaż tak długo, aż staną się rumiane.
- Szczypiorek lub koperek umyj i posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Obrane jajka posiekaj w drobną kostkę. Przełóż je do dużej miski razem z serem, szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami. Do masy wbij dwa surowe jajka, a na końcu, dodaj dwie łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety.
- Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej, a następnie, usmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.