PoradyZapomnij o smakowych syropach i śmietance. Dietetyk poleca najlepszy dodatek do kaw

Zapomnij o smakowych syropach i śmietance. Dietetyk poleca najlepszy dodatek do kaw

Kawa
Kawa
Źródło zdjęć: © Pixabay
20.11.2023 08:12, aktualizacja: 17.01.2024 13:48

Nie jest tajemnicą, że kawa jest często łączona z różnymi dodatkami, takimi jak syropy, mleko czy nawet gałka lodów. Istnieją również mniej kaloryczne alternatywy, takie jak cynamon. Ale dietetyk Bartek Kulczyński zwraca naszą uwagę na jeden dodatek, który może być dla wielu zaskakujący.

Buraki zdecydowanie nie są pierwszym składnikiem, który przychodzi nam na myśl, gdy zastanawiamy się nad dodatkami do kawy. Z natury nie są one słodkie, a sok z buraków ma lekko kwaskowaty posmak. Ale skoro z buraków można przygotować brownie, to dlaczego nie spróbować dodać soku z buraków do kawy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten dodatek do kawy jest najlepszy

Sok z buraka jest niezwykle wartościowy dla naszego zdrowia. Regularne jego spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawia naszą wydolność fizyczną. Chociaż sama kawa podnosi ciśnienie tętnicze, połączenie jej z sokiem z buraka daje nam delikatne pobudzenie, jednocześnie nie zakłócając równowagi naszego organizmu.

Kawa sama w sobie ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest znana ze swoich właściwości terapeutycznych, które pomagają obniżyć stres i ryzyko depresji. Dodatkowo zmniejsza ryzyko cukrzycy, a regularne jej spożywanie może nawet obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona aż o 60 procent.

Napój może również poprawić nasz wygląd. Ziarna kawy zawierają polifenole, które chronią nas przed promieniowaniem UV. Dlatego też kawa jest idealnym napojem na plażę! Ponadto jest bogata w antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia. Dzięki zawartej w kawie kofeinie możemy przyspieszyć przemianę materii w naszym organizmie nawet o 20 procent.

Latte buraczane, które poleca dietetyk Bartek Kulczyński, składa się z espresso, 125 ml soku z buraka oraz 250 ml mleka lub napoju roślinnego. Całość możemy posłodzić miodem lub erytrytolem.

Źródło artykułu:o2pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także