Zapomnij o smakowych syropach i śmietance. Dietetyk poleca najlepszy dodatek do kaw

Nie jest tajemnicą, że kawa jest często łączona z różnymi dodatkami, takimi jak syropy, mleko czy nawet gałka lodów. Istnieją również mniej kaloryczne alternatywy, takie jak cynamon. Ale dietetyk Bartek Kulczyński zwraca naszą uwagę na jeden dodatek, który może być dla wielu zaskakujący.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann

Buraki zdecydowanie nie są pierwszym składnikiem, który przychodzi nam na myśl, gdy zastanawiamy się nad dodatkami do kawy. Z natury nie są one słodkie, a sok z buraków ma lekko kwaskowaty posmak. Ale skoro z buraków można przygotować brownie, to dlaczego nie spróbować dodać soku z buraków do kawy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Ten dodatek do kawy jest najlepszy

Sok z buraka jest niezwykle wartościowy dla naszego zdrowia. Regularne jego spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawia naszą wydolność fizyczną. Chociaż sama kawa podnosi ciśnienie tętnicze, połączenie jej z sokiem z buraka daje nam delikatne pobudzenie, jednocześnie nie zakłócając równowagi naszego organizmu.

Kawa sama w sobie ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest znana ze swoich właściwości terapeutycznych, które pomagają obniżyć stres i ryzyko depresji. Dodatkowo zmniejsza ryzyko cukrzycy, a regularne jej spożywanie może nawet obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona aż o 60 procent.

Napój może również poprawić nasz wygląd. Ziarna kawy zawierają polifenole, które chronią nas przed promieniowaniem UV. Dlatego też kawa jest idealnym napojem na plażę! Ponadto jest bogata w antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia. Dzięki zawartej w kawie kofeinie możemy przyspieszyć przemianę materii w naszym organizmie nawet o 20 procent.

Latte buraczane, które poleca dietetyk Bartek Kulczyński, składa się z espresso, 125 ml soku z buraka oraz 250 ml mleka lub napoju roślinnego. Całość możemy posłodzić miodem lub erytrytolem.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników