Zasada 5 sekund. Czy można zjeść to, co spadło na podłogę i długo nie leżało?

Zasada 5 sekund zakłada, że jeśli coś spadło na ziemię, to w ciągu 5 sekund można jeszcze to podnieść i zjeść. Czy ta zasada naprawdę działa?

Zasada 5 sekund- Pyszności, źródło: CanvaZasada 5 sekund- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

O tej zasadzie w dzieciństwie słyszał chyba każdy z nas. 5 krótkich sekund miało decydować o tym, czy jedzenie dalej można podnieść i zjeść, a upłynięcie tego czasu stawało się pewnego rodzaju barierą. Żartobliwie mówiło się, że w akademikach te 5 sekund nieco się wydłuża, ale czy ta zasada w ogóle ma sens i naprawdę działa?

Jedzenie z podłogi

Chwila nieuwagi, dziurawe ręce, zagapienie się i kawałek jedzenia ląduje na podłodze. Wiele osób bez wahania podnosi kęs, dmucha i zjada, sugerując się popularną zasadą 5 sekund. Polega to na założeniu, że upuszczony na ziemię produkt jest jeszcze zdatny do zjedzenia przez te kilka sekund.

Mówi się, że idea zasady pięciu sekund została zapoczątkowana przez Czyngis-chana, założyciela i władcę imperium mongolskiego w XIII wieku. Mawiał on ponoć swoim poddanym, że każde jedzenie, które było dla niego przygotowane i leżało na ziemi nie dłużej niż pięć godzin, wciąż nadawało się do jedzenia.

Z biegiem czasu wymysł Chana stały się powszechną praktyką domową, chociaż czas znacząco się skrócił. Kiedy gotowa do spożycia żywność leży na ziemi przez pięć sekund (lub krócej), zakłada się, że czas jest zbyt krótki, aby żywność została skażona mikroorganizmami, co czyni ją bezpieczną do spożycia.

Obrazek
Zasada 5 sekund- Pyszności, źródło: Canva

Czy zasada 5 sekund działa?

Naukowcy postanowili sprawdzić popularną teorię, w którą od lat wierzy znacząca liczba ludzi na całym świecie. Jedno z nich wykazało, że faktycznie jedzenie, które krócej leżało na podłodze, jest mniej zanieczyszczone od tego, które znajdowało się tam dłużej. To dość oczywiste i mało zaskakujące. W rzeczywistości jednak  zanieczyszczenie upuszczonej żywności szkodliwymi bakteriami, takimi jak Salmonella lub E.coli, może zająć mniej niż pięć sekund. Jeśli nie mamy szczęścia i spotkamy bakterię, która potrzebuje tylko kilkuset jednostek, aby nas zakażać, to szybkie podniesienie jedzenia z podłogi nie będzie nam pomocne. Podobnie może stać się, gdy nasza odporność jest osłabiona.

„Chociaż stwierdziliśmy, że dłuższy czas kontaktu skutkuje większym transferem, odkryliśmy również, że inne czynniki, w tym charakter pożywienia i powierzchni, mają równe lub większe znaczenie (…). Niektóre transfery odbywają się „natychmiastowo”, w czasie krótszym niż 1 sekunda. To obala zasadę pięciu sekund - piszą naukowcy z z Uniwersytetu w Rutgers, cytowani przez Radio Zet.

Gdy mamy szczęście, zastosowanie zasady 5 sekund (czyli szybkie podniesienie jedzenia z podłogi) może być skuteczne w uniknięciu większego ryzyka zakażenia. W przypadku natrafienia na zjadliwą bakterię nawet niewielka ilość może wywołać chorobę, dlatego zasada 5 sekund nie zapewni ochrony przed zakażeniem. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej