WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Zasyp cukrem i odstaw na parapet. Nasze babcie stosowały go na kaszel

Pędy sosny i tworzone z nich syropy to niesamowite lekarstwo, którego właściwości mogą pomóc nam w pokonaniu wielu dolegliwości. Takiego przetworu nie musisz kupować w aptece. Z tego artykułu dowiesz się, jak i kiedy zbierać pędy. Opowiemy również o tym, co możesz z nich zrobić.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock

W czasach pandemii wszyscy przypomnieliśmy sobie, jak ważna jest obecność natury w bliskiej okolicy. W dobie zamkniętych centrów handlowych, kin i siłowni, spacer po lesie czy parku był niczym od dawna oczekiwany, głęboki wdech.

Przy tej okazji mogliśmy też skupić się na tym, co daje nam natura, a czego nie widzimy na pierwszy rzut oka. W ten sposób odkryliśmy, że prawdziwa skarbnica zdrowia jest dostępna zaledwie na wyciągnięcie ręki; znajduje się przecież na drzewach, które często mijamy. Sosna to bowiem drzewo wyjątkowe i taką samą cechą charakteryzują się jej pędy.

Obrazek
Pędy sosny - Pyszności; foto: Canva

Pędy sosny — co zawierają?

Idąc za Wikipedią: pędy to część rośliny składająca się z rośliny, liści, pączków, kwiatów i owoców. Zanim zaczniemy zbierać pędy sosny, warto poznać elementarną wiedzę na temat tego drzewa.

Sosna, jak już wspomnieliśmy, jest naprawdę wyjątkową rośliną. Zarówno pędy, jak i igły, żywicę czy nasiona charakteryzują prozdrowotne właściwości. Skupmy się jednak na tych pierwszych, które z tych wszystkich składników, prezentują się — w naszej ocenie — najlepiej.

Pędy sosny są źródłem m.in. witaminy C, soli mineralnych, flawanonów (działają przeciwzakrzepowo i obniżają poziom cholesterolu) i zdrowych kwasów żywicznych. Za sprawą tych składników syrop z pędów sosny ułatwia odkrztuszanie, rozrzedza zalegające wydzieliny w płucach i oskrzelach, działa bakteriobójczo i wzmacnia ogólną odporność organizmu.

Kiedy i jak zbierać pędy sosny?

Obrazek
Pędy sosny - Pyszności; foto: Canva

Z pędów sosny przygotowujemy syrop lub napar. Teoria mówi o tym, że najlepsze pędy do tych przetworów zbierzemy z sosen rosnących na terenach piaszczystych i polanach. Na zbiory warto wybrać się wiosną; to wtedy na drzewach odnajdziemy idealne, około 10-centymetrowe pędy, które zawierają najwięcej właściwości prozdrowotnych.

Do wycięcia pędów potrzebny jest sekator, nożyczki ogrodowe lub nóż. Pamiętaj o dwóch ważnych zasadach: podczas zbierania nie łam gałęzi i nie wycinaj zbyt wiele pędów z jednego drzewa. To może skutkować obumarciem sosny.

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

W pojemniku o pojemności 1½ litra warstwowo ułóż pędy sosny i cukier. Pojemnik, najlepiej szklany, ustaw w ciepłym miejscu, na przykład na parapecie (ale nie bezpośrednio na słońcu!). Po kilku godzinach pędy powinny puścić sok. Co jakiś czas potrząsaj pojemnikiem.

Po kilku dniach (wszystko zależy od temperatury i surowca) na dnie słoika zgromadzi się sok. Zlej gęsty sok. Jeżeli chcesz otrzymać gęsty syrop bogaty w minerały, to całość odparuj na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli chcesz uzyskać syrop na kaszel, to do zlanego soku dodaj 1 łyżeczkę wódki lub spirytusu. Butelkuj i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz też ten prosty przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat