Zauważyłeś to na kapuście kiszonej? Sprawdź, czy nadaje się do jedzenia

Jesteś miłośnikiem kapusty kiszonej? Jeśli tak, to dobrze wiedzieć, że jej spożycie czasem nie jest zalecane. Okazuje się, że po kilku dniach przechowywania jej w lodówce, może pojawić się biały nalot na kapuście kiszonej. W takim przypadku dobrze jest sprawdzić, czy kapusta nadaje się do spożycia.

ObrazekBiały nalot na kapuście kiszonej - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biały nalot na kapuście kiszonej - dlaczego warto sprawdzić, czy nadaje się do spożycia?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że sezon jesienno-zimowy to ten czas, kiedy najchętniej sięgasz po kapustę kiszoną. Przygotowujesz z niej kapuśniak, czy pyszną surówkę. Ten przysmak wyróżnia się wieloma cennymi właściwościami, takimi jak wspomaganie trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, wzmocnienie odporności, czy też pozytywny wpływ na układ krążenia. Jak każdy produkt spożywczy, również i kapusta ma swoją przydatność do spożycia. Jeśli zauważysz biały nalot na kapuście kiszonej, to dobrze będzie sprawdzić, czy twój ulubiony przysmak można zjeść.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego to tak ważne? Bo kożuch fermentacyjny, który pojawia się zarówno na kapuście jak ogórkach kiszonych, można bardzo łatwo pomylić z pleśnią. W jej przypadku, warto podkreślić, że najczęściej zbija się ona w kępki, które swoim wyglądem przypominają włoski. Pleśń najczęściej jest niebieska, pomarańczowa, czy szara. Pamiętaj, że nigdy nie będzie miała ona jednakowego koloru i struktury — najczęściej jest np. biało-niebieska. Dlatego też, w większości przypadków, ten biały nalot to nic innego jak kożuch fermentacyjny.

Czy można zjeść kapustę z kożuchem fermentacyjnym?

Warto podkreślić, że biały nalot na kapuście kiszonej, nie dyskwalifikuje jej spożycia. Jeśli zauważysz oznaki kożucha fermentacyjnego, to najlepiej będzie powąchać kapustę. Jeśli wyróżnia się ładnym i typowym dla kapusty zapachem, to wystarczy zebrać kożuch z jej powierzchni i można bezpiecznie zjeść. Jeśli zapach jest nieprzyjemny i zbliżony do drożdżowego, to niestety, ale trzeba wyrzucić produkt do kosza. Taka kapusta nie nadaje się do spożycia, nawet jeśli pozbędziesz się części z pleśnią - zacznie się ona rozwijać również w pozostałej części produktu.

Lubisz białą kapustę? Zobacz, jak zrobić z niej trójkątne gołąbki. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji