PoradyZauważyłeś to na kapuście kiszonej? Sprawdź, czy nadaje się do jedzenia

Zauważyłeś to na kapuście kiszonej? Sprawdź, czy nadaje się do jedzenia

Biały nalot na kapuście kiszonej - Pyszności; Foto Canva.com
Biały nalot na kapuście kiszonej - Pyszności; Foto Canva.com

30.01.2023 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesteś miłośnikiem kapusty kiszonej? Jeśli tak, to dobrze wiedzieć, że jej spożycie czasem nie jest zalecane. Okazuje się, że po kilku dniach przechowywania jej w lodówce, może pojawić się biały nalot na kapuście kiszonej. W takim przypadku dobrze jest sprawdzić, czy kapusta nadaje się do spożycia.

Biały nalot na kapuście kiszonej - dlaczego warto sprawdzić, czy nadaje się do spożycia?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że sezon jesienno-zimowy to ten czas, kiedy najchętniej sięgasz po kapustę kiszoną. Przygotowujesz z niej kapuśniak, czy pyszną surówkę. Ten przysmak wyróżnia się wieloma cennymi właściwościami, takimi jak wspomaganie trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, wzmocnienie odporności, czy też pozytywny wpływ na układ krążenia. Jak każdy produkt spożywczy, również i kapusta ma swoją przydatność do spożycia. Jeśli zauważysz biały nalot na kapuście kiszonej, to dobrze będzie sprawdzić, czy twój ulubiony przysmak można zjeść.

Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego to tak ważne? Bo kożuch fermentacyjny, który pojawia się zarówno na kapuście jak ogórkach kiszonych, można bardzo łatwo pomylić z pleśnią. W jej przypadku, warto podkreślić, że najczęściej zbija się ona w kępki, które swoim wyglądem przypominają włoski. Pleśń najczęściej jest niebieska, pomarańczowa, czy szara. Pamiętaj, że nigdy nie będzie miała ona jednakowego koloru i struktury — najczęściej jest np. biało-niebieska. Dlatego też, w większości przypadków, ten biały nalot to nic innego jak kożuch fermentacyjny.

Czy można zjeść kapustę z kożuchem fermentacyjnym?

Warto podkreślić, że biały nalot na kapuście kiszonej, nie dyskwalifikuje jej spożycia. Jeśli zauważysz oznaki kożucha fermentacyjnego, to najlepiej będzie powąchać kapustę. Jeśli wyróżnia się ładnym i typowym dla kapusty zapachem, to wystarczy zebrać kożuch z jej powierzchni i można bezpiecznie zjeść. Jeśli zapach jest nieprzyjemny i zbliżony do drożdżowego, to niestety, ale trzeba wyrzucić produkt do kosza. Taka kapusta nie nadaje się do spożycia, nawet jeśli pozbędziesz się części z pleśnią - zacznie się ona rozwijać również w pozostałej części produktu.

Lubisz białą kapustę? Zobacz, jak zrobić z niej trójkątne gołąbki. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także