Zauważyłeś to na kapuście kiszonej? Sprawdź, czy nadaje się do jedzenia

Jesteś miłośnikiem kapusty kiszonej? Jeśli tak, to dobrze wiedzieć, że jej spożycie czasem nie jest zalecane. Okazuje się, że po kilku dniach przechowywania jej w lodówce, może pojawić się biały nalot na kapuście kiszonej. W takim przypadku dobrze jest sprawdzić, czy kapusta nadaje się do spożycia.

ObrazekBiały nalot na kapuście kiszonej - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biały nalot na kapuście kiszonej - dlaczego warto sprawdzić, czy nadaje się do spożycia?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że sezon jesienno-zimowy to ten czas, kiedy najchętniej sięgasz po kapustę kiszoną. Przygotowujesz z niej kapuśniak, czy pyszną surówkę. Ten przysmak wyróżnia się wieloma cennymi właściwościami, takimi jak wspomaganie trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, wzmocnienie odporności, czy też pozytywny wpływ na układ krążenia. Jak każdy produkt spożywczy, również i kapusta ma swoją przydatność do spożycia. Jeśli zauważysz biały nalot na kapuście kiszonej, to dobrze będzie sprawdzić, czy twój ulubiony przysmak można zjeść.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego to tak ważne? Bo kożuch fermentacyjny, który pojawia się zarówno na kapuście jak ogórkach kiszonych, można bardzo łatwo pomylić z pleśnią. W jej przypadku, warto podkreślić, że najczęściej zbija się ona w kępki, które swoim wyglądem przypominają włoski. Pleśń najczęściej jest niebieska, pomarańczowa, czy szara. Pamiętaj, że nigdy nie będzie miała ona jednakowego koloru i struktury — najczęściej jest np. biało-niebieska. Dlatego też, w większości przypadków, ten biały nalot to nic innego jak kożuch fermentacyjny.

Czy można zjeść kapustę z kożuchem fermentacyjnym?

Warto podkreślić, że biały nalot na kapuście kiszonej, nie dyskwalifikuje jej spożycia. Jeśli zauważysz oznaki kożucha fermentacyjnego, to najlepiej będzie powąchać kapustę. Jeśli wyróżnia się ładnym i typowym dla kapusty zapachem, to wystarczy zebrać kożuch z jej powierzchni i można bezpiecznie zjeść. Jeśli zapach jest nieprzyjemny i zbliżony do drożdżowego, to niestety, ale trzeba wyrzucić produkt do kosza. Taka kapusta nie nadaje się do spożycia, nawet jeśli pozbędziesz się części z pleśnią - zacznie się ona rozwijać również w pozostałej części produktu.

Lubisz białą kapustę? Zobacz, jak zrobić z niej trójkątne gołąbki. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥