Zbieram w parku i robię aromatyczną konfiturę. Numer jeden do domowych pączków

Kwiaty, oprócz oczywistych walorów estetycznych, mają również wiele innych zastosowań – także kulinarnych. Niektóre z nich doskonale sprawdzają się jako naturalne lekarstwa, dodatki do herbat czy składniki dań. Płatki róży to nie tylko romantyczny prezent dla ukochanej osoby, ale także zdrowy produkt, który pozwala przygotować aromatyczną, domową konfiturę.

Konfitura z płatków różyKonfitura z płatków róży
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W sklepach mamy ogromny wybór najróżniejszych konfitur, również tych z płatków róży. Wystarczy wejść do jednej z alejek popularnych marketów, by poczuć się zagubionym i nie wiedzieć, na co się zdecydować. Niestety, konfitury ze sklepu mają jedną poważną wadę – zawierają wiele niezdrowych dodatków. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie, masz pełną kontrolę nad tym, co znajdzie się w środku słoiczka i możesz śmiało modyfikować składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia

Czy wszystkie róże nie nadają się do zrobienia konfitury?

Nie każda róża nadaje się do zjedzenia. Wiele kwiatów dostępnych w kwiaciarniach, zwłaszcza tych ciętych z supermarketów, jest silnie traktowanych środkami ochrony roślin i konserwantami, więc należy na nie uważać. Nie używaj również odmian bezzapachowych – nawet jeśli są pozbawione chemikaliów to niestety ich smak jest słabo wyczuwalny i nie wniosą walorów smakowych do twojej konfitury.

Przepis na konfiturę z płatków róży:

Składniki:

  • 250 g płatków róży,
  • 400 g ulubionego miodu,
  • sok z 1 cytryny,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od odpowiedniego przygotowania róży – do konfitury używaj wyłącznie płatków, uprzednio oczyszczonych z białych, gorzkich końcówek u nasady, które mogłyby zepsuć smak.
  2. Następnie umyj płatki w zimnej wodzie, delikatnie mieszając, a potem odsącz je z nadmiaru wody.
  3. Rozłóż je na ściereczce lub papierowym ręczniku, by lekko wyschły. W dużym rondlu zagotuj dwie szklanki wody i wrzuć do niej płatki.
  4. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
  5. W tym czasie wyciśnij sok z cytryny.
  6. Dodaj do rondla miód i sok z cytryny, wymieszaj i ponownie zagotuj.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 30–40 minut, aż masa zgęstnieje, a na powierzchni zaczną się tworzyć bąbelki.
  8. Aby sprawdzić, czy konfitura jest gotowa, nałóż odrobinę na spodek – jeśli po ostygnięciu powstanie cienka, sucha warstewka, możesz zdjąć rondel z ognia.
  9. Gorącą konfiturę przełóż do wcześniej wyparzonych słoików.
  10. Na wierzch każdej porcji połóż krążek pergaminu nasączony spirytusem, a nakrętki przemyj spirytusem i szczelnie zakręć. To prosty, domowy sposób na lepsze zakonserwowanie domowych przetworów, dzięki któremu zabezpieczysz konfiturę przed pleśnią oraz bakteriami i przedłużysz jej świeżość.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej