Zdecydowanie najgorszy wybór na śniadanie. Tych płatków unikaj jak ognia
Owsianka jest jednym z najzdrowszych posiłków, które możemy zjeść na śniadanie. Wielu dietetyków nie przestaje zachwycać się niesamowitymi właściwościami płatków owsianych. Warto wiedzieć, że nie wszystkie płatki owsiane są takie same. Niektóre z nich są korzystniejsze dla naszego organizmu, inne mniej. Dowiedz się, które płatki owsiane są najzdrowsze, a które mogą nie przynieść tak wielu korzyści.
19.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 13:20
Owsianka, czyli zupa mleczna z płatkami owsianymi, to śniadanie, które zasługuje na całe tomy książek. Można by pisać nie tylko o jej zdrowotnych właściwościach, ale także o różnych rodzajach płatków owsianych, z których można ją przygotować. Wielu kucharzy, a także celebryci, którzy przygotowują owsiankę, kieruje się zasadą: im zdrowsze, tym lepiej. Dlatego owsianka często podawana jest z owocami i bakaliami. Trudno znaleźć równie zdrowe połączenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka owsianka jest najzdrowsza?
Chcemy jednak skupić się na najważniejszym składniku owsianki, czyli na płatkach owsianych. Jeśli jesteś miłośnikiem tego śniadania, na pewno zauważyłeś, że płatki owsiane dostępne są w co najmniej trzech rodzajach. Czym różnią się płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne? Różnice te wynikają między innymi z zawartości prozdrowotnych mikroelementów.
Wszystkie rodzaje płatków owsianych, o których mówiliśmy, pochodzą z tego samego źródła: ziaren owsa. To, jak są przygotowane, decyduje o tym, czy mamy do czynienia z płatkami zwykłymi, górskimi czy błyskawicznymi.
Pierwszą cechą, która różni te płatki, jest czas gotowania. Płatki zwykłe muszą być gotowane około 10 minut, górskie: 2-5 minut, a błyskawiczne wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub wodą.
Które płatki owsiane wybrać?
Każdy z tych rodzajów płatków ma podobną ilość białka i tłuszczów, a wszystkie wypadają bardzo dobrze podczas porównania. Jednak podczas procesu produkcji w płatkach zachodzą pewne zmiany, które wpływają na zawartość witamin i minerałów.
Jeśli chodzi o konkretne informacje, najzdrowsze są te płatki, które były najmniej przetworzone. To właśnie płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli więc cenisz owsiankę za jej zdrowotne właściwości, wybierz płatki zwykłe.
Kolejnym aspektem, który sprawia, że płatki zwykłe są najlepsze, a błyskawiczne - najgorsze, jest indeks glikemiczny. Po ugotowaniu wynosi on 53 w płatkach zwykłych, a aż 83 w płatkach błyskawicznych.
Pamiętaj jednak, że nawet płatki błyskawiczne, które wypadają najgorzej w tym porównaniu, są ostatecznie bardzo zdrowe. Jeśli najbardziej lubisz te płatki lub zależy ci na szybkim przygotowaniu, możesz je bez obaw wybierać!