Zdjęcia tej zupy podbijają sieć. Jej zjedzenie może być bardzo niebezpieczne

Godzilla Ramen to dla wielu zupa, która może być niezwykle szokująca. Nie bez powodu nadano jej taką nazwę. Serwowana na Tajwanie jest istnym przysmakiem. Jej kluczem do sukcesu jest... łapa krokodyla. Ile kosztuje taki "rarytas" i jak smakuje? Odpowiadamy.

Zupa z łapą krokodyla. Fot. Twitter/Daily Mail OnlineZupa z łapą krokodyla. Fot. Twitter/Daily Mail Online

Azjatyckie przysmaki potrafią nas szokować. I choć większość z nas nie do końca potrafi docenić koncepcję i smak tych dań, to miejscowi zajadają się nimi na potęgę. Niewielu turystów decyduje się na spróbowanie tych osobliwych dań. Ci jednak, którzy zbierają się na odwagę, często są zaskoczeni.

Godzilla Ramen podbija sieć. Ta zupa dla wielu jest zbyt przerażająca

Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Zwykle składa się z makaronu i bulionu oraz innych dodatków - grzybów, jajek, kapusty czy kimchi. W Witch Cat Kwai w Douliu na południu Tajwanu można jednak trafić na o wiele oryginalniejszą wersję tego dania. Dodatkiem, który może przyprawić o szybsze bicie serca, jest łapa krokodyla.

Tych, którzy nie odważą się zjeść krokodyla, zapraszamy na kolejną zupę makaronową z wieprzowiną, wołowiną i owocami morza

- zachęca lokal.

Właściciel restauracji w rozmowie z CNN Travel zdradził, że ramen z krokodylem jest pełen dodatków. Znajdują się tam m.in. jaja przepiórcze, wieprzowina, młoda kukurydza, suszone pędy bambusa i kostki pasty rybnej. Dodał również, że zdobycie łapy krokodyla wcale nie jest takie łatwe, a jej przyrządzenie również nie należy do najłatwiejszych, gdyż wymaga dwugodzinnego gotowania. Z tego względu restauracja jest w stanie serwować tylko dwie zupy dziennie. Cena takiej potrawy to 1500 dolarów Tajwańskich, czyli około 200 złotych.

W Tajlandii można z kolei napotkać grillowane mięso krokodyla. Jest tańsze od wieprzowiny i zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu i dużo białka. Niektórym w smaku przypomina drób bądź pieczony schab. Mała porcja z warzywami to koszt około 30 złotych.

Krokodyl w Tajlandii. Fot. Izabela Nestioruk-Narojek
Krokodyl w Tajlandii. Fot. Izabela Nestioruk-Narojek
Grillowany krokodyl. Fot. Izabela Nestioruk-Narojek
Grillowany krokodyl. Fot. Izabela Nestioruk-Narojek
Wybrane dla Ciebie
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko