Zdjęcia tej zupy podbijają sieć. Jej zjedzenie może być bardzo niebezpieczne

Godzilla Ramen to dla wielu zupa, która może być niezwykle szokująca. Nie bez powodu nadano jej taką nazwę. Serwowana na Tajwanie jest istnym przysmakiem. Jej kluczem do sukcesu jest... łapa krokodyla. Ile kosztuje taki "rarytas" i jak smakuje? Odpowiadamy.

Zupa z łapą krokodyla. Fot. Twitter/Daily Mail OnlineZupa z łapą krokodyla. Fot. Twitter/Daily Mail Online

Azjatyckie przysmaki potrafią nas szokować. I choć większość z nas nie do końca potrafi docenić koncepcję i smak tych dań, to miejscowi zajadają się nimi na potęgę. Niewielu turystów decyduje się na spróbowanie tych osobliwych dań. Ci jednak, którzy zbierają się na odwagę, często są zaskoczeni.

Godzilla Ramen podbija sieć. Ta zupa dla wielu jest zbyt przerażająca

Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Zwykle składa się z makaronu i bulionu oraz innych dodatków - grzybów, jajek, kapusty czy kimchi. W Witch Cat Kwai w Douliu na południu Tajwanu można jednak trafić na o wiele oryginalniejszą wersję tego dania. Dodatkiem, który może przyprawić o szybsze bicie serca, jest łapa krokodyla.

Tych, którzy nie odważą się zjeść krokodyla, zapraszamy na kolejną zupę makaronową z wieprzowiną, wołowiną i owocami morza

- zachęca lokal.

Właściciel restauracji w rozmowie z CNN Travel zdradził, że ramen z krokodylem jest pełen dodatków. Znajdują się tam m.in. jaja przepiórcze, wieprzowina, młoda kukurydza, suszone pędy bambusa i kostki pasty rybnej. Dodał również, że zdobycie łapy krokodyla wcale nie jest takie łatwe, a jej przyrządzenie również nie należy do najłatwiejszych, gdyż wymaga dwugodzinnego gotowania. Z tego względu restauracja jest w stanie serwować tylko dwie zupy dziennie. Cena takiej potrawy to 1500 dolarów Tajwańskich, czyli około 200 złotych.

W Tajlandii można z kolei napotkać grillowane mięso krokodyla. Jest tańsze od wieprzowiny i zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu i dużo białka. Niektórym w smaku przypomina drób bądź pieczony schab. Mała porcja z warzywami to koszt około 30 złotych.

Krokodyl w Tajlandii. Fot. Izabela Nestioruk-Narojek
Krokodyl w Tajlandii. Fot. Izabela Nestioruk-Narojek
Grillowany krokodyl. Fot. Izabela Nestioruk-Narojek
Grillowany krokodyl. Fot. Izabela Nestioruk-Narojek
Wybrane dla Ciebie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇