Tak sprawdzisz, czy kiszona kapusta jest zepsuta. Moja babcia zawsze tak robiła
Czy ukiszona kapusta może się zepsuć? W końcu jej przygotowanie polega, mówiąc wprost, na pewnym rodzaju zepsucia się. Czy więc można z tym przesadzić? Okazuje się, że tak, a co gorsza, może to być groźne dla naszego zdrowia. Dowiedz się jak sprawdzić, czy kiszona kapusta jest zepsuta i jak tego uniknąć.
14.10.2022 10:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy powinna tak pachnieć? Takie pytanie można sobie zadać w momencie, kiedy lubujemy się w fermentowanych potrawach. Co prawda nasze popularne kiszone przetworyjak kapusta czy ogórki nie pachną tak intensywnie jak ich azjatyckie lub skandynawskie odpowiedniki (polecam powąchać fermentowaną fasolę natto lub kiszone śledzie po szwedzku), ale sama świadomość tego, że poddajemy je fermentacji, pozwala na łagodniejszą ocenę walorów zapachowych.
A to może się okazać mylące. Dość zdrowym podejściem jest zasada ograniczonego zaufania. Jeśli przeszło nam przez myśl, że kapusta pachnie ,,dziwnie", lepiej jej nie spożywać. Zjedzenie zepsutej kiszonej kapusty niesie za sobą bowiem konsekwencje takie jak gorączka, wymioty czy biegunka.
Dlaczego kiszona kapusta się psuje?
Jest kilka przyczyn takiej sytuacji. Na większość z nich mamy wpływ.
- Złe warunki przechowywania. Kapustę kiszoną powinniśmy trzymać w przedziale od 0 do 5 stopni Celsjusza. Źle wpływa na nią również wilgoć i oczywiście nieszczelny pojemnik.
- Użycie nieświeżych warzyw już na poziomie ,,produkcji" kiszonej kapusty.
- Solanka. Użyta do kapusty kiszonej powinna być klarowna i przezroczysta.
- Ocet. Proces kiszenia kapusty jest powolny, bo odbywa się przy udziale kwasu mlekowego. Żeby przyspieszyć kiszenie, niektórzy producenci dodają do kapusty ocet, który w przyszłości może spowodować szybsze jej zepsucie.
Jak rozpoznać zepsutą kiszoną kapustę?
Tu jest pies pogrzebany, ale okazuje się, że nie jest to takie trudne.
Zepsuta kiszona kapusta charakteryzuje się specyficznym szarym kolorem. Sygnałem ostrzegawczym powinny być też inne wizualne aspekty: czarne kropki, bąbelki, piana, czasem również różowy osad.
Pierwszym komunikatem o zepsutej kapuście, który do nas dotrze, jest jej nienaturalny zapach. Jeśli chociaż w małym stopniu oceniłabyś go epitetem ,,śmierdzący" - to już masz pewność, że kapusta się zepsuła.
Skoro już o potrawach ze słoika mowa, sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube!