Tak sprawdzisz, czy kiszona kapusta jest zepsuta. Moja babcia zawsze tak robiła

Czy ukiszona kapusta może się zepsuć? W końcu jej przygotowanie polega, mówiąc wprost, na pewnym rodzaju zepsucia się. Czy więc można z tym przesadzić? Okazuje się, że tak, a co gorsza, może to być groźne dla naszego zdrowia. Dowiedz się jak sprawdzić, czy kiszona kapusta jest zepsuta i jak tego uniknąć. 

ObrazekZepsuta kiszona kapusta - Pyszności; Foto: Canva

Czy powinna tak pachnieć? Takie pytanie można sobie zadać w momencie, kiedy lubujemy się w fermentowanych potrawach. Co prawda nasze popularne kiszone przetworyjak kapusta czy ogórki nie pachną tak intensywnie jak ich azjatyckie lub skandynawskie odpowiedniki (polecam powąchać fermentowaną fasolę natto lub kiszone śledzie po szwedzku), ale sama świadomość tego, że poddajemy je fermentacji, pozwala na łagodniejszą ocenę walorów zapachowych.

Obrazek
Zepsuta kiszona kapusta - Pyszności; Foto: Pexels

A to może się okazać mylące. Dość zdrowym podejściem jest zasada ograniczonego zaufania. Jeśli przeszło nam przez myśl, że kapusta pachnie ,,dziwnie", lepiej jej nie spożywać. Zjedzenie zepsutej kiszonej kapusty niesie za sobą bowiem konsekwencje takie jak gorączka, wymioty czy biegunka.

Dlaczego kiszona kapusta się psuje?

Jest kilka przyczyn takiej sytuacji. Na większość z nich mamy wpływ.

  • Złe warunki przechowywania. Kapustę kiszoną powinniśmy trzymać w przedziale od 0 do 5 stopni Celsjusza. Źle wpływa na nią również wilgoć i oczywiście nieszczelny pojemnik.
  • Użycie nieświeżych warzyw już na poziomie ,,produkcji" kiszonej kapusty.
  • Solanka. Użyta do kapusty kiszonej powinna być klarowna i przezroczysta.
  • Ocet. Proces kiszenia kapusty jest powolny, bo odbywa się przy udziale kwasu mlekowego. Żeby przyspieszyć kiszenie, niektórzy producenci dodają do kapusty ocet, który w przyszłości może spowodować szybsze jej zepsucie.

Jak rozpoznać zepsutą kiszoną kapustę?

Tu jest pies pogrzebany, ale okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Zepsuta kiszona kapusta charakteryzuje się specyficznym szarym kolorem. Sygnałem ostrzegawczym powinny być też inne wizualne aspekty: czarne kropki, bąbelki, piana, czasem również różowy osad.

Obrazek
Zepsuta kiszona kapusta - Pyszności; Foto: Canva

Pierwszym komunikatem o zepsutej kapuście, który do nas dotrze, jest jej nienaturalny zapach. Jeśli chociaż w małym stopniu oceniłabyś go epitetem ,,śmierdzący" - to już masz pewność, że kapusta się zepsuła.

Skoro już o potrawach ze słoika mowa, sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji