Wlej szklankę zimnej wody do gotującego się rosołu. Efekt będzie wręcz zdumiewający

Rosół to król wszystkich zup i niedzielny klasyk w jednym. Jak to zwykle bywa, to co z pozoru powinno być proste, wcale takie nie jest. Gotowanie rosołu jest pełne zasad, haczyków i trików. Dolewana zimna woda do rosołu to jeden z patentów, które musisz znać.

Zimna woda do rosołuZimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva

Szefowie kuchni mawiają: nie bierz się za skomplikowane gotowanie, póki nie masz w jednym palcu podstaw. Problem w tym, że ciężko w tym powiedzeniu zakwalifikować rosół. Czy to podstawa? Czy skomplikowane danie? Uważamy, że - w pewnym sensie - należy do obu tych grup.

Obrazek
Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva

Zasad dotyczących gotowania rosołu jest bowiem co niemiara, na dodatek ciężko ustawić je w jakiejś hierarchii ważności. Niezastosowanie się do którejkolwiek z nich sprawi, że rosół albo nie będzie idealnie aromatyczny, albo intensywny, albo klarowny. A tego byśmy nie chcieli. Przypomnijmy więc kilka najważniejszych reguł.

Zasady dotyczące gotowania rosołu

Mięso wrzucamy zawsze do zimnej wody. Dzięki temu mięso odda smak wodzie, a bulion będzie intensywny i aromatyczny.

Sól dodajemy dopiero na koniec gotowania. Jeśli zrobimy to na początku, słona woda nie wyciągnie z warzyw i mięsa ich walorów smakowych.

Długie gotowanie to praktyka, która zapewni nam klarowność rosołu. Pamiętajmy, że do jakiegoś czasu należy gotować samo mięso, a dopiero później warzywa i inne dodatki.

Nie zapominamy o żadnym składniku z przepisu. Każdy jest bowiem odpowiedzialny za inny element smaku finalnej kompozycji. Marchew doda słodyczy, natka - świeżości, a palona cebula - aromatu.

Obrazek
Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva

Zimna woda do rosołu to też trik warty poznania

Do czego za to służy zimna woda dodana do rosołu? Jest to skuteczny sposób na uniknięcie mętnego bulionu. Jak wiadomo, prawdziwy rosół powinien być klarowny. Czasem jednak to nie wychodzi. Zwłaszcza jeśli na jakimś wcześniejszym etapie dokonało się zaniedbania.

Dodana (nawet kilka razy w ciągu gotowania) zimna woda do rosołu obniża jego temperaturę, przez co rosół traci mętność, a zyskuje piękną klarowność. W kucharskiej nomenklaturze nazywa się to hartowaniem rosołu.

Niektórzy zamiast zimnej wody stosują nawet... kostki lodu. Ważne, że się sprawdza, czyż nie?

Skoro podstawy rzeczywiście masz już w małym palcu, możesz wziąć się za ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy