Tą zupą zajadają się Lubuszanie. Niebecz bije o głowę zwykły kapuśniak

Zupa niebecz to prosty i pyszny przepis na kapuśniak, którym zajadają się mieszkańcy województwa lubuskiego. Gęsta, sycąca i idealna na obiad.

ObrazekZupa niebecz- Pyszności, źródło kadr z kanału sweetsaltykitchen
Ewa

Kuchnia regionalna to coś, co uwielbiamy. W województwie lubuskim przez wieki żyli osadnicy z różnych części Polski. Pozostałością po tych czasach są potrawy inspirowane innymi regionami, podrasowane nieco o ekstra dodatki. Chociaż lubuski niebecz na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły kapuśniak, to ma jeszcze więcej smaku i aromatu. Ciemny kolor i intensywny smak to zasługa sporej ilości suszonych grzybów. Podstawą jest jednak dobrej jakości kiszona kapusta, a nie ta ukwaszona w dość prostacki sposób, przy pomocy octu. Niebecz jest zupą charakterystyczną dla Regionu Kozła, czyli pogranicza południowego Lubuskiego i Wielkopolski, chociaż inspiracji możemy doszukiwać się również w góralskiej kwaśnicy.

Obrazek
Kwaśnica - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa niebecz

Składniki:

  • średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej
  • 1.5 kg dobrej jakości kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 3-4 pietruszki
  • pół selera
  • 1 kg ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

Kapusta do zupy

  • 500 g kiszonej kapusty
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 płaska łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namaczam kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia wieczorem.
  2. Z porcji rosołowej oraz obranych i pokrojonych w kostkę warzyw z zielem i liśćmi laurowymi gotuję wywar.
  3. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dorzucam do wywaru wraz z posiekanymi, namoczonymi grzybami.
  5. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w kostkę. Po 15 minutach dorzucam do wywaru.
  6. Kapustę drobno siekam, zalewam wodą do wysokości kapusty i gotuję z liściem laurowym, zielem i kminem.
  7. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzam ją i dodaję smalec, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam i podsmażam.
  8. Kapustę nakładam do głębokiego talerza i zalewam zupą.

Idealnie gęsta i sycąca zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo