Tą zupą zajadają się Lubuszanie. Niebecz bije o głowę zwykły kapuśniak

Zupa niebecz to prosty i pyszny przepis na kapuśniak, którym zajadają się mieszkańcy województwa lubuskiego. Gęsta, sycąca i idealna na obiad.

ObrazekZupa niebecz- Pyszności, źródło kadr z kanału sweetsaltykitchen
Ewa

Kuchnia regionalna to coś, co uwielbiamy. W województwie lubuskim przez wieki żyli osadnicy z różnych części Polski. Pozostałością po tych czasach są potrawy inspirowane innymi regionami, podrasowane nieco o ekstra dodatki. Chociaż lubuski niebecz na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły kapuśniak, to ma jeszcze więcej smaku i aromatu. Ciemny kolor i intensywny smak to zasługa sporej ilości suszonych grzybów. Podstawą jest jednak dobrej jakości kiszona kapusta, a nie ta ukwaszona w dość prostacki sposób, przy pomocy octu. Niebecz jest zupą charakterystyczną dla Regionu Kozła, czyli pogranicza południowego Lubuskiego i Wielkopolski, chociaż inspiracji możemy doszukiwać się również w góralskiej kwaśnicy.

Obrazek
Kwaśnica - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa niebecz

Składniki:

  • średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej
  • 1.5 kg dobrej jakości kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 3-4 pietruszki
  • pół selera
  • 1 kg ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

Kapusta do zupy

  • 500 g kiszonej kapusty
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 płaska łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namaczam kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia wieczorem.
  2. Z porcji rosołowej oraz obranych i pokrojonych w kostkę warzyw z zielem i liśćmi laurowymi gotuję wywar.
  3. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dorzucam do wywaru wraz z posiekanymi, namoczonymi grzybami.
  5. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w kostkę. Po 15 minutach dorzucam do wywaru.
  6. Kapustę drobno siekam, zalewam wodą do wysokości kapusty i gotuję z liściem laurowym, zielem i kminem.
  7. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzam ją i dodaję smalec, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam i podsmażam.
  8. Kapustę nakładam do głębokiego talerza i zalewam zupą.

Idealnie gęsta i sycąca zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇