Pierwszy raz jadłem w Zakopanem. Od tej pory sam robię co chwilę

Niedzielny obiad w mojej rodzinie tradycyjnie należał do klasycznego kotleta schabowego. Nie zrozumcie mnie źle, cenię sobie smak i prostotę tego polskiego klasyka. Jednak pewien wyjazd w nasze piękne Tatry wywrócił moje kulinarne preferencje do góry nogami. W jednej z zakopiańskich karczm spróbowałem schabowego po góralsku i od tamtej pory zwykły kotlet stał się dla mnie… no cóż, trochę nudny.

Schabowy po góralskuSchabowy po góralsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem schabowego po góralsku w jednej z karczm w Zakopanem. Byłem zachwycony. Ta wersja tradycyjnego kotleta, wzbogacona o wędzony ser i podsmażoną kiełbasę, zupełnie odmieniła moje spojrzenie na ten klasyczny polski obiad. Gdy wróciliśmy do domu, wiedziałem, że muszę odtworzyć ten smak. I tak właśnie schabowy po góralsku na stałe zagościł na naszym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Schabowy po góralsku – smak, który uzależnia

Schabowy po góralsku to nie jest zwykły kotlet. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Połączenie delikatnego mięsa z chrupiącą panierką, ciągnącym się wędzonym serem i chrupiącą, aromatyczną kiełbasą – tego nie da się zapomnieć. W moim domu to teraz obowiązkowy element niedzielnego obiadu.

Co czyni schabowego po góralsku wyjątkowym? To przede wszystkim składniki. Używam zawsze świeżego schabu, najlepiej wieprzowego, który rozbijam na cienkie kotlety. Następnie panieruję je w mące, jajku i bułce tartej. Sekretem jest jednak to, co pojawia się na wierzchu – wędzony ser z gór oraz podsmażona kiełbasa. Możesz sięgnąć po kiełbasę myśliwską lub nawet oscypka – to dodaje całości niepowtarzalnego, góralskiego charakteru.

Przepis na kotlet schabowy po góralsku

Oto jak przygotowuję mój schabowy po góralsku. Zawsze staram się, aby składniki były jak najwyższej jakości - to klucz do sukcesu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 plastry schabu (200-300 g),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • Olej do smażenia,
  • 4 plastry wędzonego sera górskiego,
  • 4 plasterki kiełbasy (np. myśliwskiej),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Schabowe delikatnie rozbijam tłuczkiem, solę i pieprzę z obu stron.
  2. Panieruję w mące, jajku i bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety na złoty kolor.
  4. W międzyczasie ścieram ser, a kiełbasę kroję w kostkę i podsmażam na osobnej patelni, aż będzie chrupka.
  5. Usmażone kotlety przekładam na blachę, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na kilka minut, aż ser się roztopi.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posypuję kotlety podsmażoną kiełbasą i od razu podaję.

Dla mnie schabowy po góralsku to połączenie tradycji i regionalnego smaku. Zwykły schabowy to klasyk, ale ta wersja jest czymś więcej - jest pełna aromatów i wyjątkowych dodatków. W moim domu to teraz stały punkt menu, a każdy, kto go spróbuje, prosi o dokładkę.

Jeżeli masz ochotę na odrobinę góralskiego klimatu na talerzu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Gwarantuję, że zwykłe schabowe szybko pójdą w zapomnienie

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku