Kategorie Porady

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie

Szefowie kuchni zabrali głos i podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat błędów, które najczęściej popełniają amatorzy. Ile z nich masz na swoim koncie? 😉

#1 Jeśli składnik ma mieć temperaturę pokojową, to zrób tak, żeby miał, bez migania się

Ta zasada w szczególności dotyczy jajek. W przypadku np. sernika zimne jajka mogą w rzeczywistości utwardzić tłuszcz i sprawić, że masa będzie grudkowata.
Zapomniałeś wcześniej wyjąć jajka? Włóż je na kilka minut do ciepłej wody.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
biggerbolderbaking

#2 Dociskanie widelcem kotleta na burgery

Robimy tak najczęściej wtedy, gdy chcemy żeby szybciej się upiekło. Warto być jednak cierpliwym, bo popełniając ten błąd tracisz dużo soków i oryginalną konsystencję burgerowego kotleta.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
reluctant gourmet

#3 Rozgrzanie piekarnika traktujesz jako sugestię, nie wymóg

I to jest chyba najczęściej popełniany błąd. Oczywiście nie mamy tu na myśli sytuacji, gdy odgrzewasz obiad. Nierozgrzany piekarnik może prowadzić do powstania płaskich, twardych i mniej smacznych ciasteczek. Albo po prostu zakalców.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
Freepik

#4 Nieużywanie termometru kuchennego do mięs

Jeśli nie masz wyczucia, co do pieczenia mięs- zaopatrz się w termometr. Podane w przepisie czasy pieczenie nie zawsze dają wymierny efekt, bo wszystko zależy od tego… jaki masz piekarnik.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
bhg.com

#5 Łączysz wszystkie składniki na raz, nie myśląc o kolejności

Łączysz wszystkie składniki na raz i mieszasz, nie myśląc o kolejności. Jeśli zobaczysz masło (lub inny tłuszcz) i cukier wymienione jako pierwsze w przepisie- utrzyj je razem na puszystą masę. Jajka dodawaj pojedynczo, aby dobrze się wymieszały, a ciasto zachowało lekką konsystencję.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
Freepik

#6 Używasz za mało lub za dużo soli

Sól to jeden z najbardziej magicznych składników znanych ludzkości. Może również zepsuć całą Twoją ciężką pracę. Gotowanie, jak każda inna rzecz na świecie, polega na równowadze. To sztuka równoważenia smaków, które się uzupełniają

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
Giphy

#7 Nie ładuj swojej patelni do pełna

Pozornie mogłoby się wydawać, że w ten sposób zaoszczędzisz na czasie, a tak naprawdę możesz jedynie napsuć sobie nerwów. Wolniej złapie temperaturę, dłużej będzie się smażyć- same minusy.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
freepik

#8 Używanie zbyt dużej ilości przypraw na raz

Nie dorzucaj od razu pełnej ilości przypraw, nawet jeśli w przepisie podane są konkretne proporcje. Próbuj, dodawaj stopniowo, znowu próbuj. To klucz do najlepszego obiadu.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
lisamartens/imgur

#9 Lukrowanie gorących wypieków

Oczywista oczywistość- lukier wtedy spłynie i jedyne co powstanie z tych zdobień to… bałagan. Ciasto powinno mieć co najmniej temperaturę pokojową lub nawet zimne, jeśli wykonujesz bardziej skomplikowane dekorowanie.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
Giphy

#10 Nie przesiewasz suchych składników

Zawsze przesiewaj suche składniki. Jest to szczególnie ważne w przypadku cukru pudru podczas przygotowywania maślanego kremu, jeśli chcesz żeby masło i cukier puder bezproblemowo się wymieszały.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
popsugar.com

#11 Zwolnij!

To, że widziałeś Gordona Ramsaya, który sieka cebulę z szaleńczą prędkością na YouTube, nie oznacza, że możesz to zrobić. No, chyba że masz za dużo palców.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie

#12 Nieodpowiednia technika mieszania

Mieszasz według wskazówek zegara, wzdłuż krawędzi? No cóż, podobno to źle. Mieszając, wykonaj jeden z dwóch sposobów: najpierw zataczaj małe kółka, c od zewnątrz i do wewnątrz. Podobnie jak możesz narysować chmurę lub płatki kwiatka. Albo rób ósemki.

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
Giphy
327089