11 często popełnianych błędów w gotowaniu, które mogą kompletnie zrujnować danie

Wszystkie proporcje zachowane, składniki się zgadzają, czas pieczenia również jest ok, ale w Twojej potrawie coś nie gra? Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. Sprawdź, na jakie zwrócić uwagę przy gotowaniu.

Obrazek
Ewa

#1 Przegotowane jajka

Przegotowane jajka nie wyglądają tak dobrze, jak powinny. Ciemna otoczka żółtka nie świadczy o słabej jakości jajka, a o zbyt długim czasie gotowania.
Od momentu zagotowania wody nastaw timer na 8 minut. Po tym czasie zdejmij z kuchenki jajka i zalej je zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.

Obrazek

#2 Zbyt częste przekręcanie jedzenia

Podczas smażenia i pieczenia nie trzeba ciągle przewracać mięsa. W przeciwnym razie możesz skończyć z przesuszonym mięsem lub nieapetyczną rybą. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku steków. Zostaw swoje kuchenne arcydzieło na patelni i nie przeszkadzaj mu za bardzo.

Obrazek

#3 Przechowywanie wszystkiego w lodówce

Chociaż mogłoby się wydawać, że lodówka jest najlepszym miejscem w kuchni do przechowywania, to rzeczywistość jest trochę inna. Pomidory, cebula, czosnek, ziemniaki, cukinia, bakłażany i różne owoce tropikalne, takie jak kiwi i mango, smakują lepiej, gdy są trzymane w cieple.

Obrazek

#4 Jedzenie mięsa zaraz po przygotowaniu

Prosto z patelni lub piekarnika, gorące i jeszcze skwierczące mięso może spowodować, że naprawdę ciężko będzie się powstrzymać od jedzenie. Użyj jednak silnej woli i pozwól mięsu odpocząć. W szczególności, gdy masz ochotę na steka- 5 minut na talerzu i możesz zabierać się do jedzenia.

Obrazek

#5 Wrzucanie zmrożonego mięsa na patelnię

Przed pieczeniem warto postawić mięso na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, żeby równomiernie się upiekło. Mięso mrożone może wyglądać na już gotowe, ale w rezultacie możemy ze środka wykroić jeszcze surowe kawałki.

Obrazek

#6 Zbyt mocne smażenie czosnku

Czosnek potrafi fantastycznie podkręcić smak potrawy. Nie każdy jednak pamięta o tym, żeby dodawać go dopiero pod koniec smażenia. Czosnek zawiera w sobie niedużo wody, przez co łatwo go przypalić. A przypalony czosnek traci swój kremowy, delikatnie pikantny smak i staje się gorzki i niesmaczny.

Obrazek

#7 Niewystarczająco rozgrzana patelnia

Nie bez powodu szefowie kuchni mówią, że jeśli wydaje Ci się, że patelnia jest już gotowa- poczekaj 2 minuty. Jeśli wrzucisz mięso na zbyt zimną patelnię, to o wiele trudniej będzie Ci uzyskać apetyczną, chrupiącą skórkę.

Obrazek

#8 Szklanka jako jednostka miary

Mogłoby się wydawać oczywiste, że szklanka o pojemności 250 ml wcale nie mieści w sobie 250 g produktów suchych. Jeśli nie masz w głowie przelicznika lub nie znasz dokładnych objętości produktów- zaopatrz się w porządną miarkę i kuchenną wagę. Czasami nawet nieduża różnica może sporo zmienić.

Obrazek

#9 Niesolenie wody do makaronu

1 łyżeczka soli na 300 g makaronu- zapamiętaj. Ominięcie solenia wody sprawi, że makaron będzie...nijaki. W rosole będzie smakował słabo, żadne sos również go nie uratuje.

Obrazek

#10 Smażenie mięsa na patelni z powłoką nieprzywierajacą

Patelnie te nie nagrzewają się aż tak dobrze, jak mogłoby się wydawać. Sprawdzają się świetnie przy smażeniu naleśników i omletów, ale do przygotowania mięsa lepiej wybrać patelnię żeliwną lub grillową. Pozwoli ona na uzyskanie smacznej, chrupiącej skórki.

Obrazek

#11 Przeładowanie patelni

Pamiętaj: mięso na patelni potrzebuje przestrzeni. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości na raz, bo zamiast usmażyć: ugotuje się.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej