13 porad od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym nigdy więcej nie popełnisz kulinarnej gafy
15.09.2020 17:01, aktual.: 18.09.2023 12:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdy z nas jest mistrzem w swojej własnej kuchni, a te kilka prostych patentów jeszcze bardziej wyniesie nas na nasze kuchenne piedestały
Najlepsi szefowie na świecie podzielili się swoim wskazówkami, które sprawią, że zostaniesz prawdziwym Masterchefem :)
#1 Kiedy papryczka jest za ostra
Nie każdy jest fanem mocno palących potraw. Nie musisz jednak rezygnować z papryczki chilli! Cały sekret tkwi w tym, żeby ją przekroić i usunąć ze środka wszystkie nasiona- to one dają tak mocnego kopa na języku. Opłucz je później pod zimną wodą, żeby mieć pewność, że wszystko udało Ci się usunąć
#2 Najlepsze buraczki do sałatki
Buraki to samo zdrowie i same pyszności. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem tych warzyw: spróbuj je upiec w folii zamiast gotować. Zachowają tak więcej koloru i więcej witamin.
#3 Perfekcyjny dressing
Dobry dressing to idealne wykończenie każdej sałatki. Pamiętaj, żeby dodawać go zawsze na koniec, koniecznie po posoleniu warzyw. W przeciwnym razie olej zawarty w dressingu uniemożliwi całkowite rozpuszczenie się soli. Naprawdę, czuć różnicę!
#4 Uniknij sklejania się makaronu
Kto nie kocha dobrej pasty? A do takiej na pewno nie należy taka, która jest posklejana. Jak tego uniknąć? W bardzo prosty sposób- odpowiednia ilość wody. Optymalna proporcja to 1l wody na każde 100 g makaronu. Nigdy mniej, może być więcej. Dzięki temu nitki nie posklejają się i otrzymasz idealny makaron.
#5 Idealne ciasto
Tajemnica idealnych babeczek i ciast tkwi w proporcji: 1:1 mąka i cukier oraz 1:1 waga jajek i masła.
Jeśli będziesz trzymać się tych proporcji uda Ci się zrobić perfekcyjnie słodkie ciasto.
#6 Kremowe ziemniaczki
Tłuczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do obiadu. Spróbuj zrobić je następnym razem w trochę inny sposób: dodaj odrobinę mleka i szczyptę sody oczyszczonej. Ubijaj przez 2 minuty i gotowe!
#7 Jeszcze więcej soku z cytryny
Włóż cytrynę do gorącej wody lub podgrzej chwilę w mikrofalówce. Następnie rolują ją na desce przed przekrojeniem. W ten prosty sposób wydobędziesz z niej jeszcze więcej soku!
#8 Sprawdzenie temperatury oleju
Pewnie nie raz zastanawiałeś się, czy olej jest już wystarczająco rozgrzany, żeby móc na nim smażyć. Możesz to sprawdzić w prosty sposób: włóż do niego drewniany patyczek lub łyżkę Jeśli pojawią się wokół niego bąbelki: śmiało możesz rozpocząć smażenie.
#9 Makaron z sosem
Jeśli chcesz podać makaron wymieszany z sosem: nigdy nie dodawaj oleju do gotowania. Powoduje on, że makaron nie chłonie tak dobrze sosu, spływa on po nim. A przecież dobry sos i makaron al dente to idealne połączenie!
#10 Dodaj cebulę podczas mielenia mięsa na klopsiki
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj ją podczas mielenia mięsa i przepuść przez maszynkę. Ten prosty dodatek jeszcze bardziej wzbogaci smak Twoich klopsików, a na dodatek unikniesz surowych kawałków cebuli w usmażonych klopsikach.
#11 Zetrzyj masło na tarce
Masło jest świetnym dodatkiem i nieodłącznym składnikiem pysznych ciast. Zanim następnym razem je dodasz: zetrzyj je na tarce. Idealnie sprawdzi się to, gdy Twoje masło będzie twarde. Zaoszczędzisz w ten sposób mnóstwo czasu.
#12 Chrupiące ziemniaczki
Nie musisz smażyć ich w głębokim oleju, możesz je zrobić w zdrowszy sposób. Obtocz kawałki ziemniaków w mące i wrzuć do piekarnika: efekt taki sam, a Twój kardiolog będzie dumny!
#13 Jaka woda do jakich warzyw?
Zastanawiałeś się do jakiej wody wrzucić warzywa przed gotowaniem? I czy za każdym razem musisz czekać, aż zacznie się gotować?
Jest jedna prosta zasada, którą na pewno zapamiętasz.
Warzywa, które rosły pod ziemią np. marchewki i ziemniak, możemy wrzucić do zimnej wody. Jeśli jednak wyrastały ponad powierzchnię, tak jak brokuły,wrzuć je dopiero do gotującej się wody.