Porady13 porad od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym nigdy więcej nie popełnisz kulinarnej gafy

13 porad od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym nigdy więcej nie popełnisz kulinarnej gafy

Każdy z nas jest mistrzem w swojej własnej kuchni, a te kilka prostych patentów jeszcze bardziej wyniesie nas na nasze kuchenne piedestały
Najlepsi szefowie na świecie podzielili się swoim wskazówkami, które sprawią, że zostaniesz prawdziwym Masterchefem :)

13 porad od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym nigdy więcej nie popełnisz kulinarnej gafy
Ewa

#1 Kiedy papryczka jest za ostra

Nie każdy jest fanem mocno palących potraw. Nie musisz jednak rezygnować z papryczki chilli! Cały sekret tkwi w tym, żeby ją przekroić i usunąć ze środka wszystkie nasiona- to one dają tak mocnego kopa na języku. Opłucz je później pod zimną wodą, żeby mieć pewność, że wszystko udało Ci się usunąć

#2 Najlepsze buraczki do sałatki

Buraki to samo zdrowie i same pyszności. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem tych warzyw: spróbuj je upiec w folii zamiast gotować. Zachowają tak więcej koloru i więcej witamin.

#3 Perfekcyjny dressing

Dobry dressing to idealne wykończenie każdej sałatki. Pamiętaj, żeby dodawać go zawsze na koniec, koniecznie po posoleniu warzyw. W przeciwnym razie olej zawarty w dressingu uniemożliwi całkowite rozpuszczenie się soli. Naprawdę, czuć różnicę!

#4 Uniknij sklejania się makaronu

Kto nie kocha dobrej pasty? A do takiej na pewno nie należy taka, która jest posklejana. Jak tego uniknąć? W bardzo prosty sposób- odpowiednia ilość wody. Optymalna proporcja to 1l wody na każde 100 g makaronu. Nigdy mniej, może być więcej. Dzięki temu nitki nie posklejają się i otrzymasz idealny makaron.

#5 Idealne ciasto

Tajemnica idealnych babeczek i ciast tkwi w proporcji: 1:1 mąka i cukier oraz 1:1 waga jajek i masła.
Jeśli będziesz trzymać się tych proporcji uda Ci się zrobić perfekcyjnie słodkie ciasto.

Obraz

#6 Kremowe ziemniaczki

Tłuczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do obiadu. Spróbuj zrobić je następnym razem w trochę inny sposób: dodaj odrobinę mleka i szczyptę sody oczyszczonej. Ubijaj przez 2 minuty i gotowe!

#7 Jeszcze więcej soku z cytryny

Włóż cytrynę do gorącej wody lub podgrzej chwilę w mikrofalówce. Następnie rolują ją na desce przed przekrojeniem. W ten prosty sposób wydobędziesz z niej jeszcze więcej soku!

#8 Sprawdzenie temperatury oleju

Pewnie nie raz zastanawiałeś się, czy olej jest już wystarczająco rozgrzany, żeby móc na nim smażyć. Możesz to sprawdzić w prosty sposób: włóż do niego drewniany patyczek lub łyżkę Jeśli pojawią się wokół niego bąbelki: śmiało możesz rozpocząć smażenie.

#9 Makaron z sosem

Jeśli chcesz podać makaron wymieszany z sosem: nigdy nie dodawaj oleju do gotowania. Powoduje on, że makaron nie chłonie tak dobrze sosu, spływa on po nim. A przecież dobry sos i makaron al dente to idealne połączenie!

#10 Dodaj cebulę podczas mielenia mięsa na klopsiki

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj ją podczas mielenia mięsa i przepuść przez maszynkę. Ten prosty dodatek jeszcze bardziej wzbogaci smak Twoich klopsików, a na dodatek unikniesz surowych kawałków cebuli w usmażonych klopsikach.

#11 Zetrzyj masło na tarce

Masło jest świetnym dodatkiem i nieodłącznym składnikiem pysznych ciast. Zanim następnym razem je dodasz: zetrzyj je na tarce. Idealnie sprawdzi się to, gdy Twoje masło będzie twarde. Zaoszczędzisz w ten sposób mnóstwo czasu.

#12 Chrupiące ziemniaczki

Nie musisz smażyć ich w głębokim oleju, możesz je zrobić w zdrowszy sposób. Obtocz kawałki ziemniaków w mące i wrzuć do piekarnika: efekt taki sam, a Twój kardiolog będzie dumny!

#13 Jaka woda do jakich warzyw?

Zastanawiałeś się do jakiej wody wrzucić warzywa przed gotowaniem? I czy za każdym razem musisz czekać, aż zacznie się gotować?
Jest jedna prosta zasada, którą na pewno zapamiętasz.
Warzywa, które rosły pod ziemią np. marchewki i ziemniak, możemy wrzucić do zimnej wody. Jeśli jednak wyrastały ponad powierzchnię, tak jak brokuły,wrzuć je dopiero do gotującej się wody.

Wybrane dla Ciebie