Porady13 porad od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym nigdy więcej nie popełnisz kulinarnej gafy

13 porad od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym nigdy więcej nie popełnisz kulinarnej gafy

13 porad od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym nigdy więcej nie popełnisz kulinarnej gafy
Ewa

15.09.2020 17:01, aktual.: 18.09.2023 12:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdy z nas jest mistrzem w swojej własnej kuchni, a te kilka prostych patentów jeszcze bardziej wyniesie nas na nasze kuchenne piedestały
Najlepsi szefowie na świecie podzielili się swoim wskazówkami, które sprawią, że zostaniesz prawdziwym Masterchefem :)

#1 Kiedy papryczka jest za ostra

Nie każdy jest fanem mocno palących potraw. Nie musisz jednak rezygnować z papryczki chilli! Cały sekret tkwi w tym, żeby ją przekroić i usunąć ze środka wszystkie nasiona- to one dają tak mocnego kopa na języku. Opłucz je później pod zimną wodą, żeby mieć pewność, że wszystko udało Ci się usunąć

#2 Najlepsze buraczki do sałatki

Buraki to samo zdrowie i same pyszności. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem tych warzyw: spróbuj je upiec w folii zamiast gotować. Zachowają tak więcej koloru i więcej witamin.

#3 Perfekcyjny dressing

Dobry dressing to idealne wykończenie każdej sałatki. Pamiętaj, żeby dodawać go zawsze na koniec, koniecznie po posoleniu warzyw. W przeciwnym razie olej zawarty w dressingu uniemożliwi całkowite rozpuszczenie się soli. Naprawdę, czuć różnicę!

#4 Uniknij sklejania się makaronu

Kto nie kocha dobrej pasty? A do takiej na pewno nie należy taka, która jest posklejana. Jak tego uniknąć? W bardzo prosty sposób- odpowiednia ilość wody. Optymalna proporcja to 1l wody na każde 100 g makaronu. Nigdy mniej, może być więcej. Dzięki temu nitki nie posklejają się i otrzymasz idealny makaron.

#5 Idealne ciasto

Tajemnica idealnych babeczek i ciast tkwi w proporcji: 1:1 mąka i cukier oraz 1:1 waga jajek i masła.
Jeśli będziesz trzymać się tych proporcji uda Ci się zrobić perfekcyjnie słodkie ciasto.

Obraz

#6 Kremowe ziemniaczki

Tłuczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do obiadu. Spróbuj zrobić je następnym razem w trochę inny sposób: dodaj odrobinę mleka i szczyptę sody oczyszczonej. Ubijaj przez 2 minuty i gotowe!

#7 Jeszcze więcej soku z cytryny

Włóż cytrynę do gorącej wody lub podgrzej chwilę w mikrofalówce. Następnie rolują ją na desce przed przekrojeniem. W ten prosty sposób wydobędziesz z niej jeszcze więcej soku!

#8 Sprawdzenie temperatury oleju

Pewnie nie raz zastanawiałeś się, czy olej jest już wystarczająco rozgrzany, żeby móc na nim smażyć. Możesz to sprawdzić w prosty sposób: włóż do niego drewniany patyczek lub łyżkę Jeśli pojawią się wokół niego bąbelki: śmiało możesz rozpocząć smażenie.

#9 Makaron z sosem

Jeśli chcesz podać makaron wymieszany z sosem: nigdy nie dodawaj oleju do gotowania. Powoduje on, że makaron nie chłonie tak dobrze sosu, spływa on po nim. A przecież dobry sos i makaron al dente to idealne połączenie!

#10 Dodaj cebulę podczas mielenia mięsa na klopsiki

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj ją podczas mielenia mięsa i przepuść przez maszynkę. Ten prosty dodatek jeszcze bardziej wzbogaci smak Twoich klopsików, a na dodatek unikniesz surowych kawałków cebuli w usmażonych klopsikach.

#11 Zetrzyj masło na tarce

Masło jest świetnym dodatkiem i nieodłącznym składnikiem pysznych ciast. Zanim następnym razem je dodasz: zetrzyj je na tarce. Idealnie sprawdzi się to, gdy Twoje masło będzie twarde. Zaoszczędzisz w ten sposób mnóstwo czasu.

#12 Chrupiące ziemniaczki

Nie musisz smażyć ich w głębokim oleju, możesz je zrobić w zdrowszy sposób. Obtocz kawałki ziemniaków w mące i wrzuć do piekarnika: efekt taki sam, a Twój kardiolog będzie dumny!

#13 Jaka woda do jakich warzyw?

Zastanawiałeś się do jakiej wody wrzucić warzywa przed gotowaniem? I czy za każdym razem musisz czekać, aż zacznie się gotować?
Jest jedna prosta zasada, którą na pewno zapamiętasz.
Warzywa, które rosły pod ziemią np. marchewki i ziemniak, możemy wrzucić do zimnej wody. Jeśli jednak wyrastały ponad powierzchnię, tak jak brokuły,wrzuć je dopiero do gotującej się wody.