Babcia zawsze płukała mięso z marynaty. Od kiedy wiem czemu, robię tak samo
Marynowanie mięsa to podstawa, by dodać mu więcej smaku. Gdy już przejdzie smakiem, dobrze jest opłukać je z przypraw. Pozornie absurdalna czynność ma jedno praktyczne zastosowanie.
Bez względu na to, czy przygotowujesz pieczony schab, karkówkę na kanapki czy soczyste żeberka, marynowanie jest podstawą. Aromatyczna mieszanka przypraw potrzebuje czasu, by przeniknąć do środka i nadać smak włóknom. Kiedy zobaczyłam, że moja babcia opłukuje pod bieżącą wodą kawałek mięsa, który wcześniej spędził kilka godzin w przyprawach, złapałam się za głowę. Okazało się jednak, że nie robi tego bez wyraźnego powodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym
Najlepsza marynata do mięs
Dobór przypraw zależy od rodzaju mięsa oraz efektu, jaki chcemy osiągnąć. Do karkówki z piekarnika zaleca się użycie takich składników jak mleko, czosnek, suszone oregano, słodka czy ostra papryka. Mleko dodaje delikatności, a czosnek i oregano wzmacniają smak mięsa.
Innym ciekawym dodatkiem do marynat jest użycie owoców, takich jak kiwi, papaja czy ananas. Zawarte w nich enzymy pomagają rozkładać białka tłuszczowe, co sprawia, że mięso staje się wyjątkowo delikatne i miękkie. Ten trik świetnie sprawdza się przy schabie, który często bywa suchy.
Przyprawy, takie jak rozmaryn, tymianek, czosnek czy papryka, można łączyć z owocami oraz tradycyjnymi marynatami na bazie oleju lub sosu sojowego, co pozwoli uzyskać unikalny aromat i smak. Kombinacja przypraw powinna być dostosowana nie tylko do rodzaju mięsa, ale również do osobistych preferencji smakowych.
Płukanie marynaty
Patrząc na to, jak pieczołowicie dobierane są przyprawy i ile czasu trzeba czekać, aż mięso będzie gotowe, zmywanie z niego smaku może wydawać się absurdalne. Ma to jednak sens.
Jeśli na powierzchni mięsa pozostanie zbyt dużo przypraw, mogą one się przypalić podczas smażenia, nadając potrawie gorzkawy i nieprzyjemny posmak.
Niektóre składniki marynat, zwłaszcza cukry, mogą się przypalić, jeśli pozostaną na powierzchni mięsa. Nie oznacza to jednak, że spłukanie przypraw wypłucze też cały smak. Przyprawy podczas marynowania oddają swój aromat mięsu. Opłukując mięso, zmywamy tylko jego część.
Nie musisz od razu wsadzać całego mięsa pod wodę, jak moja babcia. Przed smażeniem delikatnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar marynaty. Jeśli obawiasz się, że aromat będzie zbyt słaby, możesz dodać odrobinę przypraw bezpośrednio przed podaniem.