W zakładowych stołówkach miał większe wzięcie niż mielony. Dziś mało kto pamięta

Kotlety warzywne lub z gotowanych jajek są doskonałe dla osób, które ograniczają jedzenie mięsa. Kiedyś w zakładach pracowniczych pojawiały się w każdy piątek. Teraz wiele osób wraca do starych przepisów, ponieważ okazuje się, że wynikały one nie tylko z oszczędności i braku asortymentu w sklepach, ale także z dbałości o dietę bogatą w składniki odżywcze.

Pyszne kotlety na bezmięsny obiadPyszne kotlety na bezmięsny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka są nieocenionym źródłem wartości odżywczych, przede wszystkim białka, ale także witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, D, K oraz B12, potas, cynk i foliany. Nie bez powodu znajdują się w diecie osób dbających o linię. Według najnowszych badań nawet kilkanaście jajek jedzonych tygodniowo pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Dodatkowo, wspierają pracę układu nerwowego i odpornościowego, będąc źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Pomysły na kotlety à la mielone bez mięsa

Kotlety wegetariańskie są ciekawą alternatywą dla dań mięsnych. Do najpopularniejszych należą kotlety z pieczarek i płatków owsianych, które do złudzenia przypominają klasyczne mielone. Z kolei kotlety na bazie kaszy gryczanej stanowią wartościowe źródło białka i błonnika, który pozytywnie działa na układ pokarmowy. Dodatkowo, witaminy i minerały poprawiają kondycję włosów i paznokci. Te dwa rodzaje kotletów można przyrządzać z łatwo dostępnych, tanich składników, a ich smak często zaskakuje nawet miłośników mięsnych potraw.

Doskonałym źródłem białka roślinnego są wegetariańskie kotlety z ryżu, komponowane z dodatkiem warzyw sezonowych. Do ich przygotowania można użyć nie tylko warzyw, ale także zbóż, które działają na organizm niczym zastrzyk energii.

Przepis na kotlety z gotowanych jajek z pieczarkami

Takie kotlety możesz przygotować także z dodatkiem grzybów leśnych. Jeśli masz suszone, namocz je wcześniej w wodzie lub bulionie warzywnym. Zalewę po grzybach wykorzystaj do zrobienia zupy lub sosu.

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 4-5 łyżek bułki tartej,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść posiekanej pietruszki lub koperku,
  • masło klarowane.

Wykonanie:

  1. 5 jajek ugotuj na twardo, 1 zostaw na później.
  2. Ugotowane jajka ostudź i obierz z łupin. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do osobnej miski zetrzyj pieczarki.
  4. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj starte pieczarki. Gdy będą rumiane i odparuje z nich woda, dopraw je solą i pieprzem.
  5. Przełóż wszystkie składniki z patelni do miski ze startymi jajkami.
  6. Dodaj ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, natkę pietruszki (lub koperek), bułkę tartą i surowe jajko. Masę wyrób ręcznie.
  7. Następnie uformuj w dłoniach kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów