W zakładowych stołówkach miał większe wzięcie niż mielony. Dziś mało kto pamięta

Kotlety warzywne lub z gotowanych jajek są doskonałe dla osób, które ograniczają jedzenie mięsa. Kiedyś w zakładach pracowniczych pojawiały się w każdy piątek. Teraz wiele osób wraca do starych przepisów, ponieważ okazuje się, że wynikały one nie tylko z oszczędności i braku asortymentu w sklepach, ale także z dbałości o dietę bogatą w składniki odżywcze.

Pyszne kotlety na bezmięsny obiadPyszne kotlety na bezmięsny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka są nieocenionym źródłem wartości odżywczych, przede wszystkim białka, ale także witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, D, K oraz B12, potas, cynk i foliany. Nie bez powodu znajdują się w diecie osób dbających o linię. Według najnowszych badań nawet kilkanaście jajek jedzonych tygodniowo pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Dodatkowo, wspierają pracę układu nerwowego i odpornościowego, będąc źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Pomysły na kotlety à la mielone bez mięsa

Kotlety wegetariańskie są ciekawą alternatywą dla dań mięsnych. Do najpopularniejszych należą kotlety z pieczarek i płatków owsianych, które do złudzenia przypominają klasyczne mielone. Z kolei kotlety na bazie kaszy gryczanej stanowią wartościowe źródło białka i błonnika, który pozytywnie działa na układ pokarmowy. Dodatkowo, witaminy i minerały poprawiają kondycję włosów i paznokci. Te dwa rodzaje kotletów można przyrządzać z łatwo dostępnych, tanich składników, a ich smak często zaskakuje nawet miłośników mięsnych potraw.

Doskonałym źródłem białka roślinnego są wegetariańskie kotlety z ryżu, komponowane z dodatkiem warzyw sezonowych. Do ich przygotowania można użyć nie tylko warzyw, ale także zbóż, które działają na organizm niczym zastrzyk energii.

Przepis na kotlety z gotowanych jajek z pieczarkami

Takie kotlety możesz przygotować także z dodatkiem grzybów leśnych. Jeśli masz suszone, namocz je wcześniej w wodzie lub bulionie warzywnym. Zalewę po grzybach wykorzystaj do zrobienia zupy lub sosu.

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 4-5 łyżek bułki tartej,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść posiekanej pietruszki lub koperku,
  • masło klarowane.

Wykonanie:

  1. 5 jajek ugotuj na twardo, 1 zostaw na później.
  2. Ugotowane jajka ostudź i obierz z łupin. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do osobnej miski zetrzyj pieczarki.
  4. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj starte pieczarki. Gdy będą rumiane i odparuje z nich woda, dopraw je solą i pieprzem.
  5. Przełóż wszystkie składniki z patelni do miski ze startymi jajkami.
  6. Dodaj ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, natkę pietruszki (lub koperek), bułkę tartą i surowe jajko. Masę wyrób ręcznie.
  7. Następnie uformuj w dłoniach kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus