PrzepisW zakładowych stołówkach miał większe wzięcie niż mielony. Dziś mało kto pamięta

W zakładowych stołówkach miał większe wzięcie niż mielony. Dziś mało kto pamięta

Kotlety warzywne lub z gotowanych jajek są doskonałe dla osób, które ograniczają jedzenie mięsa. Kiedyś w zakładach pracowniczych pojawiały się w każdy piątek. Teraz wiele osób wraca do starych przepisów, ponieważ okazuje się, że wynikały one nie tylko z oszczędności i braku asortymentu w sklepach, ale także z dbałości o dietę bogatą w składniki odżywcze.

Pyszne kotlety na bezmięsny obiad
Pyszne kotlety na bezmięsny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka są nieocenionym źródłem wartości odżywczych, przede wszystkim białka, ale także witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, D, K oraz B12, potas, cynk i foliany. Nie bez powodu znajdują się w diecie osób dbających o linię. Według najnowszych badań nawet kilkanaście jajek jedzonych tygodniowo pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Dodatkowo, wspierają pracę układu nerwowego i odpornościowego, będąc źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Pomysły na kotlety à la mielone bez mięsa

Kotlety wegetariańskie są ciekawą alternatywą dla dań mięsnych. Do najpopularniejszych należą kotlety z pieczarek i płatków owsianych, które do złudzenia przypominają klasyczne mielone. Z kolei kotlety na bazie kaszy gryczanej stanowią wartościowe źródło białka i błonnika, który pozytywnie działa na układ pokarmowy. Dodatkowo, witaminy i minerały poprawiają kondycję włosów i paznokci. Te dwa rodzaje kotletów można przyrządzać z łatwo dostępnych, tanich składników, a ich smak często zaskakuje nawet miłośników mięsnych potraw.

Doskonałym źródłem białka roślinnego są wegetariańskie kotlety z ryżu, komponowane z dodatkiem warzyw sezonowych. Do ich przygotowania można użyć nie tylko warzyw, ale także zbóż, które działają na organizm niczym zastrzyk energii.

Przepis na kotlety z gotowanych jajek z pieczarkami

Takie kotlety możesz przygotować także z dodatkiem grzybów leśnych. Jeśli masz suszone, namocz je wcześniej w wodzie lub bulionie warzywnym. Zalewę po grzybach wykorzystaj do zrobienia zupy lub sosu.

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 4-5 łyżek bułki tartej,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść posiekanej pietruszki lub koperku,
  • masło klarowane.

Wykonanie:

  1. 5 jajek ugotuj na twardo, 1 zostaw na później.
  2. Ugotowane jajka ostudź i obierz z łupin. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do osobnej miski zetrzyj pieczarki.
  4. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj starte pieczarki. Gdy będą rumiane i odparuje z nich woda, dopraw je solą i pieprzem.
  5. Przełóż wszystkie składniki z patelni do miski ze startymi jajkami.
  6. Dodaj ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, natkę pietruszki (lub koperek), bułkę tartą i surowe jajko. Masę wyrób ręcznie.
  7. Następnie uformuj w dłoniach kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.

Wybrane dla Ciebie