Babciny sekret puszystych naleśników. Ten prosty trik naprawdę działa
04.09.2024 18:03, aktual.: 04.09.2024 18:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naleśniki to danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Pamiętacie te puszyste placuszki, które przygotowywała babcia? Ich smak i konsystencja były nie do podrobienia. Co takiego sprawiało, że naleśniki naszych babć były tak wyjątkowe?
Naleśniki to jedno z tych dań, które w polskich domach cieszy się niesłabnącą popularnością. Chociaż przepis na nie wydaje się być banalnie prosty, każda gospodyni ma swoje własne sposoby na uzyskanie idealnej konsystencji i smaku. Dzisiejsze naleśniki często są cienkie i delikatne, jednak nasze babcie smażyły je w nieco inny sposób. Ich naleśniki były grubsze, bardziej puszyste i miały wyjątkowy smak, który trudno zapomnieć. Co jest ich sekretem? Okazuje się, że kluczowy jest jeden prosty trik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić naleśniki puszyste jak u babci?
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanki wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w misce i połącz z mlekiem, wodą i mąką.
- Ubij białka na sztywno. Dodaj do nich szczyptę soli, aby ułatwić ubijanie.
- Połącz obie masy. Delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta z żółtkami. Pamiętaj, aby robić to bardzo delikatnie, aby nie stracić powietrza.
- Smaż naleśniki. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Dlaczego woda gazowana? Dodatek wody gazowanej sprawia, że ciasto jest bardziej napowietrzone i naleśniki stają się jeszcze bardziej puszyste.
Puszyste naleśniki to doskonały pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Można je podawać zarówno na słodko, z owocami, syropem klonowym czy czekoladą, jak i na słono, z serem, szynką czy warzywami. Spróbuj przygotować je według babcinego przepisu i przekonaj się, jak wiele smaku i przyjemności może dać tak proste danie.