Nafaszeruj naleśniki kaszą i twarogiem. Po tym obiedzie nikt nie wyjdzie głodny
Naleśniki nie zawsze kojarzą się z daniem obiadowym, wszak najczęściej jadamy je na słodko. Niektórzy narzekają, że to kiepski obiad, bo szybko po nim zaczyna znów burczeć w brzuchu. Kiedy jednak podamy je z sycącym farszem na bazie kaszy i twarogu, na długo zaspokoimy głód.
23.08.2024 09:23
Naleśniki to jeden z najlepszych patentów na błyskawiczny obiad. Nadziać je można wieloma składnikami, tworząc kompozycje idealnie dopasowane do gustu gości. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z kaszą gryczaną oraz twarogiem, robię go na okrągło. Nikt nie narzeka, bo są tak smaczne, że wciąż słyszę prośby o dokładki. Pożywny i zdrowy obiad przekona do siebie niejednego niejadka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki z kaszą i twarogiem
Jeśli myślisz, że obiad bez mięsa jest nudny i nie da się nim najeść, to nie próbowałeś jeszcze tych naleśników. Twaróg i kasza to połączenie po prostu idealne. Wysoka zawartość błonnika oraz białka sprawia, że niepozorne naleśniki świetnie sprawdzają się na obiad.
Kasza gryczana śmiało zasługuje na miano polskiego superfoods. Gryka jest bogata w białko, w tym aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Zawarty w niej błonnik poprawia pracę układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk Może korzystnie wpływać na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Te naleśniki to świetny sposób na to, by w swojej diecie częściej sięgać po kaszę.
Przepis na wytrawne naleśniki
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem możesz podawać zarówno w wersji zapieczonej z serem, jak i bez tego dodatku. Sprawdzi się do nich dip jogurtowo-ziołowy lub sos pomidorowy.
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- olej,
- szczypta soli.
Farsz:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g kaszy gryczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- papryka ostra.
- Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki, aż powstanie gładkie ciasto. Smaż na rozgrzanej patelni naleśniki.
- Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, twaróg i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
- Naleśniki nafaszeruj i zawiń.
Jeśli chcesz je dodatkowo zapiec:
- Ułóż w żaroodpornym naczyniu i posyp startym serem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi.
Gotowe naleśniki najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!