Nafaszeruj naleśniki kaszą i twarogiem. Po tym obiedzie nikt nie wyjdzie głodny

Naleśniki nie zawsze kojarzą się z daniem obiadowym, wszak najczęściej jadamy je na słodko. Niektórzy narzekają, że to kiepski obiad, bo szybko po nim zaczyna znów burczeć w brzuchu. Kiedy jednak podamy je z sycącym farszem na bazie kaszy i twarogu, na długo zaspokoimy głód.

Naleśniki z kaszą i twarogiem-  PysznościNaleśniki z kaszą i twarogiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśniki to jeden z najlepszych patentów na błyskawiczny obiad. Nadziać je można wieloma składnikami, tworząc kompozycje idealnie dopasowane do gustu gości. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z kaszą gryczaną oraz twarogiem, robię go na okrągło. Nikt nie narzeka, bo są tak smaczne, że wciąż słyszę prośby o dokładki. Pożywny i zdrowy obiad przekona do siebie niejednego niejadka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Naleśniki z kaszą i twarogiem

Jeśli myślisz, że obiad bez mięsa jest nudny i nie da się nim najeść, to nie próbowałeś jeszcze tych naleśników. Twaróg i kasza to połączenie po prostu idealne. Wysoka zawartość błonnika oraz białka sprawia, że niepozorne naleśniki świetnie sprawdzają się na obiad.

Naleśniki z kaszą i twarogiem
Naleśniki z kaszą i twarogiem © Pyszności | Iryna Reznichenko

Kasza gryczana śmiało zasługuje na miano polskiego superfoods. Gryka jest bogata w białko, w tym aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Zawarty w niej błonnik poprawia pracę układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk Może korzystnie wpływać na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Te naleśniki to świetny sposób na to, by w swojej diecie częściej sięgać po kaszę.

Przepis na wytrawne naleśniki

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem możesz podawać zarówno w wersji zapieczonej z serem, jak i bez tego dodatku. Sprawdzi się do nich dip jogurtowo-ziołowy lub sos pomidorowy.

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • olej,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka ostra.
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki, aż powstanie gładkie ciasto. Smaż na rozgrzanej patelni naleśniki.
  2. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, twaróg i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  3. Naleśniki nafaszeruj i zawiń.

Jeśli chcesz je dodatkowo zapiec:

  1. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i posyp startym serem.
  2. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi.

Gotowe naleśniki najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇