WAŻNE
TERAZ

Warszawa potwierdza. Reżim Łukaszenki uwolnił trzech Polaków

Nafaszeruj naleśniki kaszą i twarogiem. Po tym obiedzie nikt nie wyjdzie głodny

Naleśniki nie zawsze kojarzą się z daniem obiadowym, wszak najczęściej jadamy je na słodko. Niektórzy narzekają, że to kiepski obiad, bo szybko po nim zaczyna znów burczeć w brzuchu. Kiedy jednak podamy je z sycącym farszem na bazie kaszy i twarogu, na długo zaspokoimy głód.

Naleśniki z kaszą i twarogiem-  PysznościNaleśniki z kaszą i twarogiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśniki to jeden z najlepszych patentów na błyskawiczny obiad. Nadziać je można wieloma składnikami, tworząc kompozycje idealnie dopasowane do gustu gości. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z kaszą gryczaną oraz twarogiem, robię go na okrągło. Nikt nie narzeka, bo są tak smaczne, że wciąż słyszę prośby o dokładki. Pożywny i zdrowy obiad przekona do siebie niejednego niejadka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Naleśniki z kaszą i twarogiem

Jeśli myślisz, że obiad bez mięsa jest nudny i nie da się nim najeść, to nie próbowałeś jeszcze tych naleśników. Twaróg i kasza to połączenie po prostu idealne. Wysoka zawartość błonnika oraz białka sprawia, że niepozorne naleśniki świetnie sprawdzają się na obiad.

Naleśniki z kaszą i twarogiem
Naleśniki z kaszą i twarogiem © Pyszności | Iryna Reznichenko

Kasza gryczana śmiało zasługuje na miano polskiego superfoods. Gryka jest bogata w białko, w tym aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Zawarty w niej błonnik poprawia pracę układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk Może korzystnie wpływać na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Te naleśniki to świetny sposób na to, by w swojej diecie częściej sięgać po kaszę.

Przepis na wytrawne naleśniki

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem możesz podawać zarówno w wersji zapieczonej z serem, jak i bez tego dodatku. Sprawdzi się do nich dip jogurtowo-ziołowy lub sos pomidorowy.

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • olej,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka ostra.
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki, aż powstanie gładkie ciasto. Smaż na rozgrzanej patelni naleśniki.
  2. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, twaróg i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  3. Naleśniki nafaszeruj i zawiń.

Jeśli chcesz je dodatkowo zapiec:

  1. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i posyp startym serem.
  2. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi.

Gotowe naleśniki najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit