PrzepisNaleśnikiNafaszeruj naleśniki kaszą i twarogiem. Po tym obiedzie nikt nie wyjdzie głodny

Nafaszeruj naleśniki kaszą i twarogiem. Po tym obiedzie nikt nie wyjdzie głodny

Naleśniki z kaszą i twarogiem-  Pyszności
Naleśniki z kaszą i twarogiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.08.2024 09:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki nie zawsze kojarzą się z daniem obiadowym, wszak najczęściej jadamy je na słodko. Niektórzy narzekają, że to kiepski obiad, bo szybko po nim zaczyna znów burczeć w brzuchu. Kiedy jednak podamy je z sycącym farszem na bazie kaszy i twarogu, na długo zaspokoimy głód.

Naleśniki to jeden z najlepszych patentów na błyskawiczny obiad. Nadziać je można wieloma składnikami, tworząc kompozycje idealnie dopasowane do gustu gości. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z kaszą gryczaną oraz twarogiem, robię go na okrągło. Nikt nie narzeka, bo są tak smaczne, że wciąż słyszę prośby o dokładki. Pożywny i zdrowy obiad przekona do siebie niejednego niejadka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki z kaszą i twarogiem

Jeśli myślisz, że obiad bez mięsa jest nudny i nie da się nim najeść, to nie próbowałeś jeszcze tych naleśników. Twaróg i kasza to połączenie po prostu idealne. Wysoka zawartość błonnika oraz białka sprawia, że niepozorne naleśniki świetnie sprawdzają się na obiad.

Naleśniki z kaszą i twarogiem
Naleśniki z kaszą i twarogiem© Pyszności | Iryna Reznichenko

Kasza gryczana śmiało zasługuje na miano polskiego superfoods. Gryka jest bogata w białko, w tym aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Zawarty w niej błonnik poprawia pracę układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk Może korzystnie wpływać na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Te naleśniki to świetny sposób na to, by w swojej diecie częściej sięgać po kaszę.

Przepis na wytrawne naleśniki

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem możesz podawać zarówno w wersji zapieczonej z serem, jak i bez tego dodatku. Sprawdzi się do nich dip jogurtowo-ziołowy lub sos pomidorowy.

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • olej,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka ostra.
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki, aż powstanie gładkie ciasto. Smaż na rozgrzanej patelni naleśniki.
  2. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, twaróg i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  3. Naleśniki nafaszeruj i zawiń.

Jeśli chcesz je dodatkowo zapiec:

  1. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i posyp startym serem.
  2. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi.

Gotowe naleśniki najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także