Nafaszeruj naleśniki kaszą i twarogiem. Po tym obiedzie nikt nie wyjdzie głodny

Naleśniki nie zawsze kojarzą się z daniem obiadowym, wszak najczęściej jadamy je na słodko. Niektórzy narzekają, że to kiepski obiad, bo szybko po nim zaczyna znów burczeć w brzuchu. Kiedy jednak podamy je z sycącym farszem na bazie kaszy i twarogu, na długo zaspokoimy głód.

Naleśniki z kaszą i twarogiem-  PysznościNaleśniki z kaszą i twarogiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśniki to jeden z najlepszych patentów na błyskawiczny obiad. Nadziać je można wieloma składnikami, tworząc kompozycje idealnie dopasowane do gustu gości. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z kaszą gryczaną oraz twarogiem, robię go na okrągło. Nikt nie narzeka, bo są tak smaczne, że wciąż słyszę prośby o dokładki. Pożywny i zdrowy obiad przekona do siebie niejednego niejadka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Naleśniki z kaszą i twarogiem

Jeśli myślisz, że obiad bez mięsa jest nudny i nie da się nim najeść, to nie próbowałeś jeszcze tych naleśników. Twaróg i kasza to połączenie po prostu idealne. Wysoka zawartość błonnika oraz białka sprawia, że niepozorne naleśniki świetnie sprawdzają się na obiad.

Naleśniki z kaszą i twarogiem
Naleśniki z kaszą i twarogiem © Pyszności | Iryna Reznichenko

Kasza gryczana śmiało zasługuje na miano polskiego superfoods. Gryka jest bogata w białko, w tym aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Zawarty w niej błonnik poprawia pracę układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk Może korzystnie wpływać na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Te naleśniki to świetny sposób na to, by w swojej diecie częściej sięgać po kaszę.

Przepis na wytrawne naleśniki

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem możesz podawać zarówno w wersji zapieczonej z serem, jak i bez tego dodatku. Sprawdzi się do nich dip jogurtowo-ziołowy lub sos pomidorowy.

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • olej,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka ostra.
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki, aż powstanie gładkie ciasto. Smaż na rozgrzanej patelni naleśniki.
  2. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, twaróg i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  3. Naleśniki nafaszeruj i zawiń.

Jeśli chcesz je dodatkowo zapiec:

  1. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i posyp startym serem.
  2. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi.

Gotowe naleśniki najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu