Barista tłumaczy, jak poprawnie parzyć kawę. Od tego szczegółu zależy jej smak

Wystarczy zmienić jedną rzecz w przygotowaniu kawy, by nabrała ona zupełnie innego wymiaru smakowego. Barista opowiedział o tym, co wpływa na jakość tego popularnego trunku, a także odpowiedział na pytanie, jak poprawnie parzyć kawę.

ObrazekBarista opowiada, jak parzyć kawę - Pyszności; foto: Canva

Bądźmy szczerzy: gdyby dowolny profesjonalny barista odwiedził nas kiedyś w domu i zobaczył, jak przygotowujemy kawę, prawdopodobnie załamałby ręce. Nie chodzi tu wcale o żadne skomplikowane, żmudne paradygmaty kawoszów, a o zwykłą podstawę. Polacy do dziś nagminnie popełniają podstawowy błąd, jakim jest zalewanie kawy wrzątkiem. Ale to nie wszystkie przyczyny złego smaku kawy.

Błędy w parzeniu kawy

Zbyt wysoka temperatura wody użytej do zaparzenia kawy niszczy wszystko, co w tym napoju najlepsze. Zamiast tego czeka nas jedynie nieprzyjemna gorycz, kwas i niewyraźny, płaski smak. Nawet laik powinien zorientować się, że w jego filiżance znajduje się płyn, który nie smakuje tak, jak by mógł. Powinien — a jednak często tego nie robi.

Obrazek
jak parzyć kawę w odpowiedni sposób? - Pyszności; foto: Canva

Kolejnym błędem jest nieodpowiednie zmielenie ziaren kawy. To właśnie w tej kwestii Tomasz Guz, Head of Eastern Europe w Sage Polska, dopatruje się kolejnej przyczyny utraty smaku kawy.

"Smak kawy zależy od wielu czynników, w tym od gatunku ziaren, sposobu uprawy, sposobu palenia, stopnia zmielenia i sposobu parzenia. Ważne jest także, jak przechowujemy kawę i jak długo po mieleniu ją spożywamy" - czytamy wypowiedź eksperta cytowanego przez Onet.

A ponieważ nie każdy ma w domu kosztujący kilkanaście tysięcy złotych, w pełni zautomatyzowany ekspres, to warto poznać zasady mielenia kawy. Barista określa je bardzo dokładnie.

Jak parzyć kawę? Zacznij od poprawnego zmielenia ziaren!

Cały problem i mętność kwestii odpowiedniego mielenia ziaren kawy polega na tym, że każdy rodzaj parzenia wiąże się z inną zasadą. Młynki do kawy zazwyczaj posiadają regulowaną grubość mielenia, a robią to w tzw. mikrometrach, określanych znakiem "μm". Powinniśmy więc ustawiać ich poziom w zależności od tego, jak będziemy parzyć kawę.

W przypadku ekspresu ciśnieniowego, drobinki kawy powinny przypominać mąkę, na tyle drobną, że przykleja się do palców. Ich konkretna wartość, według baristów, powinna mieścić się w przedziale 200-600 μm. Takie mielenie zapewni odpowiedni przepływ wody przez ziarna i w rezultacie pyszną i aromatyczną filiżankę espresso.

Kawiarka to drugi najpopularniejszy (i jednocześnie najmodniejszy) przyrząd do parzenia kawy. Według baristów z portalu przyjacielekawy.pl jest to "wszechstronne urządzenie używane do podkreślenia naturalnych aromatów niektórych kaw lub nawet do parzenia napoi kawowych". Używając kawiarki, powinniśmy mielić ziarna nieco grubiej, maksymalnie do 800 μm. Ich konsystencja przypomina wtedy drobny piasek.

Obrazek

Jest jeszcze trzeci sposób parzenia kawy: przelewowy. Ta metoda zakłada użycie drippera lub specjalnych zestawów, przypominających nieco przyrządy z laboratorium chemicznego. W tym przypadku ziarno zmielonej kawy powinno wyglądać jak piasek, z wyraźnie widocznymi pojedynczymi drobinkami. Językiem baristów: od 500 do 1300 mikrometrów.

Odpowiednie zmielenie ziaren kawy to według specjalistów duża część sukcesu objawiającego się smacznym i aromatycznym napojem. Zbyt grube drobinki sprawią, że kawa będzie wodnista i niewyraźna; przez zbyt drobne natomiast woda nie przepłynie w efektywny sposób. Warto więc doprowadzić tę czynność do perfekcji i cieszyć się idealnie przyrządzonym napojem.

Wypróbuj przepis na racuchy z jabłkami. Smakują, jak u babci.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze