Ryba z zielonymi ościami, to rarytas Bałtyku. Pośpiesz się, bo tylko teraz jest dostępna

Belona przypływa na bałtyckie płycizny, aby odbyć tarło. Ten czas przypada na okres od maja do czerwca i tylko wtedy cieszyć można się smakiem tej nietypowej ryby. Dlaczego nietypowej? Jej cechą charakterystyczną są... zielone ości. Co jeszcze warto wiedzieć o belonie?

ObrazekBelona to ryba, która charakteryzuje się zielonymi ościami - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Najlepszym tarliskiem ryby jest rejon Zatoki Puckiej. To również tam rokrocznie odbywa się Belonada, czyli festiwal połowu belony, przypadający na maj. Ze względu na krótki okres występowania, warto skorzystać z okazji, gdy widzimy ją w sklepie lub gdy jesteśmy nad morzem. Mierzy zazwyczaj od 70 do 100 cm długości. Ma delikatne, białe mięso.

Czy belona jest zdrowa?

Belona stanowi źródło pełnowartościowego białka, dobrze przyswajanego przez organizm - białko mięsa rybiego przyswajane jest w około 95-97 proc. Warto wiedzieć, że białko podnosi poziom metabolizmu, tym samym przyspieszając tempo spalania tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Jest też budulcem mięśni, a posiłki bogate w ten składnik odżywczy sycą na długi czas.

Ponadto, ilość tłuszczu w belonie jest niewielka, ale jego jakość jest bardzo korzystna dla zdrowia. Belona zawiera bowiem tłuszcze wielonienasycone z rodziny omega-3, które są niezbędne do budowy błon komórkowych oraz komórek tkanki nerwowej. Ryba ta dostarcza też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, głównie A i D. Witamina A wraz z kwasami z grupy omega-3 wspiera zdrowie oczu. Z kolei witamina D jest niezbędna do prawidłowego uwapnienia kości i wzmacnia odporność.

Obrazek
Belonę łowi się najczęściej w rejonie Zatoki Puckiej - Pyszności; Fot. Pixabay

Belona ma smak zbliżony do węgorza. Rybę najczęściej przeznacza się do wędzenia, lecz dobrze smakuje także smażona lub grillowana. Najczęściej smaży się ją pokrojoną w dzwonka i panierowaną lub dusi w sosach ziołowych (koperkowym czy pietruszkowym). Można dostać ją zarówno na lokalnych stoiskach rybnych, jak i już przyrządzoną - w restauracjach. Cena za kilogram belony na hali rybnej waha się od 17 do 26 złotych. 

Belona, czyli ryba, która ma zielone ości

To, co najbardziej charakteryzuje belonę, to jej... kolorowy szkielet. Ości ryby mają zielonkawoniebieską barwę. Dawniej uważano, że kolor ten pochodzi od wiwianitu, czyli minerału, którego używano jako barwnika do farb. Teraz jednak wiadomo, że za zabarwienie to odpowiedzialna jest biliwerdyna - zielonkawy barwnik żółciowy. Związek ten powstaje w wątrobie, także u ludzi.

Gady i ptaki wydalają biliwerdynę wraz z kałem, u ssaków następuje jeszcze jej redukcja do bilirubiny i dopiero w takiej postaci jest ona wydalana. Ości belony nie są toksyczne.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat