5 kluczowych zasad robienia przetworów według siostry Anastazji. Uchronią cię przed kulinarną porażką
Siostra Anastazja podzieliła się swoimi patentami na temat przygotowywania przetworów. Te rady sprawią, że wyjdą po prostu idealne.
Początek jesieni to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów. Zamknięte w słoiku smaki lata świetnie sprawdzą się podczas chłodnych dni, gdy warzywa i owoce nie są aż tak dostępne i smaczne. W słoiki zapakować można praktycznie wszystko: przeciery pomidorowe, owocowe soki, dżemu, konfitury, ogórki. Pomysłów na przetwory z pewnością nie brakuje.
Siostra Anastazja, autorka kultowych książeczek z przepisami, podzieliła się swoimi patentami na idealne przetwory. Te rady sprawią, że z wekowaniem poradzi sobie nawet początkujący.
#1 Najlepsze produkty na przetwory
Owoce i warzywa, które chcemy przerobić na przetwory muszą być przede wszystkim zdrowe, jędrne i nieprzejrzałe. Wybieraj takie okazy, które nie są obite i nie ma na nich śladu pleśni. Nieco gorsze owoce sprawdzą się na konfitury i dżemy. Te lepsze zostaw do kompotu, soku i octu. Przejrzałe owoce mogą się łatwo przegotować i nieapetycznie rozkładać.
Wszystkie owoce należy dobrze umyć, oczyścić i wysuszyć. Do mycia stosować należy naczynia nieuszkodzone, nieobite, bez odprysków i śladów rdzy.
#2 Przygotuj słoiki
Używaj słoików, które nie mają pęknięć i wyszczerbień. Pokrywki powinny dobrze się dokręcać i być szczelne. Każdy słoik przed umieszczeniem w nim przetworu należy dobrze wyparzyć i wysuszyć.
#3 Rady dotyczące wekowania
Chociaż może nas kusić niemal hurtowe przygotowywanie słoików, to siostra Anastazja radzi na jednorazowe przygotowywanie dżemów i konfitur nie używać więcej niż 2,5 kg owoców. Na dżemy i konfitury wybieramy małe słoiki i napełniamy gotowym przetworem do ok. 1/2 cm od jego górnej krawędzi.
#4 Sprawdzanie konsystencji
Jeśli chcesz sprawdzić, czy Twój dżem ma już odpowiednią konsystencję, to wyłóż odrobinę na zimny spodeczek. Jeśli zacznie zastygać, to oznacza, że masa dobrze odparowała i możesz ją już pakować do słoików. Jeśli jednak masa jest rzadka i rozlewa się- musisz ją jeszcze trochę pogotować.
#5 Jak pasteryzować słoiki- rady
Dno garnka wyłóż kuchenną ścierką lub specjalną podkładką z dziurkami. Słoiki ustawia się w takich odstępach, aby woda swobodnie między nimi przepływała. Sama woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości i nie dotykać nakrętki. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
Przetwory przechowujemy w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica).